Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaký bude další vývoj po volbách?

Volby dopadly tak, jak nikdo nečekal. Někteří sice tvrdí, že ano, ale to jsou jen takové pobitevně generálské řeči. Asi se dalo předpokládat vítězství ANO, ale že za sebou povleče ocas osmi slabých, a ještě slabších stran, to ne…

Kdekdo nyní promýšlí, kombinuje a předpovídá další vývoj. Zda a jaká vznikne koalice, jak se zachovají strany a jednotliví aktéři… Možné je vlastně všechno – politická krize a předčasné volby, úřednická vláda, menšinová vláda ANO s něčí podporou, menšinová vláda ANO bez důvěry a pak předčasné volby, koalice, jakou máme dosud, koalice ANO s SPD a KSČM (nebo tichou podporou KSČM), koalice ANO s ODS atd. atd. Nejméně pravděpodobná je široká koalice slabších stran a vyšachování ANO.

Avšak všechny tyto úvahy a kombinace mají jednu chybu, ovšem dost podstatnou. Omezují se pouze na politickou situaci a Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR. Jenže sněmovna není žádný izolovaný ostrov. Vliv může a bude mít řada dalších faktorů. A hlavně, vývoj je dynamický. 

První věc je, že čelní představitelé ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek jsou obviněni Policií ČR pro podezření ze spáchání trestných činů. A budou nadále, pokud někdo trestní stíhání nezastaví. Jestliže ale k jeho zastavení dojde, bude záležet na vysvětlení – proč? A ještě stále chybí zpráva OLAF, který rovněž prošetřuje kauzu „Čapí hnízdo“. A co když se mezi tím Andrej Babiš stane premiérem, jeho stíhání bude zastaveno a OLAF vydá zprávu, že se dopustil dotačního podvodu? To by bylo zajímavé, jak se naše politická scéna, potažmo republika potom zachová. Ale dejme tomu, že kauza vyšumí do prázdna a Andrej Babiš bude nerušeně předsedat vládě. A co když Evropská unie zesílí tlak na realizaci přerozdělovacích kvót pro imigranty? A co když nastane nějaké zemětřesení v Evropské unii, jak se k tomu postaví hnutí ANO a celá naše politická scéna, co udělá v takovém případě Tomio Okamura se svým SPD?

Velmi důležitá bude ekonomická situace Česka a ekonomický vývoj v dalších zemích a ve světě. Politický úspěch Babišova hnutí ANO v minulém volebním období byl do značné míry založen na konjunktuře, kterou země prožívala a stále prožívá, navíc měl dobré výchozí podmínky, které vytvořila předchozí vláda s ministrem financí Miroslavem Kalouskem svými restrikcemi. Leckdo to sice popírá, ale to je tak jediné, co se proti tomu dá dělat. Pokud bude konjunktura pokračovat, může být Babiš nadále úspěšný po všech stránkách. Splní větší část slibů voličům a uspokojí své ekonomické potřeby jako velkopodnikatel a všichni budou spokojeni. Ovšem konjunktura není ničím, co by bylo dáno navěky. A když přijde krize, co bude pak? 

V předvolebním období jsem zaslechl Andreje Babiše, jak komusi odpovídal něco v tom smyslu, že na tom nebude hůř, než je, když odejde z politiky. Řekl bych, že toto vyjádření v sobě skrývá podstatné informace. A co když se vlivem krize dostane stát, ze jehož prosperitu bude v té době do značné míry odpovědný Andrej Babiš, do ekonomických problémů. Navíc to třeba v Babišových firmách začne haprovat, jeho ekonomické impérium zaznamená větší ztráty a jeho portfolio se zhorší. Co bude potom? Teprve pak poznáme, kdo je skutečně Andrej Babiš, ale i další figury na naší politické scéně.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 22.10.2017 14:27 | karma článku: 12,40 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Co je dobré pro Zemana a Babiše, musí být dobré i pro Pavla (polemika s Josefem Nožičkou)

Tak, jako každý smrtelník, chyby dělá i učitel Josef Nožička. Je to sice s podivem, protože učitelé by chyby dělat neměli, ale stane se. Například vydává své dojmy za chyby prezidenta Petra Pavla.

11.3.2023 v 11:56 | Karma: 34,11 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Mluv znovu k lidu, chybíš nám...

Včera, 3. března 2023, tomu bylo 29 let, kdy umřel legendární písničkář Karel Kryl. Mnoha lidem stále chybí, obdivují jej jako básníka, který za ně, totiž za nás bojoval proti zlu, jako vizionáře, jenž přesně odhadl vývoj v zemi.

4.3.2023 v 18:57 | Karma: 26,62 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Co teď s tym, když zase bude jako za totáče?

Když si dáte tři týdny mediální půst, tak hned po něm s osvěženou prázdnou, respektive vyčištěnou hlavou spokojeně zjistíte, že svět sice malými krůčky ale neochvějně kráčí každý den o ždibec blíž k novému totáči.

23.2.2023 v 13:30 | Karma: 20,48 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O nonkonformních názorech, nebo snad lžích (?)

Herec Marek Vašut měl ve škole z marxismu-leninismu jedničky, jak prozradil 10. listopadu 2019 v rozhovoru na i iDNES-tv. Zároveň však řekl, že profesorovi oponoval. Z toho plyne, že si myslel něco jiného, než říkal při zkouškách.

21.2.2023 v 13:20 | Karma: 16,14 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Anděl, který sestoupil na zem

„...v městě Betlémě Bůh zrozen dnes, z lásky se člověkem stal...,“ zpívá v jedné české textové verzi známé vánoční písně „Tichá noc, svatá noc“ mladá operní pěvkyně Patricia Janečková. Nejde však o slova, ale jak je zpěvačka zpívá.

13.2.2023 v 18:58 | Karma: 13,20 | Přečteno: 385x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik