Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To se zas bude krást.

Nedávno započaté zavádění platebních a kreditních karet systému "TOUCH AND GO", tedy - přilož a zaplať, nás čechy opět pasuje do role kandidátů na mistry světa ve skoku na špek. O svoje peníze by jste se od nynějška měli začít bát...

Vážně věříte své kartě ?J.Z.2011

 

Sám platební systém se zabudovaným senzorem špatný není, jenže jak to bývá, všude existují určitá "ALE".

Tento systém oproti oficiálním tvrzením vydavatelů zdaleka není nový. A o jeho bezpečnosti by se měly vést diskuse.

Systémy RFId jsou v současné podobě ve skutečnosti skoro 20 let staré a do jisté míry i svým způsobem překonané. Jejich princip objevený už v 50 letech spočívá v tom, že v přenosném zařízení máte smyčku spolu s rezonančním čipem a pokud je tento celek přiložen k čtečce která vysílá slabý signál, vaše zařízení si signál načte a  případně na stejné frekvenci odpoví.

Že to neznáte ?

Francouzská parkoviště měla tyto "ENTRÉÉ SYSTÉME" před skoro dvaceti lety a i u nás se o něco později staly přikládací karty standardem. Hodinky SWATCH se zabudovanou cívkou  pro sportovní systém SKYPASS pro sportovní zařízení a sjezdovky se vyrábí již od roku 1999 a třeba já sám mám na svém sportovním stadionu  vstupní čip už asi 11 let. Že se tak dnes řeší vstup zaměstnanců do objektů firem již ani moc nestojí za zmínku.

Bohužel jak  to bývá, vydavatelé těchto karet přicházejí s novinkou, aniž by, jak se zdá, významněji řešili bezpečnost těchto prostředků. Tato situace pochopitelně nahrává a v budoucnosti bude nahrávat karetním podvodníkům a organizovanému zločinu v tomto sektoru trestné činnosti našeho podsvětí. Naši a Polští podvodníci z řad počítačových programatorů již dokázali vyzrát na mnohem sofistikovanější systémy platebních automatů a nedokázaly se jim ubránit ani internetové bezhotovostní platební systémy, jež se na počátku svého uvedení na trh, často pyšnily označením, že jsou neprolomitelné. Opak byl pravdou.

Platební RFId systémy budou pro počítačové vykuky a gangy takto operujících zlodějů snadnou kořistí. Tedy Vaše karty a s nimi Vaše peníze.
Není třeba nic vynalézat. Systémy nenápadných detekčních rozhraní již pro tyto systémy již dávno existují. Dokonce již přes pět let a co víc - ve státních službách.

Před více jak 5 lety, se víceméně na popud tehdejší vlády George Bushe začaly zavádět biometrické cestovní pasy se stejnou technologií.  Jak jinak, pod záminkou boje proti terorismu. Jediné, co neoblíbený prezident dokázal, bylo to, že i tyto technologie jsou zneužitelné. A později se tak opravdu začalo dít.
Vlády mnoha západních zemí si poté začaly opatřovat mobilní načítače. Pokud tedy, například na letišti si potřebovala ostraha nenápadně prověřit v davu cestujících konkrétní osobu, stačilo aby k ní přistoupil kontolor v civilu se zapnutým nenápadným snímačem. V principu proti tomu nejsem. Státy tyhle technologie většinou moc nezneužívají.  Původní argumenty, že tato zařízení fungují pouze na kontaktní vzdálenost jsou pochopitelně hloupostí. Každé desetileté dítě, co staví rádia Vám vysvětlí, že je to otázka vysílacího výkonu snímače a zpětně jeho citlivosti. Ony "zaručené" tři centimetry jsou pochopitelně báchorkou, která má lidi uklidnit. V praxi může snímač v klidu fungovat asi tak na půldruhého metru.

Je to kuriozní, před několika lety jsem viděl A-RFId pouzdro na doklady na krk. Chrání vás proti kapsářům v Praze i proti čtečkám imigračních úředníků mnohdy přehnaně podezíravé Kanadské vlády na letišti Pearsons v Torontu. Vnitřní vyložení je stínícím alobalem, . Cena : 4 kanadské dolary.

Například stabilní a spolehlivé řešení před lety zavedli ve Švýcarsku a u nás jej převzala E-banka, tedy dnešní Raiffeisenka. V případě i jen malého pohybu na účtě, Vám hned pípne v mobilním telefonu SMSka. Jenže tohle u nás řeší bohužel asi jen dvě banky z mnoha..

Moderní zloději peněz  z vašich karet už nemusí dělat mnoho. Jednoduchá programová aplikace do IPhonu, k němu připojená smyčka a to všechno umístněné v upravené peněžence jim poté, co k vám přistoupí pod jakoukoli záminkou v supermarketu, po načtení Vaší karty, otevře cestu k nákupům za vaše peníze. Stačí nákup co nákup nepřesáhnout částku 450 korun a výpis z vašeho konta na konci měsíce Vás nepříjemně překvapí.

Zloděj při placení u kasy nepřiloží Vaši kartu. V peněžence bude mít jen upravené zařízení, které se tam vejde a tu kartu bude předstírat..

A bude se krást !!!

Opravdu nám banky nabízejí bezpečný produkt ?

Jan Zíma.

PS
Děkuji tímto ČSOB a Raifeisen bance které jediné tento produkt zabezpečují zasíláním SMS zpráv při uskutečněné platbě. Alespoň ony myslí na bezpečnost Vašich peněz.

 

 

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 27.10.2011 6:17 | karma článku: 36,66 | přečteno: 7662x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články