Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klaus, Klaus a zase ten Klaus !

Pan prezident včerejšího dne kodifikoval nový přístup k energetické hospodárnosti budov. Opět Klausovský.

ANI NÁHODOU !

Veto zákona o hospodaření energií se od pana prezidenta koneckonců dalo čekat a sprška sprosté kritiky, jež vzápětí přišla, asi také.
Slovy Davida Ratha, t.č. vazebně stíhaného - vrtošivý stařík, hadavý hradní pán, utahovač cizích opasků, neoblíbený premiér a šéf parlamentu a doživotní ideový obhájce věčně se roztahujícího hradního mluvčího Hájka a toho času také sběratel kradených propisovacích per, Václav Klaus, opět nezklamal.
A už opět trvá na svém NE, NE A NE !
Když ovšem pomineme tradiční folkór okolo Václava Klause a všechen ten rámus, spojený s každým jeho rozhodnutím, možná nám dojde, že Klaus má pravdu. A nikoli poprvé.
Celá kauza okolo zákona o energetické hospodárnosti budov totiž není ničím jiným, než že prezident včas zarazil nelogický výmysl soukromých auditorů, státních úředníků, a další kradení stavebních firem. A také pohříchu drahý nesmysl na účet rodinných úspor malých stavitelů a majitelů nemovitostí.
Sám fakt, že tato norma ve svém původním znění přišla z Bruselu, příliš neznamená. Ze sídla EU už přišly horší lobbistické paskvily. Díky nim jsou soukromé zdroje občanů EU odsávány pod ekologickým pláštíkem kdejaké hlouposti do kas průmyslových firem. Viz, poslední norma čistoty výfukových plynů EURO 5, podpora větrných elektráren s nerentabilní energií či samostatná, Klausem předpovězená kauza rozsáhlých solárních polí v německu. Kauza, která bude strašit Angelu Merkelovou ještě dlouho a to i v jejím politickém hrobě.
Celá záležitost s ekologickými štítky nápadně připomíná státem podporovaný harrasment s radioaktivním radonem před 10 lety. Radonová měření se v průběhu let ukázala jako navýsost výhodný a značně špinavý byznys pro měřící firmy, jež takto za provizi dohazovaly zakázky stavebním firmám i u té poloviny nemovitostí, kde radon nebyl. Jednou je postaveno a kdo na to přijde. A že stála stavba díky izolaci základů o půl milionu víc ? A co, stavebník to zaplatí. Navíc sám princip vyjádřený frází "Dolož důkazy o energetickém auditu nemovitosti, nebo zaplatíš až sto tisíc pokuty," se rovná faktickému vydírání majitelů domů a bytů ve prospěch auditorů a jde svojí drsnou vymahatelností srovnávat snad jen s českými exekutory. Z majitele rodinného domu, či bytu, se stává tímto zákonem viník.
Navíc v rámci posledního desetiletí zažité eurohujerství české státní správy způsobilo to, že už tak nesmyslnou normu úředníci v jejích kritériích ještě zpřísnili a nebohým stavebníkům i ostatním majitelům nemovitostí utáhli šrouby co jen to šlo.
A o tom to je. Krom běžných stavebníkových povinností se poslední dvě dekády navalila na nové stavitele vlastních nemovitostí spousta nových norem, povinností a nutnosti z vůle úřední, zaměstnávat spoustu lidí, jež dříve nebyli zapotřebí, aby dům stál. A nejde jen o nedávné zpřísnění nejen německých norem na kotle, elektrické rozvody po domě, povinnost zesilování odpadů dešťové vody, ale třeba i onu starou českou hloupost, že není možno mít trvalé bydliště v domě bez dvojskel v oknech. Začít tato hloupost platit třeba v USA, tak polovina amerických nemovitostí by rázem nebyla obyvatelná. Takže by došlo nejspíš na to, že by se američtí voliči se svými politiky rychle rozloučili. Anebo spíš, by politici včas pochopili a rychle vyházeli byrokraty, co tyhle hlouposti konstruují. To se ale úředníkům v EU stát prostě nikdy nemůže.
Jak naše úřední sféra, tak i sama EU, totiž poslední desetiletí, ruku v ruce solidárně dělají jednu společnou věc. Vymýšlejí nadprodukci zbytečné úřednické práce, která není zapotřebí. Zato ale zajistí úředníkům dlouhodobou zásobu jakési činnosti. Jakkoli zbytečné.
Stavební lobby, je na povinnosti certifikace Průkazem energetické náročnosti budovy, stejně jako na jiných podobných nesmyslech, bezpochyby také zainteresovaná spolu se soukromými auditory.
Nemovitost neprodáte, či novou ani nezačnete stavět, pokud příslušný počet právníků, kontrolorů a jiných zbytečných "odborníků" nedostane dostatečně nažrat. Aby dali razítko.
EU i náš stát uměle vytváří práci pro lidi, jež nejsou zapotřebí a zatěžuje obyčejného stavitele, jež chce na svém vlastním pozemku postavit domov pro vlastní rodinu. Ve stylu, "Chtěl bys stavět? Tak pěkně plať!"
Nemá náhodou ten Václav Klaus zase pravdu ? Nemá on pravdu už léta ?
Vrtošivému staříkovi na hradě bychom občas měli naslouchat. Vyplatí se to.
Jan Zíma.

Autor: Jan Zíma | pátek 10.8.2012 15:30 | karma článku: 31,34 | přečteno: 1622x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Německá policie odvezla migranty do Polska, Varšava žádá vysvětlení

17. června 2024

Varšava chce po Berlínu vysvětlení poté, co německá policie převezla skupinu pěti migrantů na...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Putinova vzdálená neteř se stala náměstkyní na obraně, její manžel ministrem

17. června 2024  19:46

Ruský diktátor Vladimir Putin vyměnil několik náměstků ministra obrany a na jednu z těchto pozic...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články