Letní kapela - Letní kapela

Hodnotím hudební počiny uplynulého roku. Co zajímavého vzniklo na naší hudební scéně v roce 2022? Krátká recenze na debutové album Letní kapely Jaromíra Švejdíka (Priessnitz, Umakart a další).

Některé interprety mám spojené s konkrétním ročním obdobím. V případě jesenických Priessnitz je to podzim. Je ponurá a sychravá neděle, udělám si čaj, nebo naliji červené víno, a pustím si desku Priessnitz, kteroukoliv. Vždy jsem říkal, že Priessnitz jsou takovou mou podzimní kapelou. Když se ke mně během covidové pandemie doneslo, že Jaromír Švejdík, frontman Priessnitz, založil s přáteli projekt Letní kapela, musel jsem se začít smát a byl jsem moc zvědavý na posun do teplejšího období. Předobjednal jsem si u vydavatelství LP a čekal a čekal.

A čekání se vyplatilo! Trochu znalý posluchač rychle pozná, že to nezní jako klasičtí Priessnitz. Chybí především ona typická špinavost kytar Petra Kružíka. Ovšem o zajímavé, až jímavé, melodie a vokály není nouze. Jaromír Švejdík, též známý jako Jaromír 99, je muž mnoha projektů. Vedle legendárních Priessnitz, je tváří skupiny Umakart, Kafka Bandu a projektu Jaromír 99 & The Bombers, avšak dovolím si tvrdit, že každý tento projekt je specifický a rozeznatelný, byť je spojuje stejný hlas. Nejinak je tomu u Letní kapely.

Texty jsou už ale takové, na jaké jsme u Švejdíka zvyklí. Zpovědi i líčení všedních událostí z drsného horského prostředí Sudet a okolí, doprovázeny jsou uhlazenou a uchu lahodící elektro-akustickou hudební složkou a celá deska tak dostává příjemný zvuk, který opravdu odpovídá spíše letní atmosféře. Jaromírův zpěv, jako celkový projev, není profesorský, ale tím více je autentičtější, upřímnější.

Jména Adam Karlík a Dušan Neuwerth jsou zárukou kvalitní nahrávky a výsledného zvuku. Obal desky je z pera Jaromíra Švejdíka, jež je také uznávaným výtvarníkem. Album Letní kapely vyšlo na jaře 2022 u vydavatelství Indies. Deska o jedenácti písních je příjemným hudebním překvapením nejen pro posluchače starých dobrých Priessnitz!

Tři písně, které mě zaujaly: Zahradník, Tajnou cestou, Na řece

Sestava:

Jaromír Švejdík – zpěv

Vojtěch Šeliga – klávesové nástroje

Zdeněk Regal Jurčík – bicí, zvonkohra, melodica, zpěv, kytara

Apostolos Joanidis – kytary, bouzouki, foukací harmonika

Petr Wazy Weiser – basová kytara, zpěv

Lukáš Morávek – kytary, ukulele, trumpeta, zpěv

 

Kdysi dávno jsem se věnoval hudební publicistice, krátce se tak i živil v hudebním magazínu Rock & Pop a publikoval na různých platformách. Na hudbu jsem nikdy nezanevřel, jen jsem o ní přestal psát. Po letech se ke psaní vracím, bez velkých ambicí, jen pro radost. Chci psát krátké a srozumitelné recenze. Za každý komentář, za každou zpětnou vazbu, třeba i negativní, děkuji.

Obal Letní kapela

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kadlec | středa 18.1.2023 17:54 | karma článku: 6,03 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Jaroslav Kadlec

Vypsaná fixa - Kusy radosti

1.3.2023 v 17:44 | Karma: 7,98

Jaroslav Kadlec

Prago Union - Příduhned

25.1.2023 v 20:23 | Karma: 4,87

Jaroslav Kadlec

Vltava – Spass muss immer sein

11.1.2023 v 19:32 | Karma: 6,95