Vinařství v Bulharsku

Z "východního bloku" se ve světě zatím nejlépe prosadili Maďaři. Rádi bychom jistě četli, že na druhém místě jsme nejznámější a nejúspěšnější my Moraváci, není to však pravda! TOP regionem bude brzy Bulharsko!

Čím to je ? Důvodů je více.
Prvním je vysoká kvalita zdejších vín, především červených, která si v ničem nezadají s těmi nejlepšími červenými víny z Francie a Itálie a to myslím zcela bez uzardění! Důkazem je, že staré vinařské rodiny z Francie zde nyní velmi štědře a rozsáhle investují a budují zde kvapem špičková vinařství světové úrovně!
Druhým důvodem je vedle vysoké kvality rovněž vysoký, ba nejvyšší obsah resveratrolu - zabijáka volných radikálů a rakoviny - v bulharských vínech. Japonští výzkumníci před časem potvrdili, že je suverénně nejvyšší na světě!
Třetím důvodem je pak velice bohatá tradice. 

Vždyť právě na území dnešního Bulharska se nachází ona slavná Thrákie, odkud pocházel bůh vína Dionýsos.
Historické prameny říkají, že v této oblasti v povodí řeky Marice bylo pěstování vinné révy zavedeno králem Eumolpem, který byl Thrák. Odtud vyplouvaly dle Homéra denně koráby naložené vínem směřující k Tróji, aby zásobily řecké vojáky, kteří toto město obléhali.
Unikátní zlatý poklad, nalezený v Bulharsku, který pochází ze 4. století před naším letopočtem obsahuje několik nádob na víno. Je tedy zřejmé, že již tehdy se zde vinná réva pěstovala a byla náležitě oceňována těmi nejbohatšími velmoži...

Vinná réva se na území Bulharska začala pěstovat před více než 3 000 lety. Po dobu turecké nadvlády (v letech 1396 - 1878) se přestalo víno vyrábět, protože muslimské náboženství zakazuje alkohol. Větší rozmach vinařství nastal až počátkem 20. století. Po druhé světové válce se Bulharsko dostalo do sovětského bloku a zemědělství bylo kolektivizováno. Původní rozdrobené malé vinohrady byly spojeny do větších celků, vinařství se orientovalo na menší počet domácích i klasických francouzských odrůd a byly vytvořeny větší zpracovatelské závody. Ve velkém se obměňovala odrůdová skladba a převážně se vysazovaly odrůdy světového sortimentu jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon a Chardonnay. Vyrábělo se velké množství poměrně laciného, ale pitelného vína a to si dobylo trhy zejména ve Skandinávii, v Německu a Anglii. Bulharsko je také výrobcem širokého sortimentu dezertních vín s obsahem   16 - 20 % alkoholu. Některá se dovážela i k nám. 

Hodnotíme bulharská vína

Nejradikálnější změna přišla v roce 2001 zavedením vinařského zákona podle francouzského vzoru. To už měli Fancouzi tuto zemi v "hledáčku". Tento zákon popisuje do detailu nařízení týkající se produkce vína v 5 hlavních regionech. Touha po vyšších standardech se odráží v prodeji. Poptávka po kvalitních vínech se dramaticky zvýšila jak pro domácí, tak exportní trh. 

Pět hlavních oblastí vypadá následovně:  Severní oblast - Dunajská nížina - Dunavská ravnina – v této oblasti je 35 % bulharských vinohradů a skládá se z jedné podoblasti, sedmi okresů a 28 obcí. Zaujímá skoro celé severní Bulharsko. Proslulá je Gamza. Je to kořenné, plné víno rubínové barvy. Mladá je dosti tříslovinová, delším ležením se zakulacuje.Jižní oblast - Trakijská /Thrácká/ nížina - Je v ní 22 % bulharských vinohradů, má dvě podoblasti a sedm okresů. 
Typickým vínem této oblasti je Mavrud. Je to původní bulharská odrůda a v legendě o původu tohoto názvu se praví, že během vlády panovníka Chána Kruma, který nařídil zničit veškerou vinnou révu v zemi, neposlechla jedna žena příkazu a ponechala si ve dvoře několik keřů, z jejichž hroznů vyráběla víno. Svého syna Mavruda krmila vínem s nalámaným chlebem. Ze syna vyrostl silný a zdatný bojovník a Chán Krum jej pro jeho sílu a nepřemožitelnost jmenoval velitelem svých vojsk. Odtud vzniklo jméno odrůdy. Mavrud má rubínově červenou barvu, měkkou sametovou chuť, je plné, kulaté s dubovou dochutí. 
Východní oblast - Černomořský region - zaujímá území východního Bulharska, zasahuje na severu k Rumunsku, na jihu k pohoří Strandja, na východě k Černému moři a na západě k Dunajské nížině. Je v ní 30 % bulharských vinohradů a má jednu podoblast a sedm okresů. Oblast má přímořské klima, které je vhodné zejména pro bílé odrůdy. Vyhlášený je okres Šumen - výborný je Ryzlink vlašský a Chardonnay. Trochu zklamáním je Sauvignon Blanc, který postrádá svěžest a Muškát, který má nezvykle slabou vůni. Vynikající vína jsou z polohy Chan Krun. Tramín má statut Controliran vino a velmi dobrý je jemný, chlebově dubový Chardonnay. 
Okres Burgas vyrábí mnoho levných, ale pitelných selských vín, některá např. Burgas Aligote stojí za ochutnání. Z Burgasu také pochází Controliran vino Južan Briag Rosé je to jemně nasládlý světle červený Cabernet Sauvignon. V této oblasti se pěstuje jedna tuzemská odrůda Dimjat - je to víno žlutozelené barvy, lehké, svěží s ovocným aroma. Musí se pít mladé. Selská vína z Ryzlinku vlašského a Dimjatu mají ovocné aroma broskví a meruněk.Podbalkánská oblast - Růžové údolí - Rose Valley - v Karlovo a Sungerlare se vyrábí převážně bílá vína z místní odrůdy Misket. Víno má lehce zlatou barvu se zeleným odstínem, příjemné kyseliny, je středně plné a má květnatě muškátovou vůni.
Jihozápadní oblast Údolí řeky Strumy - je to nejmenší bulharská vinařská oblast a je v ní jen 6 % bulharských vinohradů.

Po dlouhá léta bylo u nás pro bulharské víno synonymem cuvée "Medvědí krev". Kdysi velmi oblíbené. Dodnes je v našich obchodech k dostání, bohužel stále v horší a horší kvalitě. Často se jedná o víno, které možná ani z Bulharska nepochází a název si "vypůjčilo". Doporučuji se mu vyhnout a zapátrat v nejlepších vinotékách po opravdu špičkových bulharských vínech. Cena bude trojmístná, zaplatíte stejné peníze jako za velká vína z Itálie. Obdržíte však stejnou, ne-li vyšší kvalitu.

Autor: Jaromír Tichý | pátek 5.7.2019 20:25 | karma článku: 13,56 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58

Jaromír Tichý

Doba lithiová

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38