Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Greta mluvila v OSN: a co teď?

Projev Grety Thunberg v New Yorku u několik dní vyvolává spousty reakcí, které jsou často stejně emotivní jako projev samotný. Beru jej jako výraz skutečnosti, že se mladá generace důrazně hlásí o slovo.  

Nabízí se však otázka, jaká reakce na Gretino vystoupení, v kterém obvinila zejména světové státníky z nečinnosti, by byla odpovídající, správná? Podle mého názoru k němu nelze zaujmout žádné racionální stanovisko. Napadá mě jediná otázka – a co teď? Co by se teď mělo konkrétně stát nebo začít dít, aby to mladou švédskou aktivistku přesvědčilo, že se proti klimatické změně a ničení životního prostředí a přírody opravdu dělá něco, co zvrátí vývoj? 

Greta na summitu mimo jiné řekla: „Svými prázdnými slovy jste mě připravili o dětství a mé sny, přesto jsem jedna z těch šťastlivějších.“ Tuto větu citovali mnozí, ale zkusím o ní ještě zauvažovat. Greta neprozradila, co přesně myslí tím, že byla připravena o dětství, ani jaké sny měla. Nicméně se dá dovodit, když se považuje za tu šťastnější, že šťastné dětství a sny tak nějak samozřejmě spojuje s životem v moderní civilizaci a v dostatku. Mělo by se však nějak zařídit, aby takový život neničil planetu. Ale opravdu, nejen prázdnými slovy.

Pokud by měla na mysli něco jiného, pak by měla nejspíš považovat za štěstí vyrůstat a snít v lůně nedotčené přírody uprostřed nějaké skupiny přírodních lidí. Jenže tam by zase vznikl ten problém, že by právě ona, jako dívka s poruchou autistického spektra, možná už ani nežila (já bych v takovém prostředí také už dávno nežil). Zřejmě by jí nepomohlo, že je třeba velmi inteligentní. 

Česká spisovatelka a režisérka Monika Le Fay (původně Elšíková, nové jméno si dala po bájné čarodějnici Morganě Le Fay) v obhajovacím článku o Thunbergové napsala: „Greta má sice Aspergerův syndrom, ale v hlavě to má naprosto v pořádku.“ Je to možné. Třeba je nadprůměrně inteligentní. Co si ale zcela určitě nedovede v plném významu představit – co znamená pro většinu lidí vydělávat si na živobytí a na plnění si svých snů. I kdyby se Greta snažila sebevíc, tohle nedomyslí, dokud s tím neučiní vlastní zkušenost.

Jan Lipold v komentáři na Seznam.cz ke Gretinu vystoupení v OSN citoval českého filozofa Milana Machovce (1925–2003), a já ho teď zase ocituji zde spolu s Lipoldovými poznámkami: »…na sklonku života hodně uvažoval o tom, jak odvrátit hrozící zánik. „Lidstvo zřejmě nelze zachránit skrze jeho vlastní vůli, protože k záchraně života na planetě prostě člověk není ani geneticky naplánován (vyvíjel se v statisících letech, kdy ekologické hrozby neexistovaly), ani „vychovatelný,“ napsal Milan Machovec. Bojovat s hrozbami globální smrti je podle něj samo o sobě málo: jde o duchovní a kulturní hodnoty, v jejichž jménu se takový boj vede, a bez mravní obrody je vše marné.«

Jan Lipold pak v závěru ještě dodal: »Ždímání planety nedostaneme pod kontrolu jen „opatřeními“ ani „vědou“, ale hlavně skrze myšlení.« A to je právě ten problém. Greta emotivně hlásá své názory, její hlas je slyšet daleko. Mnozí ji za to odsuzují a haní, někteří ji chválí a obdivují a z obou „táborů“ znějí rovněž emoce. Z hlasu samotné Grety je pak cítit hysterie a fanatismus. A to všechno jsou věci, které myšlení příliš nepřejí.

Odkazy na texty, z kterých jsem citoval:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-jak-mame-zmenit-zpusob-zivota-co-greta-v-osn-nerekla-79458

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-za-jeden-rok-dokazala-vice-nez-nekteri-jeji-kritici-za-cely-zivot-mladi-se-hlasi-o-slovo-a-greta-je-toho-dukazem-79367?seq-no=2&dop-ab-variant=&source=article-detail

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 26.9.2019 1:33 | karma článku: 19,73 | přečteno: 661x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 696x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11581x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení. Při nehodě zemřel spolujezdec

1. června 2024  13:23

U obce Bradlecká Lhota v okrese Semily v sobotu dopoledne havarovala dodávka. Při nehodě na místě...

Zasáhnout Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina utahuje smyčku kolem Krymu

1. června 2024  13:14

Sledujeme online Ukrajina stále více komplikuje ruskou snahu udržet se zuby nehty na anektovaném Krymu. Pokračuje v...

KOMENTÁŘ: Od holubice k jestřábovi. Z Macrona se stává vojenský stratég

1. června 2024

Premium Postihlo to i jiné francouzské prezidenty. Když jim začali salutovat armádní generálové, náhle...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik