Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po-volání.

Někdo ví už ve škole, čím se stane. Jiní se hledají postupně. Nakonec máme všichni nejraději své jisté. Přesto se každému může stát, že nedokáže pokračovat v tom, co dělá a je nucen vydat se do zdánlivého neznáma. Po volání své duše. Ve skutečnosti však cesta k nalezení vlastního po-volání vždy vede přes činnosti známé a milované. A ono samo je nakonec velmi obyčejné.

Jaroslav Simon

Pár takových hledačů se sešlo na večerním semináři v domě Maitrea s PhDr. Jaroslavem Simonem, psychologem, koučem a lektorem. Pracuje s pomocí jednoduchých "rodinných" konstelací. Jen já a moje povolání. K základnímu vhledu by mělo stačit pár minut. Přitom nikdo dopředu neví, jaký obraz vykreslí pro sebe i pro poučení kruhu přihlížejících.

 Hned v úvodu se několik žen statečně pokouší postavit svému povolání tváří v tvář. Vybírají si člověka, který, přesněji řečeno která, jim jejich povolání bude personifikovat. Stojí před ní a - světe div se - necítí se vůbec dobře. Srdce buší, jsou nervózní, cítí tíhu a zodpovědnost. Vysněné nejsprávnější a nejvíce naplňující poslání, jehož představu v sobě nosí, je k nesnesení. Zvláštní, že?

Něco známého

Lektor proto vybere dalšího člověka. Bude představovat něco, co je hledající známé, co jí baví a v čem je jí dobře. Jeho přítomnost konstelaci uvolní. Právě přes toto známé se lze reálně vydat za svým snem. Pokud se však stane, jakože se opravdu v několika případech stalo, že známé činnosti nestojí v ose vedoucí k osobě zastupující povolání, pokud se hledající kvůli nim otočila jiným směrem, bude lepší se na superpředstavu POVOLÁNÍ jednoduše vykašlat. Není totiž z tohoto světa.

Ve skutečnosti je každé povolání úplně obyčejné. Vychází z toho, co známe a milujeme. Jen je třeba pochopit podstatu činností, které rádi vykonáváme a dělat jich více, než dosud.

Někoho baví vyšívat. Co mu přitom dělá tak dobře? Láska k detailu, preciznost, estetické cítění? Může tento dobrý pocit zažívat třeba u kontrolování daňových přiznání ? Jiný nejraději pracuje s lidmi. Co mu na tom dělá tak dobře? Pravděpodobně výměna energií . . . Vždycky se ptáme na kvalitu, o které to ve skutečnosti je.

Další cesta při hledání po-volání by mohla vést přes analýzu dětských snů, současných vizí a zpracovávání zážitků z dosavadních zaměstnání.

Já jsem tvé povolání

I já se odvážně vrhám do neznáma. Moje povolání je sympatické, otevřené, svobodné (milá žena) a není zas tak daleko, jak jsem se bála. Nestojíme čelem k sobě, ale díváme se stejným směrem, to mi vyhovuje. Teď se cítím dobře. Do chvíle, než promluví: “Já jsem tvé povolání.“

Mluví do zdi, proč to neříká mně? Komu, když né mně? Cítím se odstrčená a přehlížená. Můžu to změnit? Ano! Nic mi nebrání v pohybu. Otočím si své povolání čelem k sobě. Je tak milé a žádoucí, můžu dokonce přijít blíž a dotknout se ho. Až nesnesitelně snadno, bez omezení s ním navazuji kontakt. Když stojí čelem, nemám už žádnou výmluvu, budu se muset k němu vrhnout a nechat za sebou . . . své děti.

Vrhám se. Jdu za svým snem a objímám ho. Je to tak v pořádku ? Chybí mi tu mé staré známé strachy, tíha, dramata. Jsem na ně TAK zvyklá. Několik ochotných dobrovolníků se postaví za mně a já jim na pokyn lektora říkám: „Ještě vás budu chvíli potřebovat.“

Potom Jaroslav Simon napravo ode mne staví humor, lehkost, radost a zábavu. Znám je důvěrně a jsem ráda, že tam jsou. Všichni herci mého dramatu a uprostřed já v objetí se svým povoláním. Stojím tiše a neříkám nic.

