Bílé a červené snad rozeznám!?

A jste si tím jisti? Na toto téma koluje spousta vtipů a široká zásoba vinařské latiny a historek. Není to zdaleka tak jednoduché a jednoznačné, jak si myslíte...

Bílé víno: Vyrobené z bílých, zelených, šedých nebo červených odrůd hroznů. Červená vína se vyrábějí zásadně z MODRÝCH hroznů. :) Jestliže tedy objednáte Veltlínské ZELENÉ, Tramín ČERVENÝ, Rulandské ŠEDÉ - dostanete vždy bílé víno. 

Růžové víno - Rosé. Získané lehkým lisováním modrých hroznů, bez nakvašení na rmutu - tedy macerace slupek hroznů. U nás NIKDY není směsí bílého a červeného vína, jak si někdo občas myslí. Aby to bylo složitější, v některých zemích lze najít i takováto vína růžové barvy, která však naštěstí většinou (už slyšíme, jak se smějete nahlas) nebývají označená rosé.
 
Klaret neboli "blanc de noir" čili "světlé z tmavého" - získává se opatrným lisováním rmutu modrých odrůd – nemá žádné nebo jen minimální růžové zabarvení. Najdete-li tedy někde bílé víno s etiketou Frankovka, nemuseli se nutně v lahvárně zmýlit... Jde zřejmě právě o klaret. Pozor!!! Toto označení používáme u nás, v Rakousku, nebo ve Francii znamená slovo klaret opět něco jiného /myslíme si, že tento článek dočtou do konce jen opravdu silné kusy!!!/. 
Ani já to nevěděl odjakživa. Velmi dobře si vzpomínám, jak jsem kdysi před lety, co mladý chlapec, na poslední chvíli jednou kupoval láhev vína na čerpací stanici cestou na opíkačku ke známým a na větu prodavačky: "Takže nafta, banánek v čokoládě a jedna lahev červené frankovky..." mudroval: "Kdybyste měla bílou, vezmu si celý karton". Asi bych ses divil, kdyby ji měla pod pultem...
 

Degustace v Ostravě

Červené víno: Vyrobené /jak už víte/ z modrých odrůd, kvašením rmutu. Jak vidíte, červené je nakonec největší jistota! :)

Oranžové víno: Získává svou zvláštní barvu specifickým způsobem výroby např. zráním v amforách zakopaných v zemi zvaných kvekri. Jde o prastarý způsob výroby vína, užívaný dodnes např. v Gruzii a nyní nesmírně populární také u některých mladých malých vinařů u nás. Na tato vína narazíte jen minimálně, ale v předloňském létě byla nejen mezi znalci velkým hitem.

Modré víno: Když narazíte na něco takového, bude to bolet! Chemicky nabarvený neřád šmoulové barvy. Nekupujte to a hlavně to nepijte!!! Je to ještě odpornější, než jak to vypadá. Přišlo to ze Španělska a ostudu si s tím trhl obchodní řetězec Makro. Vyrábí se to i prý ve Francii a nemusí to být prý nutně tak odporné. Zkoušet to nebudu. Nevěřím, že cokoliv tekutého modré barvy pochází vskutku z přírody...
Fotografie je z loňského ročníku akce, která se jmenuje COLOURS OF FINANCE, k veselému článku o barvách vína se to docela hodí. :)
 

Autor: Jaromír Tichý | středa 8.5.2019 17:29 | karma článku: 14,21 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58

Jaromír Tichý

Doba lithiová

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38