Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brána podzimu otevřená: račte vstoupit.

„Dny se krátí, srdce rozjasňuje, srdce rozjasňuje, nad zářivým podzimem svatý Michal kraluje“. Pokud vás zajímá, co tento dětský popěvek znamená, jste tady správně. V průběhu ročního cyklu dochází, jak víte, ke dvěma rovnodennostem a dvěma slunovratům. Každý z těchto zlomových bodů nese v sobě nějaké poselství. Tři z nich jsme se snad naučili prožívat křesťanským způsobem. O Vánocích se klaníme právě narozenému Spasiteli, o Velikonocích si připomínáme jeho smrt a zmrtvýchvstání. Doba SvatoJánská zůstává stále prodchnuta pohanstvím, léto začíná a mocně působí na naše smysly. Jedna slavnost však stále chybí, slavnost podzimní rovnodennosti. Zakladatel duchovní vědy zvané anthroposofie, Dr. Rudolf Steiner, již před sto lety jasnovidně doplnil křesťanské oslavy i o tu poslední, která ještě scházela – podzimní slavnost michaelskou.

 

Po podzimní rovnodennosti, letos 22. září, nastává pozvolna převaha temnoty. Při pohledu na uvadání přírody propadáme i my jaksi samovolně pocitům smutku, strachu a depresi. Mnozí máme totiž vůli podílet se na proměnách přírody celým srdcem. Na jaře to jde snadno, když můžeme všemi smysly vnímat, jak se něco nového rodí, klíčí a žene do plodu. Na rozdíl od toho, co vadne a ochromeno umírá na podzim. Tady už jsme nuceni ze svých smyslů poněkud poodstoupit, nadále s nimi nevystačíme. Podzimní mysteria jsou totiž naprosto odlišná. Vedou nás k uvědomění, že nejsme jen součástí hmoty, která právě všude kolem umírá. Naše duše na podzim prožívají duchovní jaro, které dojde svého vrcholu v období třinácti svatých nocí o Vánocích.

Ostatně ani rostliny neumírají, jen stahují své životní síly do lůna Země, do semen a kořenů. Dělají to instinktivně. I naše vědomí se musí z letního smyslového výletu navrátit zase k sobě a to vědomě. Je to sice poněkud nezvyklá myšlenka, ale nijak nepochopitelná. Celé léto jsme dleli ve smyslovém omámení, s důvěrou odevzdáni kolotání přírodních vitálních dějů. Nyní však přišel čas využít michaelskou energii a prožívat, jak v nás roste vůle proti pohodlnosti a úzkostlivosti, směrem k vnitřní iniciativě a svobodě. Máme skvělou šanci probudit se. Nikoli usnout!

Steiner si o tom do svého Kalendáře duše zapsal toto:

„Ke spánku nutí přirozenost: bdít musí duše hlubiny a bděle vnášet slunce sálavu ve chladnou zimy záplavu“.

 

Na počátku podzimu stojí mocný archanděl Michael, často zobrazovaný s vahami v ruce. Vyzývá nás, abychom svobodně zvážili, na kterou stranu se přikloníme a použili k tomu svou svobodnou vůli. Dává nám k tomu i dostatek sil. Tupé usínající lidské přirozenosti máme vyrvat naše vlastní vědomí o sobě. Pak před naším vnitřním zrakem vyvstane postava Michaelova s železným mečem, kterým stále znovu vítězí nad drakem nevědomosti. Kdo takto spatří jeho obraz v podzimních oblacích, stane se pro něj už navždy významnou výzvou k vnitřnímu činu.

Michael, hierarchicky nejmocnější z archandělů, je ve Zjevení svatého Jana vylíčen jako přemožitel draka – Satana. Po několika zjeveních archanděla v italském Garganu v pátém století po Kristu se jeho pozemským svátkem stalo 29. září.

„A strhla se bitva na nebi: Michael a jeho andělé se utkali s drakem. Drak i jeho andělé bojovali, ale nezvítězili, a nebylo již pro ně místa v nebi. A veliký drak, ten dávný had, zvaný ďábel a satan, který sváděl celý svět, byl svržen na zem a s ním i jeho andělé.“

(Zj 12,7-9)

 

Ne náhodou stojí na konci září vedle sebe svátek svatého Václava a archanděla Michaela (28.a 29. září) Michaelský impuls zní i ve Václavových slovech, která podle jedné z verzí legendy pronesl ke svému bratrovi a zároveň vrahovi Boleslavovi. Zněla: „Tvá vůle budiž ve Tvé ruce.“ Pak se přiřítil celý zástup Boleslavových zbrojnošů, a před chrámovými dveřmi kostela ve Staré Boleslavi knížete Václava ubodali k smrti. Boleslav dostal ještě poslední možnost volby. Jakoby kníže Václav ani tváří v tvář vlastní smrti nemyslel na sebe. Jaký mocný ideál máme! Víme o tom vůbec?

Svatý Václav je vlastně fyzickým reprezentantem archanděla Michaela v českých duchovních dějinách. Měl sílu a odvahu, ale nepoužíval ji proti druhým. Zůstal vévodou České země, a jejím mostem do duchovních světů, až dodnes.

Perseidy a Leonidy, nebeské úkazy vrcholného léta, Steiner básnicky připodobňuje k jiskrám z Michaelova meče, které odlétají, když zápasí s drakem. Jeho meč tedy musí být ukutý z nebeského železa, protože i meteory spadlé na zem obsahují množství železa. Bohové posílají železo, aby zemskou atmosféru zbavovalo strachu, který je na podzim dotěrnější než jindy. Síla, která padá na zemi v   srpnu v podobě Perseidů, to je ta síla železa, jíž se bohové pokoušejí přemoci ahrimanské mocnosti, když se blíží podzim. Železo souvisí s Marsem. Mars působí, že dovedeme železo správně využít a osvojit si jeho sílu. Vliv Marsu produkuje v člověku svobodnou vůli a sílu k činům. Na podzim ji bude potřebovat. Třeba k vnitřnímu boji s drakem nevědomosti a otupělosti.

I lidská krev je proniknuta železem, aby v ní přemáhalo úzkost, strach a nenávist. Když do krvinky vniká sloučenina železa, je to totéž, jako když sviští k zemi meteorit.

Krev je tak zbavována strachu.

Když nadchází michaelská doba, je třeba, aby se člověk vědomě naučil používat meteorické síly své krve.

Naše hmotná kultura je vybudována veskrze na železe - lokomotivy, průmyslové závody - takto Steiner hovořil v roce 1923. Železo se ocitlo ve službách materiálního pokroku. Celá moderní civilizace mu vlastně vděčí za svou existenci. Dáváme mu tvar, aby nám sloužilo. Objevili jsme tak jeho hmotnou hodnotu, víme, jak železo využívat. Avšak moc jeho ducha se nám dosud nezjevila. Je jí právě Michaelův meč, který se ve vesmíru stvořil sám, z meteorického železa. Právě ono je vnějším materiálem pro jeho sílu.

Než bude lidstvo moci pomýšlet na to, aby slavilo michaelské slavnosti, mělo by se naučit obnovovat při nich celé své duševní rozpoložení. Nejde o to uspořádat vnějškovou oslavu, nýbrž slavnost obnovující celého vnitřního člověka. Pomoci mu, aby v sobě uctil sílu, která mu umožňuje, aby chodil, bral věci do rukou a pracoval. Aby byl aktivní, činorodý a ve svých rozhodnutích svobodný, jako jsou v porovnání s přesně vypočitatelnými drahami planet svobodné nepředvídatelně padající meteory.

Takže na michaelskou podzimní slavnost si ještě počkáme. Nebo už slavíte?

 

Napsáno pro www.kaduceus.cz  

 

Autor: Jaroslava Malinová | pátek 20.9.2013 9:58 | karma článku: 6,22 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Jaroslava Malinová

Letnice - svátek květin a Ducha Svatého

Vzato „pohanským“ okem, Letnice uzavírají jarní svátky, kterými má být oslavena opětovně nabytá plodnost země a zajištěna úroda. Z pohledu křesťanského teprve ony jsou vlastně korunují a dovršují oslavu Velikonoc. Nastávají vždy v neděli a v pondělí přesně padesát dní po Božím hodu Velikonočním. Proto se jim latinsky říká Pentecostec. Pevně stanovené datum v kalendáři nemají.

5.6.2014 v 16:17 | Karma: 15,01 | Přečteno: 768x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Test stylu

Právě mi přišel výsledek testu. Testu stylu. Byla jsem na něj moc zvědavá, protože mi nikdy nebylo jedno, co mám na sobě. Barvy, materiály a střihy od dětství podrobuji konfrontaci s osobností, kterou se zrovna cítím být. Mnohé z kousků oděvu ještě vypadnou ve druhém kole – ve zkoušce z pocitu, který se dostaví při jejich nošení. Bohužel bez ohledu na to, že prošly prvním výběrem, na konci kterého se za ně musí zaplatit.

10.4.2014 v 11:47 | Karma: 8,87 | Přečteno: 429x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Malinová

Astrologické narozeniny

Astrologické narozeniny máme každý rok, někdy okolo obvyklého data narozenin. Jejich chvíle se nestanovuje podle kalendáře, nýbrž metodami astrologickými. Zajímá nás přitom okamžik konjunkce nativního Slunce – Slunce z nativního horoskopu, se Sluncem toho kterého roku. Znamená to objevit ve svém astrologickém programu funkci solar return. Počítá se zpravidla pro místo aktuálního pobytu zrozence. Když se tato dvě Sluníčka setkají, na stupeň a minutu přesně, vznikne tzv. solární horoskop, neboli solár. Zajímavá prognostická pomůcka, jejíž výpovědní možnosti zahrnují právě jeden roční cyklus oběhu Země okolo Slunce.

2.2.2014 v 18:06 | Karma: 11,07 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Zlaté kapradí.

Mnoho bylin je spojováno se svátkem letního slunovratu a s tajemnou svatojánskou nocí. Žádná z nich ale nevládne v legendách takovou magickou silou, jako kapradina. Kapraď samec, nejrozšířenější druh čeledi kapraďovitých, nalezneme v našich lesích běžně. Přesto na mně vždy působila zvláštním dojmem. Vzdálená, tajemná, neuchopitelná, tak odlišná svým tvarem i vyzařováním. Nikdy jsem ji neutrhla, proč taky? Jakoby patřila spíše lesním skřítkům, než lidem.

2.2.2014 v 13:59 | Karma: 8,80 | Přečteno: 677x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Hromnice – poslední okamžiky Vánoc a předzvěst jara.

Na Hromnice zima s létem potkala se, praví lidové pořekadlo. Niternost zimních nocí odezněla. Zážitek vánočního jasu se stal vzpomínkou, ve které ještě trochu žijeme. Zároveň pomalu, z tepla domova, vyhlížíme první bouři s hromy a blesky. Do duše opět začíná proudit smyslový svět tam venku. Keltové 1. února vyorávali symbolickou první brázdu do otevírající se země, aby uctili bohyni jara Brighid.

26.1.2014 v 13:12 | Karma: 17,32 | Přečteno: 589x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
"Člověk je věc veřejná". Řekl mi před lety kamarád Michal. A já ráda píšu. Děkuji za možnosti svoje psaní sdílet, je pro mne obrovskou motivací k tvorbě textů a k focení.