Jen v duchu: “To už nemůže dlouho trvat.“

Nasávám energii dokonalého okamžiku, aby se mohla brzy projevit i v mém životě.

Zpracovávat svou konstelaci budu ještě dlouho, je neverbální prožitkem, darem přímo pro mně.

 

Odkaz: www.jaroslavsimon.cz

Autor: Jaroslava Malinová | pondělí 17.6.2013 20:35 | karma článku: 6,66 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Jaroslava Malinová

Letnice - svátek květin a Ducha Svatého

Vzato „pohanským“ okem, Letnice uzavírají jarní svátky, kterými má být oslavena opětovně nabytá plodnost země a zajištěna úroda. Z pohledu křesťanského teprve ony jsou vlastně korunují a dovršují oslavu Velikonoc. Nastávají vždy v neděli a v pondělí přesně padesát dní po Božím hodu Velikonočním. Proto se jim latinsky říká Pentecostec. Pevně stanovené datum v kalendáři nemají.

5.6.2014 v 16:17 | Karma: 15,01 | Přečteno: 768x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Test stylu

Právě mi přišel výsledek testu. Testu stylu. Byla jsem na něj moc zvědavá, protože mi nikdy nebylo jedno, co mám na sobě. Barvy, materiály a střihy od dětství podrobuji konfrontaci s osobností, kterou se zrovna cítím být. Mnohé z kousků oděvu ještě vypadnou ve druhém kole – ve zkoušce z pocitu, který se dostaví při jejich nošení. Bohužel bez ohledu na to, že prošly prvním výběrem, na konci kterého se za ně musí zaplatit.

10.4.2014 v 11:47 | Karma: 8,87 | Přečteno: 429x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Malinová

Astrologické narozeniny

Astrologické narozeniny máme každý rok, někdy okolo obvyklého data narozenin. Jejich chvíle se nestanovuje podle kalendáře, nýbrž metodami astrologickými. Zajímá nás přitom okamžik konjunkce nativního Slunce – Slunce z nativního horoskopu, se Sluncem toho kterého roku. Znamená to objevit ve svém astrologickém programu funkci solar return. Počítá se zpravidla pro místo aktuálního pobytu zrozence. Když se tato dvě Sluníčka setkají, na stupeň a minutu přesně, vznikne tzv. solární horoskop, neboli solár. Zajímavá prognostická pomůcka, jejíž výpovědní možnosti zahrnují právě jeden roční cyklus oběhu Země okolo Slunce.

2.2.2014 v 18:06 | Karma: 11,07 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Zlaté kapradí.

Mnoho bylin je spojováno se svátkem letního slunovratu a s tajemnou svatojánskou nocí. Žádná z nich ale nevládne v legendách takovou magickou silou, jako kapradina. Kapraď samec, nejrozšířenější druh čeledi kapraďovitých, nalezneme v našich lesích běžně. Přesto na mně vždy působila zvláštním dojmem. Vzdálená, tajemná, neuchopitelná, tak odlišná svým tvarem i vyzařováním. Nikdy jsem ji neutrhla, proč taky? Jakoby patřila spíše lesním skřítkům, než lidem.

2.2.2014 v 13:59 | Karma: 8,80 | Přečteno: 677x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Hromnice – poslední okamžiky Vánoc a předzvěst jara.

Na Hromnice zima s létem potkala se, praví lidové pořekadlo. Niternost zimních nocí odezněla. Zážitek vánočního jasu se stal vzpomínkou, ve které ještě trochu žijeme. Zároveň pomalu, z tepla domova, vyhlížíme první bouři s hromy a blesky. Do duše opět začíná proudit smyslový svět tam venku. Keltové 1. února vyorávali symbolickou první brázdu do otevírající se země, aby uctili bohyni jara Brighid.

26.1.2014 v 13:12 | Karma: 17,32 | Přečteno: 589x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
"Člověk je věc veřejná". Řekl mi před lety kamarád Michal. A já ráda píšu. Děkuji za možnosti svoje psaní sdílet, je pro mne obrovskou motivací k tvorbě textů a k focení.