God save the Queen

Zemřela Alžběta II. Určitě mimořádný člověk, který za svůj život prokázal především mnoho lidskosti. Přeji jí i nám, ať nová doba přinese nejen to zlé. 

Nejsem příznivcem monarchií. Britskou královskou rodinu téměř nesnáším. Nevidím důvod, proč by měl někdo získat významné postavení jen proto, že se narodil v tom správném lůně. Většinu členů anglické královské rodiny považuji za marketingové a mediální obludy, které jsou plné povrchnosti a naprosté odtrženosti od reality. Včetně prince Charlese. 

Alžběta pro mne byla celou dobu jednou z mála světlých výjimek. Nebudu tu psát o jejím životě, to jistě udělají mnozí jiní. Přesto cítím povinnost zmínit, že odešel velký člověk, kterému nebyl lhostejný osud jeho národa, ale ani osud tohoto světa. Jistě měla spoustu vlastních názorů, nevím jak osobně přistupovala k Brexitu nebo třeba k naprosto zoufalé politické scéně ve Velké Británii. Držela se své ceremoniální role a snad až na pár výjimek jsem nezaregistroval, že by šlápla vedle. Přesto působila především jako člověk a pomohla na řadě velmi žádoucích míst. 

Jsem si jistý, že měla obrovský smysl pro správnost, byla obětavá a schopná chápat problémy běžných lidí, narozdíl od drtivé většiny politiků, které zajímá jen moc. Mám trochu pocit, jako by s ní definitivně odcházel "starý" svět. Přichází nový, zatím strašlivě bolavý a ambivalentní. Svět plný rozporů, úžasných činů i té největší odpornosti. Věřil bych, že tato lidská bytost odcházela s myšlenkami na to, ať zvítězí láska nad nenávistí. Budiž jí země lehká a nemusí se v nebi stresovat nad tím, kam jdeme. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 8.9.2022 20:02 | karma článku: 23,93 | přečteno: 535x