Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Husitští miliardáři aneb jedno tabu českých dějin III.

Jen malá část peněz v truhlicích husitských velitelů byla přímo válečnou kořistí. Do hry o peníze stále častěji vstupovala politika - kuloární jednání, tajné dohody, korupce a defraudace.

Na podzim 1429 táhli sirotci a táboři Bavorskem a šli od úspěchu k úspěchu. Kališníci zaskočili Bavory nepřipravené, navíc se blížily Vánoce a nikomu se bojovat příliš nechtělo. Bohatá bavorská města, vévodové i biskupství - ti všichni bez potíží přistupovali na výpalné a výsledkem byl proud peněz do rukou vyjednávajících husitských velitelů. Jen namátkou - biskupství Bamberské 12.000 zlatých dukátů, kurfiřt Fridrich 14.000 zl., vévoda Johann Bavorský 10.000 zl., město Norimberk 11.000 zl. atd.

Ani přebohaté Bavorsko nemělo ovšem tolik peněz, aby mohlo zaplatit tyto ohromné sumy v hotovosti. Proto byla vydána záloha a uzavřena smlouva, že zbytek peněz bude vyplacen v únoru 1430 v Domažlicích. A tak se také stalo.

O celé transakci autor Starých letopisů českých vcelku bez ostychu a žalobně píše:" Pak kněz Prokop Holý s panem Vilémem Kostkou z Postupic a s dalšími jeli do Domažlic pro ty peníze a rozdělili se o ně, jak sami chtěli a uměli."

O velitelích vojensky evidentně úspěšné výpravy pak píše soud překvapivě nelichotivý:"A kdyby jim šlo o čest tak, jako jejich předkům, táhli by až k Rýnu a podrobili si mnoho zemí, avšak nabrali mnoho kořisti, nechali se omámit zlatem a vrátili se do Čech."

Asi není třeba zmiňovat, že jednání o výpalné bylo vedeno jen nejužší skupinou vyvolených. A tak se nikdy nedozvíme, proč byla městu Bamberg původně požadovaná suma 50.000 zlatých snížena na "pouhých" 12.000 zl. a  jinde podobně. Hodně nám však napovídají zprávy o konfliktu mezi Prokopem Holým a nižšími táborskými veliteli při obležení Plzně o několik let později - Prokop zde byl otevřeně obviňován z defraudace a obohacování, mimo jiné právě při slavné bavorské rejse.

Že se výměnou za osobní dary velitelům dalo snížit výpalné, dokazuje i příklad radních města Cheb. Ti se k jednání o výši konečné částky dostavili i s 12 lokty luxusního bruselského sukna - osobním darem Prokopu Holému. A původně požadovaná suma jim byla snížena na přívětivých 1.700 zl.

Je pochopitelné, že takto získané peníze investovali husitští velitelé do nemovitostí, překvapí nás ale, že tak nečinili v Táboře nebo v Hradci Králové, kde byli doma. Většinu těchto nákupů realizovali v Praze na Novém Městě a zvláště pak v Kutné Hoře, po Praze druhém největším, nejbohatším a nejvýstavnějším městě království.

Historik Jiří Kejř o těchto nákupech píše:" Byly to objekty, které patřily do vyšších a nejvyšších skupin v cenovém rozvrstvení, byly to tedy objekty největší a nejvýstavnější. Nadto byly ceny placeny hned a v hotovosti. Tyto nákupy nelze chápat jinak, než jako ukládání peněz, získaných z válečné kořisti. V Kutné Hoře také bývaly stanoveny neurčité lhůty splatnosti pohledávek dnem " až přijdou bratří".

Kutná Hora, toto Saint-Tropez husitského období, měla mezi kališníky nevyšší společenskou prestiž. Kdo neměl dům v Kutné Hoře, jako by nebyl. Tady trávili kališničtí velitelé zimní přestávky mezi válečnými kampaněmi, zde, mezi svými, si mohli nejen doléčit zranění, ale i užít trochu nevázaného života stranou slídivých zraků chiliastických kazatelů i závistivých pohledů chudých spolubratří. Především však právě zde se za zimních  večerů a opulentních hostin rozhodovalo o příštích válečných výpravách, domlouvala spojenectví, uzavíraly dohody bojové, majetkové i rodinné. A také splétaly intriky.

Příklon husitských velitelů ke kořistnictví a hromadění majetku souvisí s rychlou společenskou a národnostní proměnou táborského i Žižkova / později siročího/ vojska po prvních porevolučních úspěších. Historik Jiří Kejř se sice zdráhá uvěřit zcela hlasům kronikářů, kteří píšou, že:"  ...odevšad přicházeli zločinní lidé a ve vojsku byla nakonec většina cizinců, kteří necítili s královstvím." Ale i Kejř uznává:" Cizinců nemohlo být ve vojscích tolik, aby to výrazně změnilo jejich národnostní složení, ale přeci jejich účast v řadách bratří byla tak znatelná, že si toho povšimli i různí pozorovatelé."

Slavný Kamenný dům nám může přiblížit podobu nemovitostí, do jakých investovali husitští velitelé v Kutné Hoře.

 

Autor: Jaroslav Konáš | sobota 5.5.2018 11:19 | karma článku: 28,67 | přečteno: 1163x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Irán ve válce ? Ale no tak....!

Už se perou? Už se perou? Dychtivě se tázající babku z Troškovy komedie připomínají někteří komentátoři u nás i v zahraničí. Nuže, neperou babičko, neperou. A ani nebudou.

4.1.2020 v 12:13 | Karma: 32,84 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Milion chvilek s Minářem a dalších dvacet let s Babišem

Příští parlamentní volby jsou jen zdánlivě vzdálené a premíér Babiš už dávno není politickým jelimánkem z časů Sobotkovy vlády. A "demokratická" opozice ? Třikrát běda !

25.12.2019 v 10:21 | Karma: 46,68 | Přečteno: 10571x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Normalizační resentimenty a pádná ruka Petry P.

Málokoho nenávidí ruská věrchuška tak, jako českou novinářku Petru Procházkovou. Pokud by se naplnily nejtajnější tužby pánů z Lubjanky a do Čech se vrátily zlaté gottwaldovské časy, přišla by na řadu jako jedna z prvních.

27.11.2019 v 11:32 | Karma: 28,88 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Velká vlastenecká aneb kolik soch má Koněv v Rusku ?

Při známém patolízalství českých komunistů asi nikoho nepřekvapí, že dejvická socha maršála Koněva byla v roce 1980 první a na dlouho i jediná na světě.

1.9.2019 v 12:50 | Karma: 31,09 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Vrtěti Babišem

Je to pořád dokola ! Premiér tvrdí, že prezident "rozhodne o návrhu ČSSD" ve věci jmenování ministra kultury. A protože se proti tomuto prohlášení dosud nikdo z politiků neohradil, učiňme tak my.

25.7.2019 v 12:48 | Karma: 22,85 | Přečteno: 716x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik