Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ortel v Počátkách. Je to snad něčeho počátek?

První zářijový víkend se v Počátkách konají slavnosti, na kterých má vystoupit plzeňská kapela Ortel, účast této hudební skupiny vzbudila velké vášně! Pojďme si to trochu přiblížit.

Počátky jsou malebným maloměstem v kraji Vysočina, téměř na hranici s krajem jihočeským, ležícím na hranici Čech a Moravy. Kdo v městečku, ani na zdejším táboře, nebyl, ten minimálně slyšel o Počátkách v souvislosti s televizním seriálem, ke kterému se však vyjadřovat nebudu. Nyní se obec dostává do širšího povědomí něčím úplně jiným, účastí kontroverzní kapely na městských slavnostech.

 

Co je ta kapela zač? Proč je mnohými označována za xenofobní, rasistickou, neonacistickou, podporující rasovou nenávist? Fakt je ten, že v textech nenajdete nic protizákonného, nenajdete v nich žádnou propagaci nacismu/fašismu, ani v nich nenajdete doslovné nabádání k násilí a rasové, či etnické nenávisti. Tímto kapela splňuje podmínky pro legální činnost. Druhá strana mince je taková, že kdo dovede alespoň trochu číst mezi řádky, hned pozná, že kapela skutečně podporuje rasismus, homofobii a nenávist k cizím náboženstvím. Kapela to ovšem děla „tak trochu“ skrytě, čímž se vyhýbá trestnímu stíhání. Kapela rovněž využívá doby, plné určitých politických tlaků, ve které se, mimo jiné, lidé obávají vpádu militantních islamistů na naše území a následného uřezávání hlav ve jménu Alláha. Tomáš Ortel, frontman kapely, jde na to chytře a založil si na lidském strachu, pod nálepkou vlastenectví, živobytí.

Tomáš Ortel hodil za hlavu svou minulost v, jednoznačně neonacistické, kapele Conflict 88 (88 = Heil Hitler - H je osmé písmeno abecedy), protože pochopil, že je třeba vydělat nějaké peníze, a tak se vtělil do role spasitele založením legálního bandu Ortel. O své minulosti v neonacistické kapele se však Tomáš na svých oficiálních stránkách vůbec nezmiňuje, dokonce se na svém webu vyznává, že je ovlivněný myšlenkami Karla Kryla. Že vám to někoho z naší hudební scény nápadně připomíná? Ostatně, jak se v písních kapely Conflict 88 svorně heiluje si můžete na internetu najít třeba v písni Sláva vítězům.

 

To jsou všechno body, pro které je Ortel rozhodně ortodoxní kapelou. O cause “Ortel v Počátkách“ už toho bylo napsáno a řečeno dost. V Počátkách dokonce vznikla petice, město se rozhádalo, senátor a právník Václav Láska napsal otevřený dopis starostovi obce, ve kterém uvádí důvody, proč by se koncert neměl konat, do sporu se zapojil i předseda senátu Milan Štěch. Situace je taková, že město se rozhodlo, že pořadatelství akce předají třetí osobě, což je Tomáš Ortel, takže cirkus bude! Tím pádem obec kapele nevyplatí honorář a vzdává se rovněž zisku z koncertu, věc je vlastně v režii samotných interpretů.  

 

Nechci se dál zabývat minulostí a současností Tomáše Ortela, spíše se pozastavuji nad tím, mezi jakými interprety si KZM (kulturní zařízení města) volilo. Údajně se vybíralo mezi těmito interprety: Michal David, Turbo, Václav Neckář, Arakain, Argema a Ortel. A vzhledem k tomu jak velký mělo KZM k dispozici rozpočet je zřejmé, že toho o poměrech nevědí mnoho… Michala Davida si mohli škrtnout hned, protože jeho honorář za vystoupení se rovná přibližně rozpočtu města na kulturu na celý rok. Stačilo by dát tisíc korun místnímu dýdžejovi a on by jim ten Diskopříběh pustil z magneťáku a znělo by to stejně jako “živé“ vystoupení. Václav Neckář je stále populárnější, chytil druhý dech, tudíž i on je mimo rámec zdejšího rozpočtu. Ostatní interprety nechci urazit, ale přece jen, na to kolik si berou, jsou už trochu příliš prázdnou truhlicí… Navíc, s Arakainen aktuálně vystupuje slavice Lucie Bílá, ta asi nebude zpívat za párek a pivo. V každém okrese je nějaká oblíbená zábavová kapela, která určitě ráda zahraje za cesťák a nápoják, každá stovka navíc je fajn, a lidi zaručeně pobaví. A když už nějakou známější kapelu, aby se i město dobře prezentovalo, tak bych zvolil skupinu, která rozpočet města nepoloží a její písně budou lidé znát, např. České srdce, Mňága a Žďorp… Pak by mělo město krásnou slavnost, na které by určitě neprodělalo finančně, ani na dobrém jménu obce.

Ortel si bere něco kolem 32 000 Kč, tudíž je ze zmíněných interpretů nejlevnější. Ale proč zrovna Ortel? Už kvůli tomu, že bych dopředu očekával vyvolání konfliktu, bych tuto kapelu nezval. Kdyby místní chlapi měli o Ortel zájem, mohli by si je pozvat v jiný termín na samostatný koncert, ale jménem města je to opravdu risk. Nakonec ten samostatný koncert budou mít.

Protože jsem člověk zvídavý, tak bych se na tu akci šel podívat, myslete si o mně co chcete, ale vážně bych rád ten koncert viděl, alespoň bych si pak mohl ucelit svůj názor. A jak to vidíte Vy? Myslíte si, že si tím Počátky podepíší jasný ortel? Nebo je to teprve počátek něčeho nového?  

 

 

Autor: Jaroslav Kadlec | sobota 22.8.2015 18:44 | karma článku: 8,52 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Jaroslav Kadlec

Lucie Redlová – Lidová Redlová

Hodnotím hudební počiny uplynulého roku. Co zajímavého vzniklo na naší hudební scéně v roce 2022? Krátká recenze na poslední album písničkářky Lucie Redlové.

8.3.2023 v 18:49 | Karma: 7,32 | Přečteno: 201x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Kadlec

Vypsaná fixa - Kusy radosti

Hodnotím hudební počiny uplynulého roku. Co zajímavého vzniklo na naší hudební scéně v roce 2022? Krátká recenze na již desátou desku pardubické Vypsané fixy.

1.3.2023 v 17:44 | Karma: 7,98 | Přečteno: 239x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Kadlec

Prago Union - Příduhned

Hodnotím hudební počiny uplynulého roku. Co zajímavého vzniklo na naší hudební scéně v roce 2022? Krátká recenze na osmé řadové album pražských Prago Union.

25.1.2023 v 20:23 | Karma: 4,87 | Přečteno: 180x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Kadlec

Letní kapela - Letní kapela

Hodnotím hudební počiny uplynulého roku. Co zajímavého vzniklo na naší hudební scéně v roce 2022? Krátká recenze na debutové album Letní kapely Jaromíra Švejdíka (Priessnitz, Umakart a další).

18.1.2023 v 17:54 | Karma: 6,03 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Kadlec

Vltava – Spass muss immer sein

Hodnotím hudební počiny uplynulého roku. Co zajímavého vzniklo na naší hudební scéně v roce 2022? Krátká recenze na aktuální desku pražské Vltavy.

11.1.2023 v 19:32 | Karma: 6,95 | Přečteno: 183x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 841x
Hudebník, marketér, hudební a reklamní textař, básník, producent, nezávislý publicista

Seznam rubrik