Konec politiky v Čechách?

Voda ve sklenici vody bouří, média hovoří o největší politické aféře v historii České republiky, a mně stále nějak uniká, v čem ta aféra spočívá. V tom, že politika bývá často umouněná, ba přímo špinavá? Tedy v politické praxi?

Samozřejmě, Jana Nagyová a vojenská rozvědka, to je, slušně řečeno, průšvih. Ale co dál? Korupce tří odcházejících poslanců, kteří přijali místa ve státním sektoru? Korupce, při které se nikdo neobohatil a daňoví poplatníci nepřišli ani o korunu? Vždyť politika, ať se nám to líbí, nebo nelíbí, je věcí kompromisů a dohod:

Dejte nám křeslo ministra financí a my s vámi půjdeme do vlády a podpoříme vybrané části vašeho volebního programu. Co to je? No přece jasná korupce!

Pokud nebudete hlasovat pro rozpuštění poslanecké sněmovny, my nevyjádříme nedůvěru úřednické vládě. Co to je? Nejspíš vydírání.

Zajišťování velvyslaneckých postů pro přátele, kteří mě podporovali ve volební kampani? Vrchní státní zástupce Ištván tvrdí, že v Zemanově případě nejde o korupci, protože se nepodaří prokázat předběžnou dohodu. Budiž, ale co takhle zneužití pravomoci úřední osoby ve svůj osobní prospěch?

V předvolební kampani očerním protivníka i za cenu polopravd a lží. V paragrafu 181 TZ nazvaném Poškození cizích práv se jasně říká: Kdo jinému způsobí vážnou újmu na právech tím, že uvede někoho v omyl nebo využije něčího omylu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. Jak je tedy možné, že soud označí kampaň jednoho z kandidátů na prezidenta jako neetickou a prolhanou, a dotyčný kandidát se přesto stane prezidentem? Nejedná se snad o poškození práv protikandidáta? Nejde snad o horší trestný čin, než je přidělení postů odcházejícím poslancům?

Abychom si rozuměli, nehoruji pro to, aby politici byli beztrestní, ale suďme je za vážné trestné činy jako je vražda nebo třeba korupce, při níž veřejnost přichází o stovky milionů korun (např. Rath). V případech, které jsou spíš politickou špínou (Nečas, Zeman), nechme soudit voliče. A to navzdory tomu, že Zemanův trestný čin považovala většina z nich za prkotinu. Pokud policie začne konstruovat trestné činy z každé špinavé politické dohody, bude to znamenat konec politiky v Čechách. Respektive konec DEMOKRATICKÉ politiky. Policejní režim, autoritářský režim i režim totalitní jsou konec konců také režimy politickými.

Autor: Jaroslav Jonáš | pondělí 15.7.2013 21:30 | karma článku: 15,52 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Jaroslav Jonáš

Ať žije fungující stát!

7.11.2013 v 21:15 | Karma: 12,63

Jaroslav Jonáš

Životní jistoty a jejich cena

7.10.2013 v 16:59 | Karma: 16,94

Jaroslav Jonáš

Boj proti korupci? Směšné!

20.6.2013 v 16:35 | Karma: 20,19

Jaroslav Jonáš

Lesy nejsou fabrika

15.4.2013 v 17:50 | Karma: 18,30