Stařec oře

Na hrubý pytel hrubá záplata. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Přísloví, odkazujících na různé aspekty lidského jednání, jak kladného, tak i záporného, je celá řada.

Nemám rád lži (zvláště ty vědomé) o osobách veřejně činných, ba i o lidech normálních. Ony lži se pak často špatně a složitě vyvracejí, a veřejnost si už jednou obrázek udělala. Koneckonců žijeme v době bludičkové, kdy stačí napsat sebevětší ptákovinu a pěkná řádka jedinců ji spolkne i s navijákem.

Proto se mi i zpráva o údajné rakovině a době dožití hradního pána zdála jaksi přitažená za vlasy a pochyboval jsem o ní. Zpráva byla poté dementována (bez jakéhokoliv vysvětlení radního), ale své vykonala. Už tak časté a nahlas pronášené soudy o nevyhovujícím zdravotním stavu Starce vzhledem k vykonávané funkci dostaly nový impuls. Aby bylo jasno - zveřejnění této přiblblé a dehonestující zprávy(i když vhledem k dotyčné osobě je to diskutabilní) považuji přinejmenším za podlé a omluvu vyžadující.

Kdyby osazenstvo na Hradě bylo co k čemu, vydalo by přijatelnou tiskovou zprávu s tím, že zdravotní stav  Starce je takový jaký je, že po odešlé cukrovce není ani po rakovině stopy a že celou věc považují za uzavřenou - rozuměj: je hluboko pod úroveň normálního prezidenta a jeho okolí podávat hystericky jakousi žalobu a ještě žádost o odškodné ve výši pěti milionů. 

A když už, tak ať je to se vší parádou - kolik by stálo odškodnění za ostudu u korunovačních klenotů? O kolik budou žádat novináři za nabádání k jejich likvidaci? A  o kolik si řekne kameraman, kterému bylo vyhrožováno v přímém přenosu smrtí? Omluvil se Stařec potomkům Ferdinanda Peroutky?

Celá kauza, spíše pseudokauza mi potvrzuje platnost univerzálních rčení jakými jsou nejen v úvodu tohoto blogu zmíněná, ale také kdo s čím zachází, s tím také schází. Pokud hradní ansámbl požaduje omluvu, odškodnění či obyčejnou lidskou slušnost, musí začít u sebe. Třeba promyslet, zda události v Lipníku nad Bečvou jsou důsledkem jejich paranoidního chování a uraženosti, ješitnosti a mstivosti starého, nemocného muže nebo přílišné horlivosti několika Hujerů z řad Policie ČR.

Bájným zakladatelem přemyslovské dynastie byl Přemysl Oráč. Jeho potomci sídlili mimo jiné na Hradě.

To však neznamená, že Stařec s námi bude orat.

 

 

Autor: Jaroslav Franc | pátek 10.11.2017 14:30 | karma článku: 13,68 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Jaroslav Franc

Hic sunt leones

8.9.2017 v 10:10 | Karma: 9,07

Jaroslav Franc

Ostrůvek negativní deviace

30.7.2017 v 17:04 | Karma: 12,23

Jaroslav Franc

Biker

14.7.2014 v 23:15 | Karma: 8,80