- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Dezertní, zejména dolihovaná vína se servírují v menších sklenkách tulipánovitého tvaru, dle barvy, stáří a typu se chladí na vhodnou teplotu. Bílá vychladíme, mladé červené servírujeme chladnější a starší červená nechladíme. Dekantace se většinou neprovádí a láhev je opatřena jednoduchým uzávěrem, kdy v mnoha případech nepotřebujeme ani vývrtku a víno je schopno vydržet načaté několik dní, aniž by se zkazilo. Výjimkou je ročníkové Portské (Vintage Port, které se při výrobě nefiltruje a je vyrobeno reduktivní vinifikací). Toto víno se musí vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením musí být láhev v klidu, aby se víno nezakalilo. Při otevírání Vintage Port se v restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi.Přeji Vám upřímně krásné zážitky při podávání a konzumaci dezertního vína.
Omezit kategorii dezertních vín pouze na portské je nesprávné, nesmíme zapomenout například na nám nejbližší tokajské - chloubu sousedního Uherského království a spoustu dalších, která si představíme v některém budoucím článku podrobněji.
Další články autora |
28. října, Suchdol nad Lužnicí, okres Jindřichův Hradec
4 500 000 Kč