Po dlouhé době můžeme být zase na nějakého českého premiéra hrdí

Byl jsem pyšný na návštěvu pana Vystrčila na Tchaj-wanu. Teď jsem násobně více hrdý na pana Fialu, že absolvuje tuto rizikovou návštěvu. O cestě informují všechna světová média. 

Stejně tak, jako by se nemělo ustupovat Číně, nemělo se ustupovat ani Rusku. Slupli Krym jako malinu a s jídlem roste chuť. Obdivuji úžasnou roli Volodymyra Zelenského při obraně Ukrajiny, takhle se chová vůdce státu, který je v kritické situaci. Jeho nezdolné povzbuzování Ukrajinců v odporu a trpělivosti nese své ovoce, zatímco nemocný stařík v Kremlu nechává zavírat statečné ruské novinářky, jež nesouhlasí s válkou, chtějí mír a mají obrovskou odvahu skočit do vysílání ruské státní televize. A nechává zavírat tisíce bezejmenných, kteří chtějí to samé, ničí jejich životy, rozbíjí rodiny jak v Rusku, tak na Ukrajině. 

Zelenskyj ani chvíli nepolevuje ve svých provoláních k západu a neřeší, zda je oslyšen či ne. Teď se mj. naprosto zásadním způsobem připojil i premiér České republiky, Petr Fiala. Osoba, které jsem i já vyčítal bezbarvost a nevýraznost. Chyba lávky, tichá voda břehy mele. Od chvíle, kdy nastoupil do funkce je trpělivý a nenechává se zatáhnout do zbytečných politických půtek. I přes řadu potíží, včetně těch koaličních, stojí na svých názorech a nyní tomu přidal první ozdobu. Cesta na Ukrajinu, ať má jakýkoli důvod, je mezinárodním připomenutím existence naší země a důrazným protestem proti bezpráví, páchaném Voldemortem Putinem. 

Jsem hrdý na to, že v tak kritické a nebezpečné situaci uvidí Ukrajinci na návštěvě ve své těžce zkoušené zemi českého premiéra. Bude reprezentovat zemi, kde drtivá většina lidí neváhá s pomocí ukrajinským matkám a dětem. A bude reprezentovat sounáležitost národů, které zažily či zažívají těžkou botu ruského vojáka. Konečně mám pocit, že zase jako národ aspoň něco znamenáme. Díky, Petře Fialo. A díky každému člověku, který byť jen trochu přispěl s pomocí Ukrajině. 

Autor: Jaroslav Červenka | úterý 15.3.2022 17:04 | karma článku: 43,37 | přečteno: 5031x