Proč boháči prodělávají těžké miliony ve víně?

Všechno má své meze! Jenom láska k vínu je, jak se zdá nekonečná... Soudím tak ze skutečnosti, že hned dva jinak úspěšní podnikatelé a manažeři opakovaně prodělávají ve svých vinařstvích těžké miliony. Nebo je všechno jinak?

Vinařství bývalého šéfa televize Nova, dr. Vladimíra Železného bylo v zisku za dobu své existence pouze jediný rok. Kumulovaná ztráta činí okolo 70 milionů korun, přesto vinařství Tanzberg, založené Železným v roce 1999, kdy se dramaticky rozcházel s původním americkým investorem televize, Lauderovou společností CME, žije dál. Roční tržby vinařství se pohybují mezi třinácti až sedmnácti miliony korun, jde tedy stále o malé až střední vinařství, záleží na úhlu pohledu a měřítkách. Rozhodně nelze říci, že by šlo jen o neúspěšný projekt. Dokladem jsou například odborná ocenění - v roce 2014 získalo ledové víno Tanzbergu titul Krále vín ve své kategorii, v roce 2010 se totéž podařilo jeho sektu v kategorii vín šumivých a pojmem se stala i vlajková loď vinařství - červené cuvée Maharal. 
Co na to všechno říká zakladatelova choť a předsedkyně představenstva Vinařství Tanzberg Konstancie Železná? "Ztráta odpovídá investicím do získání těch nejkvalitnějších vinic v Česku. Vinařství je muselo získat v průběhu několika uplynulých let tak, aby byl plně kontrolován hrozen a garantována kvalita vína. Investice do vinic se všude ve světě splácejí po několik generací. Takže je to vklad do budoucnosti." A máme jasno! Majitelé investovali do vinic, které pravděpodobně stoupají a dost možná ještě dále budou stoupat na hodnotě a může-li si to majitel dovolit díky kapitálové rezervě či jiným příjmům, má to logiku.

Zatímco tvář dr. Železného a jeho "cowleyovské" gestikulování s brýlemi je pro všechny pamětníky nezapomenutelné, jméno a tvář Jana Dienstla všem povědomá být nemusí, byť byl tento bývalý společník Pavla Tykače hlavní tváří finanční skupiny Motoinvest a akce s názvem "Třetí vlna kuponové privatizace", což jej dostalo i na titulní stranu časopisu Reflex. Jen o málo menší "slávu" získal později při medializaci obchodů jeho společnosti EC Group s tzv. ruským dluhem.

Ale obojí nechme být! Nás zajímá přeci víno a tady je nutno pochválit ambiciozní projekt Zámeckého vinařství Třebívlice známého též pod obchodní značkou Johann W. na jehož vínech jsem si s kolegy osobně docela pochutnal na letošním Wine Prague 2018. Celkové ztráty tohoto vinařství jsou vyšší než u Železného, jde také ostatně o větší podnik, možno říci o jeden z největších ve vinařské oblasti Čechy, kde je přeci jen situace v několika ohledech těžší než na Moravě. Výjimkou v minulých letech nebyla ani roční ztráta okolo třiceti milionů, opakovaně. Do projektu majitel vložil více než 300 milionů korun.

Rovněž pro Jana Dienstla, není divu, jde o srdeční záležitost:"Ještě mnoho let budu v minusu. Logicky, vždyť jsme lahvovali první úrodu v roce 2012 a začali jsme ji prodávat v roce 2014. V minusu ještě dva tři roky budeme určitě. Za tři roky se chci dostat do provozního zisku." Vinařství hospodaří na celkem 38 hektarech vinic, z čehož 10 hektarů je vinic starých, osazených ještě v 70. letech a větší zbytek jsou vinice nově osazené.

Autor: Jaromír Tichý | pátek 1.2.2019 19:44 | karma článku: 8,52 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58

Jaromír Tichý

Doba lithiová

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38