Ten ruský šílenec to opravdu udělal

V Kyjevě zní sirény, varující před leteckými útoky a dopadají tam rakety, nedovedu si představit, co cítí matky, otcové, děti, lidé. A ten netvor jde denacifikovat.

Musím přiznat, že jsem velmi dlouho nevěřil, že by došlo k otevřenému střetu. Vzhledem k tomu, co vidím na sociálních sítích, je jasné, že invaze začala. Je mi nesmírně líto lidí na Ukrajině, musí to být strašné. Ale je mi líto i ruských vojáků, kteří v zájmu svých oligarchů a militaristických šílenců budou umírat pro zjevně zatím největší zločin 21. století. 

Druhá válka v Perském zálivu byla něčím, s čím jsem nesouhlasil, ale aspoň to bylo proti diktátorovi, který napadl Kuvajt, Írán a používal chemické zbraně proti Kurdům či Íráncům. Toto je naprosto neomluvitelná a zločinná agrese carského starce, který už zjevně není duševně v pořádku. Dívat se na něco takového v současném světě mi připadá nevyslovitelně iracionální. 

Rusko žije opravdu stále ve středověku, je to zcela jiný svět a kulturně zjevně nepatří do Evropy. Pamatuji si z Jihlavy, kde jsem byl na vojně, na ruské vojáky, kteří u nás zůstali po odchodu jejich vojsk. Byli celkem milí a přátelští, dokud nesvedli řeč na matičku Rus a její armádu. V té chvíli se z nich stávali fanatičtí šílenci, kteří vás byli schopni zabít, pokud jste se vyjadřovali protirusky. 

Mnoho Rusů jsou zakomplexovaní lidé, kteří mají neustále pocit, že je někdo nemá rád, neuznává je a pořád je jim něco upíráno. A pořád musí dokazovat, že oni jsou velmocí. Je to jako s malými dětmi, jenže tyto malé děti teď překročily hranici myslitelného. Rusko se vyřazuje z moderního světa, strašlivé je, že za to budou platit obyčejní lidé nezměrným utrpením, krví a životy. 

A co si myslet o proruských aktivistech v naší společnosti, včetně významných politiků? Příště budou na řadě Litva, Lotyšsko a Estonsko?

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 24.2.2022 4:52 | karma článku: 34,66 | přečteno: 1615x