Dekantace vína - co to je?

Dekantování znamená přelití vína do karafy. Jde o provzdušnění. Také víno chce dýchat. Poté, co bylo dlouho v láhvi se touží projevit. 

Dekantuje se ze dvou důvodů. První důvod proč dekantovat je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barvivo) od vína - jedná se většinou o starší nefiltrovaná vína. Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a zharmonizovalo. Pro tento důvod se dekantují hlavně mladá vína s výraznou strukturou a robustní a silná vína. Dekantují se vína bílá i červená. 
 

Mladá vína se doporučuje otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, vína robustní je možno nechat „vydýchat" čtyři až dvanáct hodin. K dekantaci je vhodná karafa. Pokud otevíráte láhve krátký čas před konzumací, použijte alespoň dekantér, násadku na láhev, která také umí pomoci. Je až překvapivé, jak skvěle funguje a jak umí tato malá věcička skvěle zvýraznit a rozvinout chutě vína... 

Před samotnou dekantací se karafa „zavíní," a to tím způsobem, že nalijeme nepatrné množství vína dovnitř a krouživým pohybem opatrně vyléváme do připravené sklenky. Mnozí sommeliéři takto rozlévají "kapku" vína i do každé ze sklenic, do nichž později nalijí vzorek vína k ochutnávce. Máte-li možnost před servírováním vína toto učinit, doporučuji. Při nalévání otevřenou láhev vína opatrně přelijeme nad zapálenou svíčkou tak, abychom sledovali případné sedimenty, které do karafy nepatří a pokusili se je nechat v láhvi.

Dekantaci nedoporučuji provádět u opravdu úctyhodných letitých archivních vín. Se stařečky je třeba jednat s úctou, láskou a opatrností. Pokud nyní cítíte jakýsi rozpor s tím, co jste si přečetli výše, nebuďte z toho smutní. Je to jen otázka zkušenosti k níž dospějete. 

Autor: Jaromír Tichý | neděle 3.3.2019 3:03 | karma článku: 12,54 | přečteno: 481x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58

Jaromír Tichý

Doba lithiová

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38