Za Miloše Zemana se omluvil stát, lhát umí sám

Zbavit současného prezidenta jeho úřadu podle článku 66 ústavy by mohlo být problematické. Prokázat, že neví, co mluví, by se nemuselo podařit.

Pokud někdo lže zcela vědomě, účelově a promyšleně, nelze o něm říci, že mu jeho duševní stav brání ve výkonu úřadu. Pokud se Sněmovna a Senát spokojí s mizerným výkonem úřadu prezidenta republiky, bude Miloši Zemanovi umožněno v jeho destruktivní činnosti pokračovat. Bude to ovšem znamenat i to, že ústavní činitelé tak občanům, které zastupují, uštědří jasné sdělení, že si lepšího prezidenta nezaslouží. Lepšího ve smyslu normálnějšího.  Možná příznivci Miloše Zemana nejsou citliví na lži, které rozdělují společnost a způsobují konfliktní situace a konfliktní vztahy. Možná jim to připadá normální.  Nenormální jednání a chování hlavy státu možná vnímají jako vtipné a demonstrující sílu a moc. Já nepovažuji za nijak vtipné, že ministerstvo financí, odeslalo vnučce Ferdinanda Peroutky omluvu za nepravdivá a dehonestující slova hlavy státu, zatímco Miloš Zeman zůstal „nad věcí“. Možná by Zemanovi příznivci nesli s nelibostí, kdyby se hlava státu ze svých domnělých výšin omluvila. Možná by to vnímali jako potupné pro majestát, nebo dokonce jako zbabělost.  Pak ovšem skutečné zbabělosti připisují opačné znaménko.

Stejně jako se nikdy nenajde článek Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman, nikdy se nenajdou ani slova Tomáše Halíka, která Miloš Zeman nedávno nalezl ve své bludné fantazii a která, sotva se trochu zotavil, znovu v plné síle svého odhodlání lhát, znovu oživil v rozhovoru pro Rádio Frekvence 1:

„Víte, lidská nenávist je téměř nekonečná. Např. katolický kněz Tomáš Halík veřejně prohlásil, že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu, typický katolický kněz,“ uvedl Zeman.

Pokud kdokoli někoho veřejně obviňuje z vážných tvrzení, která nebyla nikdy vyslovena a číní tak proto, aby na sebe upozornil a znectil jiného člověka, je to vždy nemorální. Pokud si takovým nedůstojným a zlovolným fňukáním získává pozornost hlava státu, je pravděpodobné, že stát není v pořádku.

Na sociálních sítích lze velmi často vidět, jak účastníci druhým hloupě podsouvají nenávist, aby měli pro jejich vyjádřené názory a postoje jednoduché, přijatelné, uspokojivé (byť účelově pitomé) vysvětlení. Zdá se, že Miloš Zeman je jedním z významných učitelů trollů:

„Já si myslím, že pánové Fišerové a další jsou nyní hluboce zklamáni stavem, ve kterém se nacházím, ale víte ona lidská nenávist…“

Závěrečná slova moderátora Rádia Frekvence 1 považuji přinejmenším za projev neznalosti.

„Musím alespoň po telefonu konstatovat, že slyším de facto starého dobrého Miloše Zemana“.  

PS:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/moznost-jak-dostat-prezidenta-ze-hry-nasel-se-i-jednodussi-zpusob-nez-zaloba-78459

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Herda | pátek 5.11.2021 22:30 | karma článku: 41,91 | přečteno: 5004x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Stohlavec

22.5.2024 v 14:23 | Karma: 0

Jaroslav Herda

Co se nestalo

18.5.2024 v 8:54 | Karma: 8,50

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04