Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lepší mrtvý než rudý?

V USA se demonstruje proti koronavirovým opatřením mimo jiné pod heslem „Lepší mrtvý než rudý“. Protesty se objevují i v jiných zemích, do vzpoury burcuje dokonce bývalý prezident Václav Klaus… O čem to svědčí?

Lidé zřejmě začínají mít dost karanténních opatření, což je pochopitelné. Jiná věc jsou ale důvody, proč už je nechtějí snášet. Možná si totiž čím dál víc lidí začíná uvědomovat, že ty „drakonické“ kroky mají často totalitní charakter, slouží více k ovládání lidí než proti šíření nákazy a mohou způsobit větší škody než samotný koronavirus. Demonstranti v USA proti omezujícím opatřením kvůli koronavirové nákaze jsou snad zmanipulovaní a zneužívaní k cílům organizátorů protestů a těch, co za nimi stojí. Ale heslo „Lepší mrtvý než rudý“ je jasným Ne životu ve strachu a v „otrockém“ područí na bolševický způsob a zřetelným Ano svobodě. 

Vzpomínáte na Ezopa? Byl prý otrokem, kterému podle pověsti jeho pán dal svobodu za to, že ho zachránil před nutností vypít moře, o což se jeho pán pošetile vsadil. Potom byl však Ezop křivě obžalován ze svatokrádeže a v Delfách odsouzen k smrti. Pokud by tvrdil ale, že je stále otrokem, bylo by na jeho pánovi, aby ho potrestal, a ten by přistoupil asi jen k formální sankci a Ezop by dál mohl žít v relativním pohodlí, ovšem jako otrok. Ezop prý však zvolil radši smrt shozením do propasti, což byl trest za svatokrádež pro svobodné lidi. 

To je ovšem dávný mýtus. O spoustu století později, co vznikl, vyjádřil obdobnou myšlenku Albert Camus v románu Cizinec. Člověk se může vždy rozhodovat svobodně, je-li ochoten přinést nejvyšší oběť. V reálném životě však téměř každý člověk zvažuje, zda v konkrétní situaci stojí vznešený pocit svobody za riziko ztráty života, a naprostá většina lidí dojde k závěru, že je lepší se svobody zčásti nebo zcela vzdát a žít dál.

U nás máme s životem v nesvobodě a s rozhodováním ze strachu bohaté zkušenosti z časů totalitního režimu. Za počátečního rudého teroru šlo mnohým lidem přímo o život, či o uhájení holé existence. V normalizační době se lidé už tolik nebáli o životy ve smyslu, že by je mohli ztratit, ale o životy, jaké tehdy žili. Lze říct, že se báli hlavně o své pohodlí, jistoty, že nechtěli čelit nesnázím a nátlaku moci, že se báli o blízké a o své vlastní pozice ve společnosti. Lidé tenkrát jednali a rozhodovali se vesměs nesvobodně a strach byl společným jmenovatelem.

Dnes se lidé bojí o životy kvůli vyhlášené celosvětové koronavirové pandemii. A to je ten strach, na němž se většina nechá vodit jako na vodítku. Nechci zabíhat do konspiračních úvah, jestli je koronavirová pandemie klam a zda byla vyvolána záměrně s cílem totalitně ovládnout svět. Jisté však je, že některým lidem, kteří jsou zrovna u moci, se velmi líbí, že mohou nařizovat, zakazovat a blahosklonně rozhodovat, komu co dovolí a komu zase ne; že mohou kázat vodu a sami pít víno. Jisté je, že se mezi nutnými opatřeními proti šíření nákazy schovají i ta, která tolik nutná nejsou, a další, jež jsou zcela zbytečnou buzerací. Teď záleží na tom, co všechno lidé vládnoucím dovolí a co všechno si nechají líbit. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 22.4.2020 9:31 | karma článku: 37,47 | přečteno: 5123x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik