Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Měla mluvit v Číně, Indii, Rusku, v jihoamerických a afrických státech. Tam je jádro problému.

Ovšem, zamyslel se někdo nad tím, že skutečnou hrozbu nepředstavuje CO2, ale rozehřívání zemského jádra?

1 0
možnosti
JK

Do Jižní Ameriky pojede z New Yorku, do Číny se chystá další týden, pak to vezme do Indie a do Ruska, odtamtud zabrousí do bývalých sovětských zemí, kde žijí velbloudi, na jednoho nasedne a vydá se na něm do Afriky a tam se usadí v chýši z bláta se slaměnou střechou a bude klid.

Člověče, nestrašte se zemským jádrem. Právě před chvílí jsem z kvartýru vyhnal poslední molekulu CO2 a teď abych vymetal od prahu magma.

2 0
možnosti
Foto

Tentokrát karma, pane Kvapile... ;-)R^

1 0
možnosti
VM

neodsuzuji Grétu. je to, doufám, její cesta.

Ale skutečné řešení vidím v pochopení těchto myšlenek. https://www.youtube.com/watch?v=dNVZ0ZPfE8s&t=5s

0 0
možnosti
JK

Já tedy nevím, ale přišlo mi to jako propagandistické video, otázka je, co vlastně propagovalo. Jediná myšlenka v něm, která mě skutečně zaujala, byla, že nejšťastnější jsou ti, kteří nic nemají. Jenže to už řekla spousta lidí, problém je v tom, že ti, kteří nic nemají, si většinou nemyslí, že jsou šťastní, a ti, kteří říkají, že nejchudší jsou nejšťastnější, většinově ani na okamžik neuvažují o tom, že by se sami chtěli stát právě takto šťastnými.

2 0
možnosti
MD

Dobry den, dik za podnětný článek. Nicmene dovolim si se dvema aspekty nesouhlasit. Zaprvé ve Vašem 4. odstavci se, myslím, dopouštíte klasickeho zjednoduseni..at si jdou zpatky na stromy. Takhle cernobile to prece ale neni. Moderni civilizace je s to fungovat bez prilisne zateze planety, jen je treba omezit excesy (treba nenazranost te bohatsi casti planety a nekontrolovany narust populace u te chudsi).

Za druhe, cituji: Z hlasu samotné Grety je pak cítit hysterie a fanatismus. Uprimne: no a? Za prvé to Greta sama ví, přiznává. (jaký to rozdíl proti řadě politiků-pro případy nemusíme chodit daleko-kteří disponují dle mého nebezpečnějšími patologiemi (narcismem), aniž by si to uvědomovali). Za druhe racionalne uvazujici clovek si proste z jejiho apelu vybere tu racionalni cast.

2 0
možnosti
JK

Díky za příspěvek. Nemyslím si však, že se 4. odstavci dopouštím zjednodušení. Neposílám nikoho zpátky na stromy. Jen uvažuji o tom, že Greta spojuje nejspíš pocit štěstí s moderní civilizací, a ta funguje způsobem, jaký všichni známe. Ona si asi nedovede představit, jak by to prakticky vypadalo, kdyby měla žít nějak jinak a jaké by to pro ni mělo dopady. A to si nedovede představit vlastně nikdo. Když píšete, že "moderní civilizace je s to fungovat bez přílišné zátěže planety", pravděpodobně máte na mysli trvale udržitelný rozvoj. To je ale idea (místy se mění i na ideologii) a ti, kteří ji podporují, většinou nemají páru o tom, jak onen trvale udržitelný rozvoj zajistit. V rámci výroby, vědy, výzkumu... už ale byla učiněna řada objevů a opatření, realizují se nové ekologicky příznivé výroby, které k uskutečnění trvale udržitelného rozvoje mohou vést. Greta to má ovšem za nečinnost. Jak jsem z jejích slov (nejen v New Yorku) vyrozuměl, ona chce okamžitá rozsáhlá opatření, která by měla bezprostřední efekt. To je ale nesmysl, navíc obrovsky nákladný, který by zničil spousty existencí a životů.

Odstranit excesy - nenažranost bohatší části planety - můžete mi přesně popsat, co rozumíte pod pojmem nenažranost a jak by to vypadalo, kdyby se tahle část planety začala chovat jinak, než nenažraně? Nekontrolovaný nárůst populace u chudší části - co přesně by se mělo dělat, aby se ten nárůst zastavil?

Hysterie a fanatismus nikdy nemohou přinést nic dobrého. Racionální člověk si z apelu vezme sice racionální část, ale zároveň se ocitne na stejné lodi jako neracionální fanatici. V Leninových, Hitlerových či Stalinových projevech byly také racionální prvky - to nelze popřít, a co dokázali ti, kteří si ony racionální prvky z jejich projevů vyzobali?

2 0
možnosti
JK

Komické je, jak se někteří lidé domáhají, aby ta holka nebo ti studenti nabídli řešení. Chtějí po těch puberťácích, aby vymysleli, jak zachránit planetu. A jedním dechem pak dodávají: "Nevíte, tak vidíte, kdybyste raději..." Tohle je alibismus, který smrdí na sto honů. Skoro mám pocit, že alibismus je tady bezkonkurenčně nejvýraznějším povahovým rysem.

3 1
možnosti
JK

Ve skutečnosti po ní nikdo žádné řešení nechce. Když však mluví o prázdných slovech, měla by říct, co by si představovala, že by se mělo stát. To je velmi snadné a mohl bych to říct také (a se mnou miliony dalších lidí) - připravili jste mě prázdnými slovy o celý život a mé sny, tak s tím teď něco dělejte. A kdyby se mě někdo zeptal - co, řekl bych - jak to mám vědět.

7 0
možnosti
Foto

Ad připravit někoho o dětství. Třeba žije v představě, že se udusí v igelitovém sáčku.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik