Andrej Babiš je TikToker

Jestli má vláda tragickou komunikační strategii, pak je slovenský magnát jejím přesným opakem. Vyzkouší cokoli a jestli je někde ANO před Pětikoalicí hodně vpředu, pak to jsou sociální sítě. 

V posledních dnech se často hovoří o videu s víčkem od Coca Coly, které slovenský magnát natočil na sociální síť TikTok. Mimochodem síť, kterou Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost označil jako bezpečnostní hrozbu, protože je čínská. Nutno podotknout, že video je z hlediska marketingu opravdu vynikající. Síť používá především mládež, kterou se zdánlivě zmizelý předseda ANO snaží oslovit. A daří se mu to. Už má přes 100 000 tisíc sledujících, velké množství pozitivních komentářů a více jak 1,4 milionu lajků. 

Krátké a chytré. Připevněná víčka nepochybně leckomu lezou na nervy, následuje kritika EU o neustálých nařízeních, voda na mlýn pro rebelující mládež a zároveň stanovisko, že je proti plastům. Opět téma, na které mladá generace nepochybně slyší. Navíc se ten roztomilý stařík polil. Skvělé, půlminuta napěchovaná vším, co je třeba. Výsledný dojem jen kazí ta věc, že kromě souhlasných komentářů, se najde množství těch, které mu vyčítají schválení tohoto nařízení za jeho vlády. Ale Andrej je prostě muž činu, reakce na sebe nedala dlouho čekat. Toto video už je opravdu směšné, podepsal to, ale vlastně za to nemůže, posoudit můžete sami. 

Videí je již velké množství, včetně třeba tohoto čistě ve stylu televize Nova a spousta reakcí o tom, jak je hodný člověk. No jo, stačí tam nacpat psa. Ještě jeden příklad, je opravdu skvělý tanečník. Babiš nedělá nic ilegálního. To, že se snižuje k těm nejmanipulativnějším praktikám je druhá věc, nedělá to sám, ale společně s jeho pravou rukou Schillerovou jsou v tom opravdu mistři. „Já ho sleduju, dělá to dobře, za těch pár měsíců získal velký počet sledujících. Je vidět, že ho to baví,“ říká místopředsedkyně ANO Alena Schillerová, kterou jak známo videa a fotografie na sociálních sítích také dost baví.

ANO pochopilo, že v předchozí cílové skupině narazilo na svůj strop a začalo lovit jinde. Vždyť z těch mladých budou jednou voliči. Zařadilo tedy do svého portfolia nové dno české politiky a tím je manipulace s mládeží. Z hlediska marketingu další mistrovský krok, kam se hrabou tradiční strany se svým suchým přístupem a maximem v účasti na Prague Pride. Vynalézavost špiček ANO je neskutečná. Reálně se ovšem jedná o další katastrofu. 

Andrej Babiš je vším, jen ne hodným strejdou, za kterého se vydává. Predátor, který přesně ví, za čím jde a použije jakoukoli taktiku, aby toho dosáhl. Moc a více moci. Je v pohodě, trestní stíhání jsou takřka passé, aktuálně po něm nikdo nejde, tak trpělivě hrabe tam, kde cítí možnost. Co s tím? Za jedinou reálnou odpověď považuji kritické myšlení a dostatečnou erudovanost. Úkol pro rodiče a především školy. O kritickém myšlení se mluví dlouho. Otázka zní, kolik lidí je v tomto duchu schopno učit. Velmi málo. Pokud ovšem bude nadále přetrvávat tato rovina politické demagogie a mladí nebudou schopni reálně posoudit její upřímnost a reálnost, nečeká nás nic dobrého. Ale kdo se snaží s českým školstvím doopravdy něco udělat? Mezi politiky prakticky nikdo. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Červenka | úterý 15.8.2023 13:25 | karma článku: 28,64 | přečteno: 599x