Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má česká vláda šanci dostat naši ekonomiku z krize?

Nově zvolená vláda Petra Nečase slibuje "rozpočtovou zodpovědnost". Politici nám už oznámili plánované škrty, ale zároveň přiznali, že státní schodek je navzdory na začátku roku často opakované potřebě šetřit opět nebezpečně vysoký. Bok po boku i ČEZ navíc dal vědět o chystajícím se masivním zdražení elektřiny pro příští rok. Může tento přístup vysvobodit českou ekonomiku z krize?

*Tímto článkem chci publikovat svůj názor na situaci v české ekonomice a ve vládě.

Podívejme se nejdříve, jak náš stát hospodaří celá léta. Ještě v době, kdy krize byla hrou budoucnosti, naši politici bezostyšně a ve velkém využívali státní rozpočet k financování nesčetných a málo potřebných projektů nebo dokonce zásoby peněz získaných z výdělků a důchodů daňových poplatníků používali pro svůj užitek. Na skutečně důležité projekty a například opravy zničených silnic pořád nezbývaly peníze. Státní dluh se od dob konce socialismu zvýšil z 30-ti miliard až k dnešnímu bilionu korun.
A pak to přišlo - ekonomická krize propukla, peněz bylo najednou méně a výsledek? Stát si musel více půjčit, aby se udržel nad opravdovým dnem. Tím se už tak astronomicky vysoký státní dluh ještě zvýšil. A po politické krizi přišly dvě podle mého názoru zodpovědnější vlády - vláda úřednická a vláda Petra Nečase. Nejsem volič ODS, ČSSD ani žádné jiné strany, protože dnešním politikům nevěřím ani noc mezi očima. Nicméně přístup našich posledních vlád se mi zdá být opravdu zodpovědnější než přístup vlády ČSSD nebo vlády arogantního Mirka Topolánka. Dnes jsou tu alespoň jisté snahy a i ODS podle mého názoru má vesměs lepší přístup k veřejnosti než dříve. V čem je ale problém:
Vláda Petra Nečase může být zodpovědná jak chce, ale už teď operuje s tak vysokým dluhem a ekonomika je už natolik zvrácená, že jakékoliv její kroky z rizika krize povedou paradoxně spíše k dalšímu chaosu.
O tom, že stát je zadlužený doslova po okraj a rezerv ubývá, svědčí i nouzové rozhodnutí, že každý občan bude ze svých daní odevzdávat navíc 100 Kč, aby se pokryly následky letošních opakujících se povodní. Od tohoto plánu bylo pokud vím nakonec upuštěno, ale tento případ jasně svědčí o tom, že vláda už nemá mnoho zdrojů, nemá rezervy pro nečekané výdaje (což je dnes velmi zlé) a hledá peníze na všech možných místech.
A podívejme se na další souvislosti: už dnes má podprůměrný plat v ČR asi dvě třetiny lidí. Řada z nás žije na hranici chudoby (mnozí lidé už v tomto "geniálním" systému české demokracie a kapitalismu pro všechny nemají v postatě ani na udržení vlastní střechy nad hlavou) - protože ziskuchtiví politici rozkradli stát pro své potřeby. Takže teď už může dělat kdo chce co chce, krize a možná i bankrot České republiky je stejně na spadnutí. Proč? Položme si jen pár vysvětlujících otázek: Kde lidé, kteří dnes žijí jen tak tak na hladině a třeba internet je pro ně pohádka (a není jich málo) vezmou peníze na další škrty a vyšší ceny energie, vody, plynu atd.? Kde nespočet malých a sotva se držících firem vezme na zvýšení cen energií? Například zdražování energie povede zákonitě ke zdražení byť jen rohlíků (k tomu si přidejme ještě vznikající pšeničnou krizi kvůli spálené úrodě při požárech v Rusku), protože i to obyčejné pečivo se většinou peče v pecích, které pracují na elektřinu.
A dostáváme se zpět přímo k lidem na "ekonomickém okraji" - kde ti lidé vezmou na zdražené potraviny, když už teď mají značné problémy? Pokud nebudou mít štěstí na lépe placenou práci (a zkušení lidé ví, že dnes je to většinou dosti nereálné), nevezmou ty peníze nikde. Takže výsledek těchto snah o snížení státního dluhu může být jaký? Vše povede k ještě větší krizi, protože dalším plánovaným zdražováním se doslova zlikviduje velké množství ekonomicky slabých lidí a malých firem, které společně jako celek jsou stěžejní pro udržení tohoto křehkého systému.
To byl jen popis stavu jen v české ekonomice. Teď si k tomu přidejme nepříliš publikované problémy a podivné výkyvy na mezinárodním trhu - co nám vyjde?
Děkujeme politikům, kteří to vždycky mysleli upřímně a státním rozpočtem plýtvali pro své potřeby, abychom se měli lépe. Děkujeme levici i pravici za to, že jediné, co dokáží, jsou dětinské hádky ve Sněmovně a předstírání, že to vlastně dělají pro nás. Děkujeme nestydatým gigantům jako ČEZ, který navzdory vzestupu spotřeby energie její cenu dramaticky zvyšuje, čímž pěstuje ještě bolestnější dopad na dno. Děkujeme všem, kteří vytvořili tento supersystém a penězi ovlivňují naše životy i naše vědomí od rána do večera - a díky kterým má tolik z nás pocit, že bez peněz se nikdy nikde žít nedá. Děkujeme!

