Možná rizika druhého kola prezidentských voleb

Andrej Babiš oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Tímto krokem se dost výrazně mění rozložení sil v situaci, kdy se předpokládalo, že už to neudělá. 

Karel Havlíček v neděli dopoledne oznámí, že v pondělí bude oznámen kandidát na prezidentský post ze strany ANO. V neděli večer Andrej Babiš oznámí svou kandidaturu. Kocourkov vytrvale pokračuje. Problém je v tom, že ani tohle zřejmě voliče magnáta nezastaví. 

A právě zde spočívají ona rizika. Dá se předpokládat, že Babiš dostane svých třicet procent. Už je to téměř kolorit. Pak tu máme kandidáta SPD, Jaroslava Baštu. I zde je předpoklad, že by mohl dosáhnout až patnácti procent. SPD preference velmi pomalu, ale vytrvale rostou. Oněch patnáct nemusí být vůbec nereálné číslo. 

Všichni předpokládají, že kampaň bude velmi tvrdá. Dělat si iluze o tom, kdo stojí za ataky vůči panu Pavlovi, asi nemá smysl. Andrej Babiš bojuje o přežití, otázkou je, zda teď dělá chybu. Pokud ovšem dva kandidáti dokáží z koláče ukrojit 45 procent, na velmi širokou paletu ostatních zbývá procent jen 55. Docela dobře by se mohlo stát, že v druhém kole se utkají Bašta s Babišem, což je tedy opravdu příšerná varianta.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Červenka | pondělí 31.10.2022 10:43 | karma článku: 23,61 | přečteno: 845x