Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když nebudou dálnice, nebude se jezdit

Ekologické organizace se snaží zablokovat stavbu dálnic. Jejich boj má přispět k lepšímu životnímu prostředí. Ale jak je to doopravdy?

Doopravdy je to tak, že činnost „ekologických“ organizací v této oblasti páchá nedozírné škody. A to i na přírodě samé. Žaloby, rozklady a další taktické manévry, prodražují každou stavební činnost v našem státě do té míry, že se můžeme chlubit nejdražšími dálnicemi v Evropě (a bohužel v tomto případě neplatí, že nejdražší je nejlepší). Přitom většina těchto akcí je pouze účelová (aktuálně boj Dětí Země proti pokračování výstavby dálnice D11), pouze pro zviditelnění subjektů, které pro získání peněz ze státního rozpočtu (nebo od sponzorů) prostě vidět být potřebují. A tak bojují. Protože bojovníci jsou vidět víc, než tichý ochránce přírody. Řinčení zbraní je daleko slyšitelnější, než klidná argumentace.

Dobře, nechme jim právo bojovat. Ale podívejme se, na jakých základech vedou svoji svatou válku.

Ukryti za vznešené téma ekologie bojují proti výstavbě dálnic. Mohou být opravdu tak naivní, že si myslí, že když prosadí zákaz stavby dálnice, že tím prospěli přírodě? A čím? Tím, že ty auta budou jezdit někde po okresních silničkách, kde obtěžují hlukem a zápachem obyvatele obcí a měst? Nezbývá než se ptát s klasikem: A komu tím prospějete?

Nebo jsou tito pseudoochránci přírody naivní ještě o úroveň více? Myslí si snad, že když nebudou dálnice, tak nebude doprava, nebudou auta a vše se zazelená? To už by připomínalo manželky, které chodí nadávat hospodskému, že má hospodu a proto jejich manžel tak děsně chlastá. Může za to ta hospoda, kdyby nebyla, nepil by. Stejný případ a stejná naivita?

Ba ne, jejich boj je všechno jiné, jen ne naivní. Velice sofistikovaně umí zablokovat každou stavbu, jejich právníci jsou protřelí matadoři soudních sporů a dokáží využít každou skulinku v zákonech pro nekonečné průtahy stavebních povolení. A kdo na to všechno doplácí? Úplně všichni v tomhle státě. Místo, abychom budovali, končí finance na účtech právníků, advokátů a dalších osob do těchto válek zapojených. Státních i těch příspěvkových (takže svým způsobem taky státních, i když mnohdy za dotace státu proti němu bojují).

Problematika výstavby dálnic a dalších veřejně prospěšných staveb není jednoduchá. Je to spojeno s nutností vykoupit pozemky, které někomu patří, někdo k nim má vztah, má s nimi své záměry. To je věc velice citlivá. Zaznívají hlasy kritizující silný mandát vlastníků pozemků, kritizující velice obtížné prosazení stavebních záměrů státu. Na to je třeba říct, že je to dobře. Nemělo by být snadné někomu sebrat pozemek, byť za účelem ušlechtilým a se záměrem všeobecně prospěšným. V tomto není třeba zákony změnit. Změnit by se měl přístup úřadů, úředníků, politiků. Opustit aroganci moci, netečnost a skrývání se za bariérou vyhlášek, zákonů a osobní (ne)zodpovědnosti. Stát, jménem svých úředníků, by měl být schopen prosadit své záměry, ne silou, ale férovými nabídkami a čestným jednáním (také se vám zdá toto slovní spojení ve vztahu ke státní moci naprosto nepřirozené? To je jen tím, že jsme odvykli, mělo by to tak být).

A lidé skrývající se za nejrůznějšími organizacemi, vznešenými hesly, ochranou, záchranou a dalšími synonymy pro ušlechtilé cíle, by měli vystoupit s jasnějšími argumenty, proč právě tyto stavby blokují, s konkrétními námitkami, ne jen s obecnými „plky“ o snaze o lepší svět. Protože tím, že vynadají hospodskému, alkoholismus nevymítí. A tím, že zablokují výstavbu dálnice, nikomu život nezlepší, ani přírodě neprospějí.

P.S.: Než mě někteří diskutující napadnou, že ochraně přírody vůbec nerozumím a jen se do nich navážím, tak musím podotknout, že jsem vystudovaný ekolog. (Což sice vůbec nezaručuje, že tomu rozumím, ale alespoň dává naději, že o ekologii vím trochu víc, než Kateřina Jacques o biomase).

Autor: Jaroslav Andrýsek | středa 16.8.2017 23:05 | karma článku: 29,20 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Brutální reklama – svědectví o naší společnosti

V reklamě na banku kocour sežere kanárka. To se klidně může stát, tak v čem je ta brutalita? A navíc, denně na obrazovce vidíme stovky vražd a násilí. Tak proč to pohoršení nad hladovým kocourem?

29.6.2017 v 9:46 | Karma: 29,87 | Přečteno: 1545x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Máme se co učit

Nedostatek vody začíná trápit naši zemi. Pro zkušenosti se obracíme k Izraeli. Dobrá volba. Tato „pouštní“ země to s vodou umí. A mohla by nás toho spoustu naučit nejen ohledně hospodaření s vodou.

28.6.2017 v 12:48 | Karma: 24,29 | Přečteno: 608x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Migranty po celých vesnicích

Německá europoslankyně by chtěla do východní Evropy posílat uprchlíky po celých vesnicích. Geniální nápad! Jak je možné, že se nás paní poslankyně zapomněla zeptat, jestli s ním souhlasíme?

20.6.2017 v 15:55 | Karma: 44,96 | Přečteno: 3911x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Nové sliby přicházejí, staré jsou zapomenuty

ČSSD předložila krásný plán, co všechno by nám chtěla v příštím volebním období dopřát. Zhodnocení, jak se podařilo splnit sliby z období předchozího, by mělo být samozřejmostí. Tak proč se o něm nikde nedočteme?

17.6.2017 v 12:31 | Karma: 34,14 | Přečteno: 907x | Diskuse| Politika

Jaroslav Andrýsek

Více lidí do montoven, méně podnikatelů

Nad návrhem předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) zůstává rozum stát. Navrhuje podnikatelům zvýšit odvody, aby je donutil svého podnikání zanechat a jít do zaměstnání. Naprostá nehoráznost!

15.6.2017 v 21:12 | Karma: 46,79 | Přečteno: 7160x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik