Kradou si Klaus s Nečasem kyblíčky ?

Hradní pán a šéf Strakovky poslední dobou připomínají pár, který je rozhádaný po 20 letech manželství.

NEBERTE MI KYBLÍČKY !

 

 

 

Jeden druhému zruší schůzky na dva měsíce dopředu, sekretářka toho druhého přestane zvát prvního na společné společenské akce, tak první vyjednává o energetických otázkách s Ruským prezidentem v Praze pravděpodobně za rámcem svého mandátu. Vrcholem ostudy je když Petr Nečas zvolí jako malou pomstu za amnestii která ho poškodí, neúčast na společném novoročním obědě, ve svátek  klidu a míru. Na nový rok.

Trochu mi to připomíná můj vlastní život a časy před deseti lety. Náš šéfpilot tehdy vedl dlouhodobé spory  s provozním ředitelem firmy a dělali si spoustu drobných naschválů. Mizely jim navzájem propisky ze stolů, ubýval papír v tiskárně  a vrcholem bylo, když si na stáních kde se čistila čelní skla letadel, kradli navzájem,  vždycky z hangáru toho druhého, kyblíčky na vodu. Ale přesto to fungovalo a firma prosperuje dodnes.

Celkem osvícený Petr Nečas dokázal za dobu svého šéfování v čele Úřadu vlády vyprášit z politiky spoustu tunelářů 90 let a jejich přátel. Václav Klaus se sobě vlastní vytrvalostí alespoň občas nějakého zase omilostní a nás naopak po celou dobu svého prezidentství přistrkuje do spárů Ruských energetických firem. Asi je nerad, když mu to někdo kazí. Zejména EU se svým preferováním břidlicového plynu ze zámoří, který, dopravovaný v tankerech, nahradil plyn z východu.

V EU už léta není nikdo zvědavý na to, aby Rusové zavřeli kohouty uprostřed zimy a  energetická koncepce, díky níž nedávno Rusko přišlo o velkou část svých zisků, asi není po chuti nejen samotným Kremelským šéfům, ale i Václavu Klausovi a potažmo i Miloši Zemanovi.

Neřeším zde otázku, kdo je lepší, zda Klaus nebo Nečas. Jde prostě o spor dvou koncepcí. Té, které bude vyhovovat firmám jako je EXXON ta druhá Lukoilu, nebo třeba Gazpromu. Ony tyhle firmy jak na východě tak západě mají většinou ostré lokty a můžou si podat ruce. Ale i přesty tyto spory to tu přesto prosperuje a přesto funguje.

To, co mně mrzí nejvíc, je to, že tady dva nejvýše postavení mužové této země dohadují o to, kdo komu zase ukradl protokolární ořezávátko a neřeknou pravdu, že jde zase jen o energie. A o to, jestli Rusko, nebo západ.

Jan Zíma.   

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Zíma | úterý 29.1.2013 6:20 | karma článku: 7,77 | přečteno: 428x