Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Státní úředník jako na životě ohrožený druh.

More dodělej mi ty papíry ! A běda jak ne! Pokud se domníváte, že tuto větu nikdy neuslyšíte někde na úřadě, možná se velmi mýlíte. Přinejmenším v případě, že jste na nějakém Severočeském úřadě práce.

Nebijte úředníky !!J.Z. 2014

 

Docela nedávno jsem si vyslechl vyprávění jednoho ze Severočeských přátel o tom, jak riziková může někdy být státní služba. Úředník placený státem je u nás doma většinou opovrhován, někdy i zesměšňován, ale co je hlavní, málokdo si práce úředníků váží. Někdy zaslouženě, jindy zcela neprávem.

Tenhle letitý kamarád i přes nedávné sliby pana Kalouska, prostě jednoho dne zjistil, že zázraky se nekonají a že bude muset zavřít malou prodejnu, jež měl přes 15 let. A tak se ocitl mezi nezaměstnanými. Když si šel vyřídit sociální dávky, na které si přes 30 let platil, nebylo to nejjednodušší, ale poté co se na úřadě prokousal formuláři, zbývalo mu jen si počkat na jedno razítko a mohl jít. A v duchu přemýšlel o tom, že když už má být chudý, alespoň konečně uklidí zahrádku na chalupě a bude mít čas na vnoučátka. A na podzim si něco najde.

A tak si tak přemýšlel a najednou ho vyrušil výhrůžný hlas. Před úřednicí seděly dvě naše Romské spoluobčanky a požadovaly vyřízení dávek. Tyhle dámy viditelně v životě nepracovaly a ẗo nejen podle toho, že ve třiceti letech se do práce se stotřiceti kily prostě chodit nedá, ale i podle množství zlatých prstenů s nimiž navlečenými, pracovat asi ani nejde.
A tak se zaposlouchal a dobře se bavil. Fakt, že ho ta samá úřednice hodinu předtím vyhnala aby vyplnil jeden nepovedený formulář si nyní zálibně kompenzoval tím, že se díval, jak těm ústnatým Romkám ten formulář sama vyplňuje. Když ale ty nikdy nepracující dámy začaly pro cosi vyvádět znovu adokonce sociální pracovnici vyhrožovat, pochopil, že tu bude celé dopoledne. A tak se těch členek věčně utlačované menšiny s typickou Severočeskou zdvořilostí zeptal, jestli by se nechtěly naučit psát a zatím někam neodtáhly.
Asi si dovedete představit ten Romský kravál, co ty dvě spustily. Pak se přiřítil otec rodiny a on zjistil, že stojí proti třem rozlíceným lidem co na něj řvou a chystají se do něj pustit. Jako za dlouhá léta dostatečně poučený majitel obchodu věděl, co bude následovat. A tak vytáhl sprej velikosti menšího hasícího přístroje a vyhrožující Romové se dali na ústup. Lidem vyhrožovat můžete, ale sprej anebo psa neukecáte, ani neuřvete.

Když jsme se té historce zasmáli, dal jsme do diskuse svoji Kanadskou zkušenost s tamními českými Romy.
Kdysi před 7 lety jsem na to téma chystal článek a letitý kamarád mně v Hamiltonu zavedl, abych se podíval jak tohle probíhá v Kanadě. Formuláře jsou tam o něco jednodušší. Ale. úřednice sedí za nerozbitným sklem. Pokud ji štvete, tak vám formulář vrátí a zavrčí "Next one !". Další !

A pokud ji prudí někdo moc, tak dostane pořadí a číslo až na příští pondělí. A že nemá dávky? Jeho problém, musí přijít slušně. A to už vůbec nehovoříme o tom, že v Kanadě neexistuje možnost situace, že si Romky na tu sociální půracovnici počkají cestou z práce, jak se to v Severních čechách občas děje. Za prvé : V Kanadě spousta lidí nosí zbraň. Takže by ji nejspíš vytáhla a použila. Za druhé : Takovéhle napadení úředníka se tam bez pardonu trestá několika lety jejich nepříliš demokratických kriminálů.
Osobně se mi stav lidských práv v Kanadě moc nelíbí, ale pravdou je, že některé věci by měly být v Čechách už dávno. Státní úředník začíná být ohroženým druhem. A těmi pomyslnými predátory jsou místní nepřizpůsobiví.
Chtělo by to asi pro začátek na silná skla a lepří ochranu těch, kdo takovýmhle hrozbám denně v práci čelí. Státní úřednice je taky jenom obyčejná paní, máma a lidská bytost.

Jan Zíma.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Zíma | pátek 7.3.2014 14:59 | karma článku: 21,66 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Musela jsem skončit kvůli názorům na transgender, řekla skotská expremiérka

25. května 2024  17:57

Bývalá skotská premiérka a dlouholetá předsedkyně vládní Skotské národní strany (SNP) Nicola...

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

25. května 2024  15:46,  aktualizováno  17:36

Tisíce lidí na různých místech Česka sledovaly semifinále hokejového mistrovství světa. Fanoušci...

Rusko zasáhlo hypermarket v Charkově, mohlo v něm být přes 200 lidí

25. května 2024  17:01,  aktualizováno  17:32

Nejméně dva lidé zahynuli a 25 bylo zraněno při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské...

Na Česko udeřily silné bouřky, meteorologové vydali varování před kroupami

25. května 2024  14:36,  aktualizováno  16:47

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články