I šetřit lze s rozumem…

Vláda pod hrozbou překročení deficitu státního rozpočtu v roce 2012 znovu hledá, kde ušetřit. Hledá ale vždy na správných místech?

     Vzhledem ke zhoršující se výkonnosti evropských ekonomik, včetně té naší, vláda opět hledá zdroje úspor. Sjednocení DPH na 20 %, progresivní zdanění příjmů, zvýšení daně z převodu nemovitostí, energetické daně a tak dále, a tak dál. Dokonce se uvažuje i o zmrazení důchodů, tedy zastavení valorizace, která zpomaluje degradaci důchodů vlivem inflace.

     Nebudu teď psát o tom, že největší zdroje úspor by přineslo omezení státní byrokracie a přísné postihování rozkrádání státního a obecního majetku, jež mají na svědomí právě byrokrati, státní a obecní zaměstnanci, a zejména politici. Zastavím se u těch důchodů. Zmrazení důchodů by krutě postihlo zejména starodůchodce, tedy ty, kteří se na tzv. důchodovou reformu v produktivní fázi svého života nestihli připravit. A také lidi, kterým tu přípravu znemožnily nízké příjmy. A zkuste vyžít s devítitisícovým důchodem, když jenom za nájem dáte třeba sedm tisíc!

 Zabraňte zdvojování příjmů

     Přitom tady žije poměrně početná skupina lidí, kteří pobírají jak důchod, tak mzdu, protože ač v důchodovém věku, tak pokračují ve svém zaměstnání. Nedávno jsem v televizi viděl šot o pánovi, který odcházel z úřadu do důchodu ve svých 90 letech. Nic proti jeho výdrži a „statečnosti“, ale zdá se mi, že jednak svým dvojím příjmem docela slušně dojil stát, jednak zabíral místo mladému nezaměstnanému, čímž stát ještě přidojoval o podporu v nezaměstnanosti pro onoho nezaměstnaného.

     A tak bych měl pro pana Kalouska jeden návrh: Zabraňte tomuto zdvojování příjmu. Ať se každý rozhodne, jestli chce dál pracovat, nebo jestli chce pobírat důchod. I kdyby se toto opatření týkalo jenom státního a obecního sektoru, jistě by přineslo nemalé peníze do rozpočtu přímo, a prostřednictvím snížení nezaměstnanosti i nepřímo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Jonáš | středa 4.1.2012 11:26 | karma článku: 13,99 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Jaroslav Jonáš

Ať žije fungující stát!

7.11.2013 v 21:15 | Karma: 12,63

Jaroslav Jonáš

Životní jistoty a jejich cena

7.10.2013 v 16:59 | Karma: 16,94

Jaroslav Jonáš

Konec politiky v Čechách?

15.7.2013 v 21:30 | Karma: 15,52

Jaroslav Jonáš

Boj proti korupci? Směšné!

20.6.2013 v 16:35 | Karma: 20,19