Hrabě Monte Kuchta

Tak jsem včera strávil večer v hraběcí společnosti. Nevím, zda by podobně příjemný byl, pokud by mým společníkem byl slovutný hrabě Monte Christo. To byl přeci jen mstitel plný touhy po odplatě, křivdy a zhrzené lásky...

Hrabě Monte Kuchta je vynikající cuvée od vinařství Rovenius. Píšu a říkám čejkovického vinařství, ale popravdě centrálu dnes mají na okraji Brna, v Chrlicích. 
Víno bylo vyrobeno v Čejkovicích, pochází však z vinice tratě Růženy v Hustopečích, které spadají do Velkopavlovické vinařské podoblasti.
Jde o cuvée opravdu výjimečné. Namícháno je z tradiční bílé odrůdy Sauvignon a z odrůdy Cabernet Sauvignon zpracované však bez macerace hroznů pouhým vylisováním moštu, tedy jako klaret - bílé či lehce narůžovělé víno, získané z modré odrůdy, kterou běžně znáte v podobě vína červeného.
Ačkoliv tedy výsledek zařadil autor do kategorie vín růžových, jde v tomto případě jen o velmi lehce růžové víno a charakter vína spadá spíše do kategorie vín bílých. 
Poměr cukrů a kyselinek je vzácně vyvážený a víno se pije opravdu příemně. 12% alkoholu je přímo pasuje na společníka pro letní posezení na terase s vaším protějškem. 
Výsledná chuť je velmi exklusivní, daná netradičním způsobem výroby tohoto výjimečného vína. První pocit bezinkové šťávy doplňuje vzápětí nečekaný tón černého rybízu či josty.
Víno si můžete podobně jako já včera večer vychutnat samostatně, ale může být velmi dobrým doplňkem například k rybám a mořským plodům nebo nejrůznějším salátovým variacím.

Autor: Jaromír Tichý | pondělí 21.11.2016 5:29 | karma článku: 8,97 | přečteno: 236x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58

Jaromír Tichý

Doba lithiová

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38