Prachy, koně, politika

Je to až zarážející, s jakou bohorovností nakládají páni ministři a lidé „tam nahoře“ s našimi penězi. Rozdávají svým poslušným podřízeným odměny jako na běžícím páse, vyplácejí z milionových úplatků politikům apanáž a ve volných chvílích pozorují, jak dřou koně, aby mohli svévolné nakládání s našimi penězi nějak odůvodnit.

Jenom si nejsem jistý, jestli chodí pozorovat koně na ta správná místa, třeba do lesa. Spíš mi přijde, že se na ně chodí dívat z tribun dostihových závodišť. Závodění je také dřina, ale je to víc soutěž než práce. A tak se zřejmě páni politici naučili soutěžit v tom, kdo odmění své loajální podřízené větší částkou. „Peněz je dost,“ prohlásil ministr dopravy Pavel Dobeš. Až by se člověku chtělo jásat, že krize je zřejmě již zažehnána…

 Není. Je mnoho lidí, kteří dřou jak koně, troufám si tvrdit, že i víc než paní Nagyová. Ti ale mají vesměs smůlu, že nemají tak uznalého šéfa, jakým je Petr Nečas. A tak se jim o šestimístných částkách v kolonce odměn může jenom zdát. Většinou tam nacházejí krásnou kulatou nulu. Realitou však jsou vyšší daně, stagnující mzdy, vyšší poplatky za vše, na co člověk pomyslí, dražší potraviny, pravidelně se zvyšující ceny vody a energií, hanba mluvit.

 Aby bylo jasno, nemám nic proti odměňování lidí za kvalitní a třeba nadstandardní práci. Jenom si myslím, že hlavní náplní práce politiků je vytvořit ve státě takové podmínky, aby mohli být spravedlivě oceňováni všichni, kdo „dřou jak koně“. A tady naši volení zástupci selhávají. Není snad týdne, aby se neprovalila nějaká óbrzlodějina, která je páchána za jejich spolupráce, v nejlepším případě za jejich tichého přihlížení. Místo aby jimi řízený stát zloděje veřejných peněz (tzv. korupčníky) posílal za mříže a posiloval svůj rozpočet o jejich majetky, povětšinou stíhá ty, kteří korupci odhalí. Pan premiér se nerozčiluje nad tím, že nějaký mladík z ředitelství silnic a dálnic ze svých úplatků „vymzdívá“ politiky, ale vadí mu, že někdo zveřejnil výše odměn vyplacených z veřejných peněz ředitelce jeho kabinetu. A tak Halova výplatní listina se jmény zlodějů našich peněz skončí v trezoru, a ten, kdo vynesl údaje o odměnách paní Nagyové, na dlažbě a možná i ve vězení. To je asi ta spravedlnost a transparentnost, o které mluví politici ze všech světových i politických stran před každými volbami.

 A tak mám pro naše politiky návrh: Sestupte z dostihových tribun a běžte se do lesa podívat, jak opravdu dřou koně. A až tam budete, chopte se pil a seker a zkuste, jak chutná práce za trojnásobek životního minima. Možná, že něco pochopíte. A když ne, tak budete alespoň chvíli užiteční.

 PS:

Netýká se to samozřejmě úplně všech politiků. Těm několika, kteří tvoří výjimku z pravidla, se omlouvám.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Jonáš | sobota 21.1.2012 14:55 | karma článku: 35,49 | přečteno: 1735x
  • Další články autora

Jaroslav Jonáš

Ať žije fungující stát!

7.11.2013 v 21:15 | Karma: 12,63

Jaroslav Jonáš

Životní jistoty a jejich cena

7.10.2013 v 16:59 | Karma: 16,94

Jaroslav Jonáš

Konec politiky v Čechách?

15.7.2013 v 21:30 | Karma: 15,52

Jaroslav Jonáš

Boj proti korupci? Směšné!

20.6.2013 v 16:35 | Karma: 20,19