Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Islámský terorismus a kolektivní vina

Pokud se veřejnost dozví zprávu, že někdo s výkřikem Allahu Akbar vraždil, konkrétně někomu usekl hlavu, měla by rozlišovat, jakou konkrétní odrůdu islámu dotyčný vrah a terorista vyznával? 

Bloger Jiří Turner napsal text „Byl to fundamentalista, salafista, wahhábista, džihádista, mudžáhid, nebo jenom islamista?“ asi pod dojmem nedávných muslimských teroristických útoků ve Francii a v Rakousku. Pokusil se v něm roztřídit skupiny vyznavačů islámu podle názvů směrů, které uvedl v titulku. Smysl Turnerova článku je jasný – sdělit, že nejsou všichni muslimové násilníci a vrazi a vystoupit proti hysterické nenávisti vůči islámu jako takovému.

Jistě je dobré vědět co nejvíce a na základě toho umět lépe rozlišovat. Naopak je špatné nenávidět vyznavače nějakého náboženství jen proto, že jimi jsou. Ale už když jsem blog četl, říkal jsem si, že nepadne na úrodnou půdu. A je zřejmé proč. Člověk z naší kulturní sféry, pokud není religionista nebo se jím nechce stát, si řekne, k čemu bych se měl učit znát, kdo je islamista a kdo jen obyčejný muslim, nebo rozdíly mezi salafisty a džihádisty atd.? Když se navíc jedná o krutého vraha, tolerance k jeho náboženskému cítění klesne u většiny Evropanů na nulu.

Nebudu se teď zaobírat tradičními argumenty odpůrců islámu, že je s naší kulturou zcela neslučitelný, že je to agresivní teologie či ideologie nesnášenlivá ke všemu odlišnému, že v Evropě, která už dávno funguje na základě sekularismu, nemá co dělat, že se každý má podřídit zákonům, které panují v zemi, kam přišel a která jej hostí. Tyto argumenty mají svou logiku a opodstatnění a mají i své slabiny. Kromě toho už jsou muslimové v Evropě v hojném počtu zastoupeni, takže se s nimi státy, EU i jednotliví lidé vyrovnávat musí.

Zřetelně se však ukazuje, že snaha integrovat muslimy do většinové společnosti je marná. Tedy pokud sami nebudou chtít, a tak se to zatím nejeví. Souvisí to i s otázkou v titulku článku Jiřího Turnera. Proč bychom se ale měli pídit po tom, zda byl třeba vrah z Paříže, který usekl hlavu učiteli, fundamentalista, salafista, wahhábista, džihádista, mudžáhid, či jen islamista? To je přece úplně jedno, ať vyznával cokoli, byl to zločinec. Pokud by totiž například salafisté chtěli, aby nebyli spojováni dejme tomu s islamisty a s terorismem, musí se od nich a těch, co páchají teroristické činy, zřetelně distancovat. A to, pokud vím, žádný muslimský směr dosud neudělal.

V souvislosti s muslimským terorismem a islámem jako náboženskou ideologií se totiž vynořuje stará otázka kolektivní viny. Demokraticky a svobodně smýšlející člověk by jistě nikdy neměl souhlasit s kolektivní vinou nějaké skupiny. Jak má ale demokraticky myslící člověk rozlišovat dobré od špatných ve skupině, jež se jednak kolektivně chová a jednak se v ní ti dobří od špatných nedistancují? 

Z naší historie to známe na příkladu chování a jednání sudetských Němců před válkou, za protektorátu a po válce. Zatímco před válkou a za protektorátu se drtivá většina z nich hlásila k německému nacionalismu, potažmo k nacismu, a teprve po válce, v které nacistické Německo prohrálo, se někteří sudetští Němci od něj začali distancovat. Nebylo jistě z naší strany správné se mstít na všech sudetských Němcích jen proto, že jimi byli. Tehdejší svět ale princip odplaty většinově chápal a tenkrát osud sudetských Němců téměř nikoho nedojal.

Ostatně fráze „Allahu Akbar“ čili „Bůh je největší“ je chápána jako neformální vyjádření i formální deklarace islámské víry. To znamená, že když ji někdo vykřikne a utne někomu hlavu, říká tím, že je muslim a ne, že je fundamentalista, salafista, wahhábista, džihádista, mudžáhid či islamista. A když to nerozlišuje on a žádná muslimská skupina se jako taková od hrůzného činu nedistancuje, proč by měl kdokoli jiný pátrat, jakým muslimem vrah byl?

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 15.11.2020 10:49 | karma článku: 17,79 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 696x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11581x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Blinken hovořil se ministry Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska, řešili příměří v Gaze

1. června 2024  7:58

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v pátek večer telefonicky hovořil se svými protějšky ze...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik