Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bdí duše ze-mě

Prožívajíc zimní období, kdy země chladem tuhne a voda mrzne, podivuji se často, kam se všechna ta ještě nedávno všudypřítomná životní síla poděla.  Podle jakého zákona z rostlin často zbývají už jen kořeny a semena? Proč hmyz a někdy i zvěř zalézají do podzemí? Co to všechno znamená na další a další rovině symbolů, ze kterých se skládá naše realita?

I my lidé jsme zachumlaní a uvnitřnění, ať už o tom víme, nebo ne. Píšu ale proto, že lepší je rozhodně vědět :o). Pociťujeme větší potřebu spánku – pokud si svých potřeb všímáme. Je nám dobře doma, s rodinou a přáteli, nebo třeba s knížkou. Dříve jakmile pominul čas polních prací, nastala doba prací domácích - předení, tkaní, vyšívání, vyřezávání a tak vůbec. Zdá se, že v létě se prostě nepředlo, nebo rozhodně ne tolik. Rytmy země se s lidskými činnostmi prolínaly těsněji.  Bylo tedy snazší je prociťovat. Ale nestěžuji si. Dnes je zase možné něco jiného, a sice prožívat roční cyklus prostřednictvím živých idejí Dr. Rudolfa Steinera. Jeho dílo sice je geniální, avšak bohužel těžko srozumitelné. Pasovala jsem proto sama sebe na takovou tlumočnici jeho odkazu, jelikož láska k anthroposofii ve mně hoří a někdo to by to rozhodně dělat měl.

Podle Steinera za růstem a bujením vegetace stojí neviditelné elementární bytosti. A ty se prostě vrátily do nitra Země. Podobně jako Persefoné do Hádovy říše, kdo znáte ten mýtus. Tam pečují o kořínky, spící semínka, krystaly a, což je asi nejhůř pochopitelné, také kultivují půdu. Kořeny, krystaly a motivy skřítků v podzemních komůrkách jsou v zimním období součástí výzdoby ve waldorfských školkách, školách a inspirovaných domácnostech.  Takže i my máme doma roční stůl a na něm skřítky vyrobené z ovčího rouna. Je tam i spící semínko z filcu přikryté bílým organtýnem (sněhem). Těžko nalézt mocnější představu, a snad i živý vjem, účinný proti iluzi, že život okolo právě umírá. Chci tyto živoucí představy zasít do dušiček svých dětí, tak proto si roční stůl pěstujeme a povídáme si o tom, co na něj dáváme a proč.  Jsou na něm ručně vyráběné figurky, nalezené přírodniny a naranžované látky odpovídajících barev. Znázorňují vždy roční období, které právě probíhá. Roční stůl by neměl nikdy zapadat prachem, což je, přiznávám, docela náročné. Ale věřím, že to stojí zato.

Změny odehrávající se na Matičce Zemi (tuhle figurku mi ještě zbývá vyrobit), její životní rytmy, se velmi podobají rytmům dechu. Právě k nádechům a výdechům Steiner roční cyklus země opakovaně ve svých spisech připodobňuje. Vzhledem k jejím rozměrům trvají nesrovnatelně delší dobu, než jsme zvyklí uvažovat. Jeden rok zahrnuje pouze jeden výdech a jeden nádech. Mám teď na mysli astrologický rok, počínaje vstupem Slunce do znamení berana, jarní rovnodenností. Jaro a ještě i léto z duchovního pohledu doznávají charakter velkého výdechu. Elementární bytosti - éterné síly působící viditelně v bujení vegetace, vystupují během tohoto mocného výdechu na zemský povrch. Svou péčí o růst a tvar umožňují expanzi životní energie. Jejich pohyb lze duchovním zrakem pozorovat ve vápenci, který jakoby se „vařil“. Proto se říká, že země dýchá vápencem. (resp. tvrdí to Steiner, mé pozorování vápence zatím dostatečně duchovní není, řadím k neuchopitelným předpokládaným pravdám)

 Vrchol tohoto jevu můžeme zaznamenat okolo svátku sv. Jana, o letním slunovratu. Tehdy bujení  dosahuje vrcholu a Země jakoby na chviličku setrvala v dechové zádrži, jogíni pochopí. Byliny natrhané o Svatojánské noci mají v lidovém povědomí mimořádnou účinnost. Člověk je nejotevřenější  smyslovým vjemům.  Duše ze-mě, duše obrovského organismu, jehož máme tu čest býti součástí, se uvolněně oddává spánku, kterého si zároveň jsme zcela vědomi.

 Jo, a ten výdech se dá taky přirovnat k fázi spánku a nádech pak k probouzení a bdělosti. To je druhý důležitý obraz, který nás může přivést ke skutečně hluboce meditativním prožitkům ročního koloběhu.

Elementární bytosti, Steinerem připodobňované k myšlenkám Země, se jejímu lůnu s nástupem jara vzdalují, podobně jako lidská funkce myšlení zůstává v letním čase upozaděna. Pouze povrchnímu pozorovateli by se mohlo zdát, že Země se probouzí na jaře a spí v zimě. Při bližším vcítění se do těla planety a synchronně do sebe samých můžeme fascinovaně pozorovat, jak se  Duch  Země projevuje  právě opačně -  v zimním čase se  probouzí a spí v létě. Co lidské smysly vnímají jako probouzení přírody, je z duchovního pohledu kolébání země do spánku. Přesně obráceně.

Když začne vnější příroda odumírat, v její duchovní podstatě dojde k probuzení. A pro nás lidi to znamená, že snáze nahlížíme za závoje smyslových jevů.  Okolo Vánoc jsme nejbdělejší. Zdobíme si příbytky dekoracemi s andělskými motivy, jako bychom věděli, že poletují okolo. Jsme otevřenější vůči božským světům, než kdykoli během roku.  

Svátky zrození Božího dítěte v lidském těle nespadají náhodou do vrcholného období zimy, času "třinácti svatých nocí".  Právě nyní se společně nacházíme v nejpříhodnější době pro duchovní procitání. Vždyť Slunce samo se znovu zrodilo v čase nejhlubší temnoty a pomalu stoupá vzhůru. Od  25. prosince přes Nový rok do 6. ledna (Tři králové), bezprostředně po zimním slunovratu, nastává nejpříhodnější čas k ponoření se do sebe, k rozjímání, meditacím a k duchovnímu bádání.

Takže jestli také nemůžete spát, modlete se a pracujte. Svítí nám k tomu totiž Slunce v duši.  

Spí duše země

Spí duše země
v léta horkém čase,
kdy jasem září
slunce tvář
v prostoru kol nás.

Bdí duše země
v zimy chladném čase,
kdy duchem září
pravé slunce
uvnitř nás.

Léta jarý den
je země snem;
zimy svatá noc
je země dnem. 

R. Steiner (přeložil Radomil Hradil) 

(Tak tohle napsal hezky, jedna z mála jeho srozumitelných básní.)

Napsáno původně pro www.kaduceus.cz

Autor: Jaroslava Malinová | úterý 31.12.2013 1:39 | karma článku: 7,95 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Jaroslava Malinová

Letnice - svátek květin a Ducha Svatého

Vzato „pohanským“ okem, Letnice uzavírají jarní svátky, kterými má být oslavena opětovně nabytá plodnost země a zajištěna úroda. Z pohledu křesťanského teprve ony jsou vlastně korunují a dovršují oslavu Velikonoc. Nastávají vždy v neděli a v pondělí přesně padesát dní po Božím hodu Velikonočním. Proto se jim latinsky říká Pentecostec. Pevně stanovené datum v kalendáři nemají.

5.6.2014 v 16:17 | Karma: 15,01 | Přečteno: 768x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Test stylu

Právě mi přišel výsledek testu. Testu stylu. Byla jsem na něj moc zvědavá, protože mi nikdy nebylo jedno, co mám na sobě. Barvy, materiály a střihy od dětství podrobuji konfrontaci s osobností, kterou se zrovna cítím být. Mnohé z kousků oděvu ještě vypadnou ve druhém kole – ve zkoušce z pocitu, který se dostaví při jejich nošení. Bohužel bez ohledu na to, že prošly prvním výběrem, na konci kterého se za ně musí zaplatit.

10.4.2014 v 11:47 | Karma: 8,87 | Přečteno: 429x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Malinová

Astrologické narozeniny

Astrologické narozeniny máme každý rok, někdy okolo obvyklého data narozenin. Jejich chvíle se nestanovuje podle kalendáře, nýbrž metodami astrologickými. Zajímá nás přitom okamžik konjunkce nativního Slunce – Slunce z nativního horoskopu, se Sluncem toho kterého roku. Znamená to objevit ve svém astrologickém programu funkci solar return. Počítá se zpravidla pro místo aktuálního pobytu zrozence. Když se tato dvě Sluníčka setkají, na stupeň a minutu přesně, vznikne tzv. solární horoskop, neboli solár. Zajímavá prognostická pomůcka, jejíž výpovědní možnosti zahrnují právě jeden roční cyklus oběhu Země okolo Slunce.

2.2.2014 v 18:06 | Karma: 11,07 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Zlaté kapradí.

Mnoho bylin je spojováno se svátkem letního slunovratu a s tajemnou svatojánskou nocí. Žádná z nich ale nevládne v legendách takovou magickou silou, jako kapradina. Kapraď samec, nejrozšířenější druh čeledi kapraďovitých, nalezneme v našich lesích běžně. Přesto na mně vždy působila zvláštním dojmem. Vzdálená, tajemná, neuchopitelná, tak odlišná svým tvarem i vyzařováním. Nikdy jsem ji neutrhla, proč taky? Jakoby patřila spíše lesním skřítkům, než lidem.

2.2.2014 v 13:59 | Karma: 8,80 | Přečteno: 677x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Hromnice – poslední okamžiky Vánoc a předzvěst jara.

Na Hromnice zima s létem potkala se, praví lidové pořekadlo. Niternost zimních nocí odezněla. Zážitek vánočního jasu se stal vzpomínkou, ve které ještě trochu žijeme. Zároveň pomalu, z tepla domova, vyhlížíme první bouři s hromy a blesky. Do duše opět začíná proudit smyslový svět tam venku. Keltové 1. února vyorávali symbolickou první brázdu do otevírající se země, aby uctili bohyni jara Brighid.

26.1.2014 v 13:12 | Karma: 17,32 | Přečteno: 589x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
"Člověk je věc veřejná". Řekl mi před lety kamarád Michal. A já ráda píšu. Děkuji za možnosti svoje psaní sdílet, je pro mne obrovskou motivací k tvorbě textů a k focení.