Policejní prezident synonymem dnešní doby

Normální a nijak nevybočující vyjádření Martina Vondráška spustilo vlnu přehnané nevole, která nakonec vedla k ještě přehnanější omluvě. Obrázek dnešního světa. 

Policejní prezident Martin Vondrášek se 4. 8. v pořadu Spotlight vyjádřil ve smyslu, že velmi často jsou nahlášená znásilnění smyšlená. Později, po rozsáhlé kritice ze stran různých organizací, právníků zastupujících oběti sexuálního násilí a nakonec i Víta Rakušana, začal svá slova mírnit, aby se nakonec omluvil

Vondrášek uvedl, že za svou kariéru řešil dvě falešná udání v dané oblasti. Po vlně kritiky policie uvedla, že v roce 2022 zahájila úkony v trestním řízení v 1375 případech, z nichž 573 bylo odloženo. To ovšem neznamená, že se skutky nestaly, v řadě případů může jít o nemožnost trestný čin prokázat. Odhaduje se, že ročně je v ČR znásilněno 12 000 lidí, z nichž 90 % tvoří ženy. Podle zahraničních statistik je zhruba 8 % nahlášených znásilnění falešných. Jako obecně známou věc lze napsat, že drtivá část znásilnění nikdy není nahlášena, protože oběti se stydí řešit svoje trauma. 

Udělal šéf policie něco špatně? Zřejmě ano, alespoň dle zahraničních statistik slovo často nebylo ideální. Na druhou stranu je dost zásadní, jak hodně pravdivé jsou ony statistiky a jak hodně odpovídají české realitě. Faktem je, že pro skutečnou oběť znásilnění musí být velmi těžké se sebrat a událost nahlásit. Narušení osobní integrity v tom nejintimnějším prostoru, obrovské trauma, nebývalý nápor na psychiku, posttraumatický stres, nedůvěra. Znásilnění je často přirovnáváno k zážitkům vojáků z bojových situací. Když pak oběť slyší z úst policejního prezidenta, že obvinění jsou často smyšlená, asi se ideálně necítí. 

Na druhou stranu je třeba vidět stále více se množící případy skutečně smyšlených sexuálních deliktů. Vlna obvinění mediálních hvězd v USA již zřejmě opadá, ale tu a tam lze ve zpravodajství číst, že exmanželka si proti nenáviděnému expartnerovi obvinění vymyslela. A to se nebudeme bavit o velmi sporné definici toho, co je sexuální obtěžování a znásilnění. Evergreen posledních let našich politiků. Tedy poměrně složitá problematika. 

Je celkem zjevné, že hlavní chybou pana Vondráška nebylo ono vyjádření, ale absence souběžně vyjádřené dostatečné empatie vůči obětem sexuálního násilí. V každém případě bych si netroufal policejního prezidenta obviňovat z nedostatku empatie vůči obětem zločinů tak, jak naznačuje zdrcující kritika z mnoha stran. Ale hlavně, každý rozumný člověk ví, jak to myslel. Dotkl se problému, který zbytečně zatěžuje policii a tím pádem i kapsy daňových poplatníků. Zlehčit utrpení obětí jistě nechtěl.      

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 10.8.2023 10:36 | karma článku: 37,51 | přečteno: 3681x