Radiometr Crookesův mlýnek

Jeden drobný fyzikální pokus, ale jeho podstata mi není jasná.   Nejdříve se mi zdálo, že je v tom trik. No ale bude to asi pravda .

Radiometr v klasickém provedeníArchív Autora

Crookesův mlýnek je jednoduchý fyzikální přístroj, demonstrující působení energie světla. Skládá se ze skleněné baňky, z níž je vyčerpán vzduch, ale určitě ne příliš dokonale, a malé vrtulky, která je umístěna v baňce na jehlovém ložisku. Vrtulka má listy z jedné strany černé a z druhé bílé. Díky různé odrazivosti materiálů se po osvětlení vrtulka otáčí.

Přístroj vynalezl v roce 1873 chemik William Crookes jako vedlejší produkt svého výzkumu. Snažil se jím změřit působení světla, které ovlivňovalo jeho přesná kvantitativní chemická měření.

Toto zařízení je také někdy využíváno v experimentální parapsychologii v pokusech snažících se prokázat existenci telekineze. Testované osoby se mají pokusit pouhou silou vůle roztočit mlýnek opačným směrem než kterým ho otáčí světlo.

Znamená to, že platí jedna z hypotéz

a. Teplo zahřeje tmavou stranu a ta pak hřeje natolik , že způsobí otáčení.

b. Světlo fotony se odráží od té světlé strany a do tmavé jsou pohlcovány (tmavá prostě je tma, kde světlo nechodí). Pak se RADIOMETER otáčí stejně.

Setkali jste se někdy s tímto přístrojem?

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Flejberk | středa 17.10.2012 0:00 | karma článku: 9,50 | přečteno: 1608x