Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechte nám "Tuzemák", i kdyby byl karcinogenní!

Evropská komise nás zachraňuje. Když nepomohl zákaz používání názvu Rum, je třeba zakázat i tekutinu s názvem Tuzemák. Mohl by být karcinogenní. Chtějí nás zdravé a střízlivé. Presumpce neviny pro náš nebohý "rumíček" se nekoná.

Tuzemský rum patříval mezi nejoblíbenější takzvanou „sprostou kořalku“. Pak se v Bruselu někdo zamyslel a zakázal používat název Rum. To jsme ještě zkousli. Představa bohatého zahraničního turisty, který zabloudí do české hospůdky páté cenové skupiny a přiotráví se „tuzemákem“ v domnění, že popíjí jemný alkohol pálený z cukrové třtiny, je vskutku děsivá. Nikomu jinému se to stát nemohlo, protože všichni obyvatelé národa českého dobře ví, že Tuzemský rum nemá s cukrovou třtinou pranic společného. A všem také bylo jedno, jestli jsou výchozí surovinou brambory nebo nějaká ropná frakce. Prostě někomu Tuzemský rum chutnal, někdo ho snesl pouze v cukroví a pro někoho to byl odpadní nápoj, který by nepozřel ani kdyby ho prosili. Každému podle jeho chuti.

A tyto chutě nám zůstaly, i když se z „tuzemáčku“ ztratilo to kouzelné slůvko Rum (někde zmizelo pouze písmenko a zůstal nám „Um“, někdy zbyl jen název Tuzemák či Tuzemský). Žádná revoluce se kvůli tomu nekonala. V hospodě si dál objednáváme rum a nikdo se nad tím nepozastavuje. To asi nebyl dobrý výsledek. Činovník v Bruselu, který tento zákaz vymyslel, za to zřejmě žádnou velkou pochvalu nedostal, tolik povyku pro nic. Čechy toto omezení nijak nezlomilo, nijak se jich to nedotklo, dál si popíjejí svůj bramborovo-tresťový nápoj, ať je na lahvi název jaký chce.

Úředník se musel zamyslet znovu. Zakázat brambory? To by bylo hodně drsné a asi by to neprošlo. Navíc by si svůj národní nápoj klidně vyráběli z kvasného lihu nebo třeba z nedenaturovaného technického. A ze zákazu brambor by byla jen ostuda. Takže jinak. Když najdeme v tom jejich Tuzemáku něco škodlivého, můžeme ho zcela vymýtit. A Čechům nezbyde než se „euronormalizovat“ a začít pít to, co všichni v Evropě (už takhle se dost odlišují, bojkotují snahu o migrační obohacení a vůbec se všelijak vzpouzejí naší snaze řídit jejich životy).

A tak se náš „tuzemáček“ ocitnul před zvláštním soudem. Byl souzen a odsouzen. K úplnému zákazu. Za údajnou karcinogenitu rumového aroma v něm obsaženého. Pokud se nestihnou provést testy, které by jeho jméno očistily, bude už v dubnu příštího roku na seznamu zakázaných látek (hned vedle yperitu, napalmu, C-čtyřky a semtexu). Zvláštní přístup Evropské komise, kdejaký padouch se těší presumpci neviny a můj „kamoš“, co mě provázel celé dospívání a i velkou část dospělého života, dostal trest nejvyšší. Na základě velice pofiderních předpokladů, že některé látky v tresti by mohly být karcinogenní. To se tedy bruselský úředník vyznamenal, tajné heslo „Otravovat a škodit“ naplnil dokonale.

Evropská komise ukazuje svoji moc. Je to demonstrace síly, něco jako když americké letectvo přeletí území Severní Korei, také tím říká, můžeme vás smáznout kdykoliv si vzpomeneme. A stejně tak Evropská unie ukazuje svoji sílu nám, Čechům. Nesmyslnými zákazy, nesmyslnou buzerací. Tato instituce už dávno neslouží nám. Naopak, vyžaduje, abychom my sloužili jí. Testuje nás. A pokud se nevzepřeme zákazu Tuzemáku, asi se nevzepřeme ani přídělu migrantů, když se na nás přitlačí. A dalším nesmyslným příkazům, zákazům a nařízením.

Takže protestujme, zlobme se, pišme petice, vyjděme do hospod a bojujme za záchranu Tuzemáku jeho zvýšenou konzumací. A vždy ho objednávejme větou: „Chci RUM, ale žádnou cukrotřtinu, ale ten náš, TUZEMSKÝ“. Tak na zdraví!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Andrýsek | čtvrtek 21.9.2017 21:27 | karma článku: 35,96 | přečteno: 1448x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Policie je bezradná. A techno jede dál.

U obce Oseček na Nymbursku se stále valí z reproduktorů hlučné techno. Policie situaci monitoruje, vyzývá k ukončení akce, ale nikdo ji neposlouchá. O čem svědčí tato bezradnost policie?

30.7.2017 v 12:06 | Karma: 39,53 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Neobjektivní objektivita politických diskusí

Rozhovory a diskusní pořady si zakládají na objektivitě a rovné příležitosti na prezentaci názorů a postojů všech zúčastněných. Osoba moderátora však mnohdy rozhoduje, jak z toho která osobnost vyjde.

27.7.2017 v 16:14 | Karma: 21,50 | Přečteno: 470x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Důchodové pilíře a narovnané podnikatelské prostředí

EET posloužilo k narovnání podnikatelského prostředí. Restauratéři přestali šidit stát ... a tak museli zdražit. Doputuje do státní kasy více peněz? A bude na důchody?

25.7.2017 v 12:32 | Karma: 39,70 | Přečteno: 2952x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Bezpečnostní rám jako záminka pro násilí

Zavraždění dvou policistů zbraněmi ukrytými na Chrámové hoře v Jeruzalémě přimělo Izrael instalovat u vstupu na toto místo bezpečnostní rámy. Proč se toto opatření stalo záminkou pro další vraždy?

22.7.2017 v 20:13 | Karma: 37,26 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Miloš Zeman verze 2.0

Novopečený kandidát na prezidenta pan Petr Hannig chce navázat na politiku Miloše Zemana. Je to dobrá strategie? Má šanci uspět?

19.7.2017 v 13:11 | Karma: 26,46 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik