Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jen špička ledovce Titanic nepotopila

Opravdu stačí napsat, že Trump a jeho příznivci to v Kapitolu přehnali, vyhodnotit společenskou nebezpečnost událostí, sledovat impeachment a jet dál?

Vedle Covidu nám v poslední době plní stránky médií dění v USA. Ze všech stran, i z těch donedávna ortodoxně oddaných americkému prezidentovi, proudí slova plná odsouzení, ať již Donalda Trumpa či lidí, kteří obsadili Kapitol. Můžeme se dočíst o ohrožení demokracie, Trumpově nezpůsobilosti vykonávat úřad, snaze vyvolat impeachment či omezování Donaldova přístupu na sociální sítě. Pominu-li tu věc, že každému rozumně uvažujícímu člověku muselo být od začátku jasné, že sociopatický Trump není způsobilý vykonávat funkci prezidenta nejdůležitější západní země, je tu mnohem větší problém. Vše výše jmenované je jen špičkou ledovce, který je velký a jehož těleso je řešeno minimálně.

Čt24 dnes zveřejnila, že 17 % Američanů věří teorii QAnon a více jak 30 % na ní má nevyjasněný názor. To jsou otřesná čísla. QAanon je řazeno mezi krajní pravici, tam lze svým způsobem zařadit i Trumpa, který koneckonců nikdy nedal jasně najevo, že s konspirací nesouhlasí. Tvář událostí v kapitolu, Viking, je jedním z klíčových zastánců této teorie. Je naprosto konsternující, že tak obrovské množství lidí je schopno věřit v pedofily a sadisty v americkém establishmentu. Asi stačí kouzelné slovíčko iluminát a hned jsou chytřejší. Otřesné je i to,že velké množství amerických voličů věří dítěti, kterému je přes sedmdesát let a udělalo snad všechno proto, aby se znemožnilo. Věří mu tak, že jsou schopni vymyslet jakýkoli nesmyslný argument, jen aby obhájili své psychotické postoje. A jsme u svobody slova a internetu. To, co se mělo stát již dávno, se stalo až když je pozdě. Trump je of line, odsuzují ho i samotní republikáni a vlastně se stal psancem. Bylo by ovšem naivní se domnívat, trumpismus tu nezůstane. Naopak bude mnohem silnější, jen ve skrytější podobě. To, že je Trump šílený musela vědět většina klíčových republikánů již dlouho. Nic neudělali, mohlo by se říct pochopitelně, důležitá je popularita a preference. Pragmatický názor. Stačí říct, volby vždycky byly jen divadlo pro ovečky. Jenže tento názor mi v souvislosti s tak zásadním poklesem politické kultury, který můžeme sledovat v USA, připadá sebevražedný. Trump se už ani nesnažil o nějaké zdání slušnosti, respektu či úrovně. A už vidím volební manažery, chystající se na příští volby. Vyhraje je jen trochu distingovanější obdoba Trumpa. Ulice na to slyší a značná část střední třídy také. To je ta masa ledovce, pozměněná a nasměrovaná šílencem. Jde jen o to vyhrát, jakékoli skutečné hodnoty už ztratily na významu. Opravdu netuším, kolik lidí si uvědomuje, že spirála, která se tu roztáčí je opravdu nebezpečná. Tady už příměr ke starověkému Římu prostě sedí.

Máme to v Česku také? Asi všichni víme, že ano. Neodolám zmínit, z mého hlediska nejzásadnější bod včerejšího protestu na Staroměstském náměstí. To, co se tam dělo, je v dnešních komentářích rozebráno dopodrobna uspokojivě, ale jedna věc mi přeci jen trochu chybí. Protestující porušili všechna covidová pravidla, nejsou ovce, zaštítěni ideologií svobody. Až přijdou domů a nakazí třeba své prarodiče, asi to bude v pořádku. Ale ta svoboda. Klaus na hrad, Klaus, který z hradu odcházel jako spráskaný pes po své amnestii a to nechci rozebírat jeho celkové působení v politice. Klaus, který je otcem provýchodní PPF a neskrývá své proruské a pročínské názory. Tedy země, kde slovo svoboda je jen prázdným termínem. Stoupne si na pódium, řekne pár nesmyslů a ty svobodomyslné (ne)ovce už ho ženou na hrad.  Jen se usmívám. Jak velký masiv je ten náš ledovec?
 

Autor: Jaroslav Červenka | pondělí 11.1.2021 13:48 | karma článku: 22,00 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8503x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4745x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6955x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7004x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik