Mike Pence. "Nebezpečná hra s Iránem musí skončit !"

Před několika dny jsem se velmi pobavil, když jsem viděl záběry z bezpečnostní konference jež se konala v Bavorském Mnichově. Zejména zábavný, byl projev Amerického ministra Mika Penceho.

Jak se zdá, tým Donalda Trumpa je již zcela odtržen od reálného světa. Americký ministr Mike Pence na konfgerenci velice ostře kritizoval spolupráci Iránu a Německa a vyjadřoval se o ní jako o velmi nebezpečné hře. U nás v médiích to pochopitelně neuvidíte, ale kameraman tuším že Italské RAI zachytil reakce politiků v sále v momentě, kdy Mike Pence hřímal za řečnickým pultem. Mnozí se velmi dobře bavili.

V téhle souvislosti je zapoptřebí zmínit několik faktů. Nespolupráci s Iránem z důvodů Americkou stranou uvalených sankcí pořadoval Donald Trump po Angele Merkelové již při její návštěvě v USA v únoru loňského roku. Merkelová tehdy pro riziko obrovských ztrát pro Německé hospodářství odmítla. Donald Trump, zvyklý že jej všichni poslouchají, udělal něco, co se mezi vrcholnými státníky těchto dvou zemí nestalo za posledních 70 let. Odmítl si s Angelou Merkelovou na závěrečné tiskové konferenci podat ruku.

V polovině loňského roku, Trump vypověděl dohodu o jaderné bezpečnosti kterou měl Irán s USA podepsanou. Následně začal vyhrožovat tím, že Irán bude odstřižen od celosvětového platebního systému SWIFT.

Všechny páky by k tomu měl, ale při své malé politické zkušenosti si zřejmě neuvědomil, co se může stát.

Spolková vláda, se snažila ochránit obchodní výměnu s Iránem, tedy Iránskou ropu za Německé stroje a výrobky a také finance. A tak Německé a Iránské vedení dojednalo "Finanční bypass" tedy společný platební systém nezávislý na Spojených státech. Když to ministr Heiko Maas jako ministr zahraničí veřejně oznámil, Američtí představitelé oněměli údivem.

Psali jsme ZDE:

https://janzima.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=345185

Ještě horší pro USA je však to, že se k novému platebnímu systému přidávají další Asijské státy a postupně začíná docházet na tzv. dedolarizaci finančního trhu, což poškozuje Americkou ekonomiku.

A copak pánové v Bílém domě asi mysleli, že způsobí, když budou takhle vyhrožovat. Že je důvěryhodnost SWIFTU jako doposud spolehlivého platebního systému ohrožena, je jasné. A že jej vlastní zejména Americké banky? Co naplat.

Američané tuhle nesmyslnou válku s Evropou začali a také to budou oni, kdo na ni v budoucnu pěkně doplatí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 21.2.2019 17:45 | karma článku: 32,79 | přečteno: 986x