Autor: Jaroslav Krejčí | sobota 2.10.2010 23:34 | karma článku: 24,15 | přečteno: 1663x
  • Další články autora

Jaroslav Krejčí

Alergie, alergici a jejich jarní (nebo celoroční) problémy

Když zrovna nemám lék proti alergii, a chci být "obrněn" tímto lékem, zcela výjimečně to řeším tímto nouzovým způsobem - ke kterému jsem se musel uchýlit jen jednou za svůj dosavadní život.

26.4.2014 v 18:38 | Karma: 7,02 | Přečteno: 605x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Malost, velikost, výsledek, příčina, životní příznaky a materiály..

Zrovna nevím, jak jinak nadepsat tento článek. Nějak se stalo, že mne védský Šrímad Bhágavatam, s tím, jak jej dál a dál studuji, začal automaticky poutat k dalšímu studiu. Proto nyní nadepisuji článek takovým poněkud neurčitým nadpisem. Šrímad Bhágavatam je natolik silná kniha, že obsahuje vysvětlení duchovních principů a zákonů - vytvořených Nejvyšším Bohem - do takové míry, že vlastně shrnuje všechny oblasti našeho života do takové jakoby "kostky" a dává tomu různá pojmenování a přirovnání. To je také jeden z důvodů, proč mne Šrímad Bhágavatam tak upoutal.

16.4.2014 v 22:39 | Karma: 5,93 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Spletitá krize na Ukrajině

Na jedné straně je plyn, za který nebylo zaplaceno. Na straně druhé extremisté, kteří používají mnoho násilí i tehdy, když byli varováni. Pak je tu určitě i ten aspekt, že státy, které jsou v krizi jakkoliv zúčastněné, hledají určité záminky, jak z krize vytěžit něco pro svůj mocenský prospěch.

15.4.2014 v 15:46 | Karma: 9,05 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Krejčí

Světové elity vytvářejí mlhavo

Když politik dělá špatné věci, které jsou někdy i proti lidskosti (anebo celému lidstvu), dělá všechno proto, aby pravda o jeho zvěrstvech nikdy nevyšla na povrch. Ale jak může kdo očekávat, že velké zločiny budou nějakým zázračným způsobem (nebo činnostmi coby výtvory jejich vlastních myslí) omilostněny? Ublížil-li politik coby vůdce společnosti nevinným lidem, jak může očekávat, že jeho činnosti zůstanou navždy neodhalené?

12.4.2014 v 22:22 | Karma: 9,49 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Jaroslav Krejčí

Ne, že bychom žili jen jednou. Rodíme se znovu a znovu.

Proč se celý život strašit, že existuje jen jeden život, po kterém nic není, když autoritativní Védy to nepotvrzují? Proč se těmito otázkami vážně nezabývat, když i kvantoví fyzici se existencí Boha a existencí paralelních vesmírů také vážně zabývají - a dochází k zajímavým výsledkům?

12.4.2014 v 14:08 | Karma: 8,39 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.