Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Romové rozhodně nejsou hloupí !

Nadávka "Blbej cikán" není spravedlivá. Romové pravidelně ukazují že jsou nejen že chytří ale i vynalézaví. Zejména v tom, jak krást.

A PAK ŽE NIC NEUMĚJÍ.J.Z. 2013

 

 

Následující příhoda se udála v tento čtvrtek krátce po obědě v Drážďanském supermarketu REWE. Pro přesnost uvádím - byl jsem na místě jako svědek události.  Určitě to znáte. Už i vrabci na střeše Drážďanského magistrátu si šeptají o nájezdech Teplických romů na místní supermarkety. Ráno jedou vlakem s velikou taškou a odpoledne ji mají plnou elektroniky a všeho možného, co se dá kde sebrat.  Bundespolizei občas naše spoluobčany pochytá v přeshraničních lokálkách, ale všechny chytit nemůže. Za cenu čtyř stokorun za dotovanou LABE ELBE jízdenku se až pětičlenné romské party den co den vydávají na "nákupy" přes hranici. Když je vídáte pravidelně, už je poznáte na dálku. Pochopitelně nám tihle naši spoluobčani moc dobrou reklamu u místních Drážďanských obyvatel nedělají.

Dalším negativním hrdinou tohoto příběhu je Ústecký pivovar Zlatopramen. Lépe řečeno jeho do PET lahví balená jedenáctka. Jde o dobré pivo jehož kvality si tady lidi chválí a nebýt před třemi lety asi půlroku, kdy se noví majitelé pivovaru pokoušeli z toho udělat takové to zprůměrované europivo/mekáč, což si naštěstí včas rozmysleli, tak jde o velmi oblíbený nápoj.  Nechci nyní rozvádět, že je to pivo pochopitelně v Drážďanech o 20% levnější, ale ne nepřehlédnutelným faktem je, že díky jednomu nesmyslnému německému zákonu, jsou v německu prakticky 100% povinné tzv. mehrwegflasche a na plastikovou lahev se tu platí záloha 25 eurocentů. Naučíte se ty lahve vracet . Lahve od Zlatopramenu se tedy vrací také.

Když jsem zahlédl Teplickou rodinu, o níž vím za jakým byznysem sem jezdí, překvapila mně přítomnost napěchované obrovské tašky, se kterou přišli. Tašku složili u výkupního automatu na lahve a šli po nákupech. U tašky zůstali jen dva malí, asi desetiletí Romští kluci. Opatrně se rozhlédli a já zalitoval, že sebou nemám fotoaparát. Cokoli se totiž bude dít, bude nějaká lumpárna. K mému překvapení otevřeli velikou tašku a v ní bylo asi tak stovka plastikových lahví od jedenapůllitrového Zlatopramenu. Kluci krmili díru ve zdi jako diví, automat chroupal a chroupal a já jsem si pro sebe mudroval, že u nich doma se kolektivně asi dost pije. Než jsem si vybral nákup a mezitím pochopil, co vlastně vidím, chvíli to trvalo. Ty láhve byly české a oni za ně "pfand" tedy zálohu, neplatili.

Jinými slovy, v severních čechách se těchhle lahví válí po ulicích tisíce a stačí sbírat. Co na tom, že tohle vracení lahví je vlastně krádež.  Popošel jsem blíž a přesvědčil jsem se pohledem, že lahve jsou opravdu české. Kluky překvapilo, když jsem se jich česky zeptal, jestli jim to není hloupé, takhle tu krást. Starší mně uzemnil odpovědí. "Jseš hloupej gádžo, tak nemáš nic". Pak zmáčkl tlačítko a s vytištěným lístkem dohonil Romskou mámu u pokladny. V košíku měla tvrdý alkohol.   A byli pryč.

Tak jsem nelenil a šel jsem se zeptat manažera supermarketu, jestli o tomhle vědí. Příjemný padesátník mi vysvětlil, žeby to jít nemělo. Obě lahve jsou rozměrově stejné, ale ta německá je silnější a automat to pozná. Jenže tento týden jim vypověděl službu a tak jim servisáci dali do zdi náhradní stroj starší generace. A ten ještě novou fintu Českých Romů nezná.

A mně došlo, jak se věci mají. Romové doma posbírají haldu nezálohovaných lahví a pak v Drážďanech slídí po supermarketech, až najdou slabší automat. Jedna taška představuje zhruba sedm stovek českých korun. A pak že jsou Romové hloupí. Pak že nic neumějí. Pak že na něco nepřijdou.

Nedej bůh aby udělali chybu a zapoměli krást.

Jan Zíma.

 

 

PS.

Přikládám fotografii lahví Zlatopramen. Německé jsou silnější a tmavší. Viz foto.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Zíma | sobota 16.3.2013 17:57 | karma článku: 33,58 | přečteno: 2039x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...

Putin chce zmrazit válku a obnovit mírové rozhovory. Ne se Zelenským

24. května 2024  14:15,  aktualizováno  19:33

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články