Jak servírovat dezertní vína

Dezertní vína, zejména vína dolihovaná z nichž nejznámější jsou portské a cherry jsou zvláštní kapitolou vín. Pijí je i ti, kdo jinak vínu neholdují a naopak...

Dezertní, zejména dolihovaná vína se servírují v menších sklenkách tulipánovitého tvaru, dle barvy, stáří a typu se chladí na vhodnou teplotu. Bílá vychladíme, mladé červené servírujeme chladnější a starší červená nechladíme. Dekantace se většinou neprovádí a láhev je opatřena jednoduchým uzávěrem, kdy v mnoha případech nepotřebujeme ani vývrtku a víno je schopno vydržet načaté několik dní, aniž by se zkazilo. Výjimkou je ročníkové Portské (Vintage Port, které se při výrobě nefiltruje a je vyrobeno reduktivní vinifikací). Toto víno se musí vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením musí být láhev v klidu, aby se víno nezakalilo. Při otevírání Vintage Port se v restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi.Přeji Vám upřímně krásné zážitky při podávání a konzumaci dezertního vína.
Omezit kategorii dezertních vín pouze na portské je nesprávné, nesmíme zapomenout například na nám nejbližší tokajské - chloubu sousedního Uherského království a spoustu dalších, která si představíme v některém budoucím článku podrobněji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaromír Tichý | úterý 12.3.2019 3:29 | karma článku: 10,31 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58

Jaromír Tichý

Doba lithiová

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38