Irán ve válce ? Ale no tak....!

Už se perou? Už se perou? Dychtivě se tázající babku z Troškovy komedie připomínají někteří komentátoři u nás i v zahraničí. Nuže, neperou babičko, neperou. A ani nebudou.

Po likvidaci generála Sulejmáního se světový tisk hemží apokalyptickými proroctvími věcí příštích a i u nás se pojem "světová válka" stal na pár hodin frekventovanějším, než Čapí hnízdo. Jako by novináři nepsali pro BBC nebo Mafru, ale pro Al Jazeeru.

Velkohubá íránská propaganda sugerovala tak dlouho světu, že Irán je div ne globální gigant, až této hlouposti začínají dopřávat sluchu i jinak celkem střízliví Evropané.

Předně připomeňme, že Irán je země chudá a dnes zbídačelá nikoliv americkými sankcemi, nýbrž nesmyslně vysokými výdaji na zbrojení, vydržováním několika několika tučně dotovaných tajných služeb a tzv. Republikánských gard, a rovněž enormně nákladnou snahou o rozvrácení a ovládnutí sousedních zemí.

O Sulejmáního Quds a zvláště pak o Revolučních gardách se často píše jako o "elitních jednotkách". Je to nedorozumění - elitními se mohou tyto bojůvky nazývat leda tak ve vztahu k průměrnému Iránci, mnohem správnější by bylo nazývat je "protekční". Na co si jejich velitelé ukázali prstem, to dostali. Ale nikoliv na obranu iránských občanů, ale výhradně na ochranu skupinky mocných imámů, kteří se před čtyřiceti lety vyhlásili neodvolatelnými "vůdci islámské revoluce".

Irán válčit nebude a ani nemůže - tato země nebyla schopna během vleklé osmileté války porazit poměrně slabý Irák a ještě před pár měsíci musela žebrat v Moskvě o podporu pro své syrské dobrodružství. Bez ruské intervence by  Iránce i špatně organizovaní syrští rebelové vyhnali ze země i s jejich šítským pobratimem Bašárem Asadem.

Ve skutečně velkém otevřeném konfliktu by tato země neobstála ani proti po zuby ozbrojenému  sousedovi Saudské Arábii. Důvodem je mimo jiné vnitřní slabost prohnilého režimu. I prostým Íráncům se už zajídá absolutní vláda nenávistných militantních starců ve stále blíže dotírajícím a stále barvitějším civilizovaném světě internetu, Twitteru, Amazonu či mobilních aplikací.

Generál Sulejmání nebyl žádným géniem, byl to primitiv, který nedokončil ani základní školu a jeho nejvyšším dosaženým vzděláním byla nanejvýš rozborka a sborka samopalu. Pro miliony Iránců byl Sulejmání asi stejným hrdinou, jako pro Čechy Vasil Bilak. Po oznámení jeho smrti si mnohý občan pomyslel nanejvýš něco o Božích mlýnech.

Tedy, milý čtenáři, válka nebude a i různé následné teroristické útoky si teď iránští "vůdcové islámské revoluce" dvakrát rozmyslí. Neboť leckomu z nich může vytanout na mysli scéna ze slavného Snyderova filmu 300: Bitva u Thermopyl / v Iránu ovšem zakázaného/, ono kopnutí do břicha perskému agresorovi s důraznou  připomínkou: TADY - JE - SPARTA !!!

Autor: Jaroslav Konáš | sobota 4.1.2020 12:13 | karma článku: 32,84 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

24.2.2022 v 6:32 | Karma: 18,04

Jaroslav Konáš

Tma na konci tunelu

9.4.2021 v 11:18 | Karma: 24,19