Servírujeme tichá vína

V podávání tichých vín bílých, růžových a červených jsou drobné rozdíly. Chcete-li si je ideálně vychutnat, radím činit takto...

Bílá vína se servírují podobně jako vína šumivá v nádobě s ledem nebo v chladícím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Láhev vína se otevře klasickou vývrtkou a hrdlo láhve se otře. Používají se sklenky tulipánovitého tvaru. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, se doporučuje dekantace. Před servisem se ale nemusí obvykle dlouho čekat. S růžovým vínem se zachází stejně jako s vínem bílým, nedekantuje se.

Teplota vína při servisu a následném nalití do skleniček stoupne asi o 2° Celsia, proto je dobré s tímto rozdílem počítat a víno vychladit o dva stupně více, než je doporučeno ke konzumaci. Tento trik většina dobrých sommeliérů a vinařů zná ... právě proto víno "u nich" chutná lépe, než pak u vás doma.
Bílá vína suchá doporučuji nalévat při 7 °C a pít při 9 - 11 °C. Sladší a plnější vína doporučuji nalévat při 8 - 10 °C a pít po chvíli při 10 - 12 °. 
 

Autor článku degustuje bílé cuvée v Uherském Hradišti

Červená vína je nejlepší servírovat v košíčku na vína, kdy je podobný sklon jako ve sklepě - důvodem je stabilita možných usazenin v láhvi. Láhev se opatrně otevře kvalitní vývrtkou (u velkých vín je většinou hodně dlouhý korek) a otře se hrdlo láhve.
U většiny červených vín se provádí dekantace (kromě jednoduchých a mladých vín), u velkých vín se dekantuje až několik hodin předem. U stařičkých archivních vín se nechá láhev pouze otevřená a nepřelévá se. Sklo se používá větších obsahů dle typu vína buďto tvaru Bordeaux nebo Bourgogne, pro velká vína jsou vhodné sklenky velkého obsahu (400-800 ml). 

Červená vína pijeme při pokojové teplotě. Tak zní oblíbená a známá poučka. Myslí se však pokojová teplota na hradě, ne v paneláku. Mladá červená, lehká vína doporučuji podávat v zásadě při stejné teplotě jako bílá, nalévat při 8 °C a pít při 10 - 12 °C. Plnější vína pak doporučuji nalévat při teplotě 12 - 13 °C a pít při 14 - 15 °C. Nejtěžší vína - například barolo radím nalévat při 15 - 17 °C a pít skutečně poměrně teplá při 18 - 20 °. Na zdraví!

Autor: Jaromír Tichý | pondělí 4.3.2019 3:22 | karma článku: 9,59 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58

Jaromír Tichý

Doba lithiová

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38