Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demonstrace za mír! Jakého druhu?

Přát si mír, nejlépe světový, je krásné, přejí si jej všechny krásky soutěžící o miss, a také pan Okamura. Chtít ale mír bez ohledu na okolnosti, totiž tváří v tvář agresi, je buď naivní, nebo výraz kapitulace před agresorem.

Tomio Okamura samozřejmě není sám ve svém „mírovém“ tažení. Tu se k němu přidá neúspěšný kandidát kamkoli Petr Hannig, teď naposledy zdejší blogerka Lenka Krištofíková, kterou ze zálohy od klávesnice v diskusi pod jejím blogem, v němž volá po demonstraci za mír, mohutně podporuje Zdeněk Danda. Vykládá cosi o bojovnících od klávesnice, kteří prý unisono volají po válce do posledního Ukrajince. Takové „volání“ jsem tedy ještě neslyšel ani nečetl, ale zajímalo by mě, jestli si pan Danda uvědomuje, odkud bojuje on, jenže za něco jiného, totiž za kapitulaci Ukrajiny.  

Mírová demonstrace je jistě krásná věc, jde jen o to, jak by si demonstranti takový mír představovali. Pokud by se pan Hannig vzal za ruce s paní Krištofíkovou, panem Dandou a dalšími mírumilovnými „beránky“ a vedeni panem Okamurou by demonstrovali například na Václavském náměstí za to, aby putinovské Rusko přestalo válčit a jeho vojska ihned opustila všechna anektovaná území Ukrajiny, jednoznačně bych souhlasil. Demonstrace toho druhu by totiž byla ve prospěch zastavení umírání. Přitom bych nebyl takový kruťas, abych posílal demonstranty do Moskvy na Rudé náměstí. 

Mírotvorci okamurovského ražení by však chtěli nastolit mír způsobem, že by se zastavila podpora Ukrajiny a Západ by měl jednat o Ukrajině bez Ukrajinců s ruským agresorem o jeho požadavcích pod dojmem Putinova vyhrožování jaderným úderem na všechny strany. Demonstraci toho druhu by Putin jistě přivítal nejen na Rudém náměstí, ale určitě i v Praze, neboť by se na ni mohl odvolávat, že mu i Češi dávají za pravdu. 

Ač se lidé, kteří vyzývají k mírovým demonstracím a jednáním, jaká jsem právě popsal, dušují, že Putinovo Rusko nepodporují, ve skutečnosti se chovají jako Putinova pátá kolona. Je přitom celkem jedno, jestli si to uvědomují, nebo ne.  

Například pan Hannig se v diskusi pod svým článkem, ve kterém vyzýval vlády (sic!) k jednání s Ruskem, odvolával na jiný svůj text, v němž prý ani zmínkou neschvaloval ruskou „Speciální vojenskou operaci“. Všimněme si, že nenapsal, že odsoudil ruskou válku“, nýbrž neschvaloval ruskou „Speciální vojenskou operaci“, a ještě k tomu s velkým „S“. Prý Putinův eufemistický výraz pro zločinnou agresi vnímá jako oficiální označení. Nejspíš přitom ani nepochopil, jak odhalil své proruské postoje. 

Geniální šachista a jeden z nejchytřejších lidí na světě Garri Kasparov napsal: „Je válka, jste buď na jedné, nebo na druhé straně fronty. Každý ruský občan včetně mě nese kolektivní, ne-li osobní odpovědnost za tuto válku. Rusko je dnes fašistickou diktaturou, páchá zločiny proti lidskosti. A každý, kdo nyní žije v Rusku, je součástí této válečné mašinérie, ať už chce, nebo ne.“ A dále: „Proto jsem navrhl přijímat (v zemích sousedících s Ruskem) pouze ty Rusy, kteří podepíší deklaraci se třemi zásadami: válka je zločinná, Putinův režim je nelegitimní a Ukrajina se nesmí dělit.“ 

„Diktátor Putin nikdy nehrál šachy, ale poker a byl dobrý v geopolitickém pokeru. Často vyhrával i se špatnými kartami, protože soupeři podlehli jeho blafování. Nyní instinktivně ví, že porážka v této válce ho může stát politické i fyzické přežití,“ popsal více než dvě dekády vládnoucího ruského prezidenta Kasparov. Je zcela jasné, že prezident Putin rozpoutal válku proti Ukrajině, která je válkou proti svobodě, demokracii a právu Ukrajinců a všech lidí rozhodovat si o vlastní budoucnosti, jak před nedávnem zaznělo z USA.

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 15.10.2022 10:54 | karma článku: 30,38 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Příběhy surrealistického večera (s využitím genderových a jiných stereotypů)

Dětství a mládí jsem prožil v rodině, kde nebylo pochyb o tom, kdo je muž a kdo žena. Otec, jakkoli byl svobodomyslný, hrál jednoznačně mužské role a matka zase ty ženské, ačkoli ji genderové stereotypy někdy trochu (dost) štvaly.

29.6.2022 v 11:06 | Karma: 11,86 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Strach požírá duši

Zdejší debaty o tom, jestli stejnopohlavní páry budou moci uzavírat manželství, dospěly až do té absurdity, že odpůrkyně manželství pro homosexuály „radí“ aktivistům, kteří taková manželství podporují, jaké heslo mají používat.

24.6.2022 v 12:33 | Karma: 14,27 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Cicero: O dulce nomen libertatis – Ó sladké jméno svobody

Svobodu slova nyní nezřídka vzývají ti, kterým se nelíbí zákaz proruských dezinformačních webů, neboť chtějí svobodné šíření názorů typu, že by Rusko mělo vyhrát válku proti Ukrajině a ukrajinský národ by tak měl ztratit svobodu.

16.6.2022 v 15:29 | Karma: 14,26 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O rasismu s lehkým úsměvem

Zeptali se kdysi jednoho pána, zda náhodou není rasista. Odpověděl – ani náhodou, naopak, rasisty přímo nesnáším, stejně jako negry a cikány.

14.6.2022 v 12:48 | Karma: 16,78 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Vůči homosexuálům nemám předsudky, ale nechci, aby mě někdo považoval za gaye

Jakmile se zde na blogu, ale i kdekoli jinde objeví text zabývající se problematikou třeba homosexuálů, nebo ras, zkrátka lidí, kteří vykazují znaky jinakosti proti většinové populaci, strhne se kolem něj velká debata plná emocí.

14.6.2022 v 11:00 | Karma: 15,30 | Přečteno: 724x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik