Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I děti těch druhých jsou lidskými bytostmi.

  To, v jak nezáviděníhodné situaci můžete být, pokud jste dítětem cizinců dlouhodobě žijících v ČR a potřebujete lékaře, asi nikdy nepoznáte. Ale pokud by tomu tak bylo, je to někdy velmi mrazivá zkušenost. Zejména pro dítě.

 

Snad každý stát v Evropě má vymyšlenou legislativu zdravotní péče o děti cizinců a to jak tu urgentní, tak onu běžnou - nebo chcete li , stálou. Když pak zjistíte, že ČR je v tomhle pozadu o několik desetiletí, nestačíte se divit.

V průběhu loňského roku jsem si o dovolené jednu volnou červencovou sobotu navečer, šel udělat pár fotografií na okraj jednoho krásného lesa v Německém Braniborsku.

Z focení, ačkoli jsem měl půjčený výborný fotoaparát, nakonec nic nebylo. Na okraji lesa jsem našel osamoceného chlapce, v tu chvíli postiženého silným atmatickým záchvatem. Vyrazil do lesa s partou kluků ze své třídy, ztratil se jim a potom se mu udělalo špatně...

Jakkoli na tom byl zle, resuscitovat jsem ho naštěstí nemusel a kluk byl díky mně za půl hodiny v nemocnici.

Lékaře, sanitku, vrtulník. Ačkoli byl kluk dítětem cizinců, Německý zdravotní systém by v tu chvíli udělal cokoli pro jeho záchranu.

Dnes Ali žije a já mám nového kamaráda.

A tím by mohlo být řečeno všechno. Jenže je tomu právě naopak. A nyní to podstatné. Událost se stala v Německu a Ali je synem Jordánského manželského páru žijícího zde už asi 15 let.

Pokud neznáte myšlení Arabů asi Vám nic moc neřekne to, jak vypadá Arabský vděk. To není onen neurčitý termín, který nic neznamená, jako je tomu u nás v Evropě. Jako někdo kdo zachrání život nejmladšího syna, jste v tu chvíli v podstatě členem rodiny.

Také se dozvíte, co se dělo následujících 14 měsíců po tom záchvatu a jak se zachoval Německý stát. A nestačíte se divit....

Jako Asijati špatně snášejí alkohol, Eskymáci nepijí mléko, tak i Arabové mají svoji genetickou výbavu a například ono zmíněné astma, které Aliho postihlo, není u Arabů moc obvyklé. Kluk potřeboval speciální léčbu. Pro úplnost je třeba uvést, že ačkoli oba v Německu pracují, oba jeho rodiče mají Jordánské pasy a Ali se "předčasně" narodil v osmém měsíci, když byli jeho rodiče na dovolené v "V Jordánsku" v Ammánu. Tedy ani se nenarodil v Německu.

Německá pojišťovna u níž jsou manželé ze zákona zdravotně pojištěni a Německý stát v posledním roce naprosto bez problémů zaplatily veškeré Aliho léčení. Které, jakkoli nákladné, vrátilo toho malého chytrého kluka do normálního světa zdravých lidí.

Že je to u nás v Čechách stejné ? Tak nyní pozorně čtěte!

Před necelými třinácti lety jsem vedl rozhovor s jedním naším významným lékařem, tehdy řadovým ředitelem jedné krajské nemocnice. Tehdy jsem se poprvé dozvěděl, že cizinci, dlouhodobě pracující v ČR, pokud pochází ze zemí mimo EU, nemají v ČR nárok na pojištění dětí. Rád bych věděl proč. Pokud ten člověk odvádí tu samou práci jako našinec, proč by jeho dítě nesmělo být nemocné. Tuhle debatu jsme vedli někdy v roce 2006.

Ten moudrý pan doktor se poté stal ministrem zdravotnictví. A také ministrem, který sloužil v téhle funkci nejdéle ze všech ministrů, počínaje od listopadu 1989. Když doktor Leoš Heger přišel do úřadu, tak za jeho působení se návrh zákona o péči o děti cizinců otevíral nejméně třikrát a pro lenost státního aparátu se nikdy nedotáhl do konce.

Přestože to opakovaně kritizovali jak úřad ombudsmana, tak i Organizace spojených národů.

V lednu roku 2012 se do ČR přistěhovali z Austrálie manželé Trevor a Kallayanee Eppovi. Oba vědci, Trevor byl dlouhodobě zaměstnán v Ústavu molekulární fyziky Akademie věd ČR . Spolu s nimi se přistěhovaly i jejich dvě malé dcery. Po třech letech starší Katareeye diagnostikovali agresivní formu rakoviny, jež vyžadovala okamžitou léčbu. A i když Eppovi mysleli dopředu a ještě děti komerčně připojistili, najednou se zjistilo, že obě holky nemají v ČR nárok na běžné zdravotní pojištění a nejsou tudíž pojištěné jako ostatní děti. Neumím si představit, v jak složité situaci se v tu chvíli ti rodiče ocitli.

Nakonec byla Karateeya přeci jen léčena a i přes dobrou léčbu zemřela. Komerční pojistka ze třímilionového účtu za léčbu přikryla asi jen polovinu. Rodičům zbyly oči pro pláč.

Když známý vědec , profesor Hořejší, v následných měsících apeloval a to i písemně, na naše zákonodárce, drtivá většina nijak na ony maily nereagovala. A to i většina členů zdravotního výboru. Noční můra každého rodiče co se nenarodil v EU a žije v ČR se tak stala realitou.

Když jsem nedávno mluvil se s jedním starým známým, jež je pediatrem v Pražském Motole, dozvěděl jsem se ....... že se toho za poslední léta až tak moc nezměnilo.....

Opravdu si neumím představit jaké je to být dítětem Novozélanďanů, nebo třeba Norů, kteří žijí a pracují dlouhodobě v ČR.

A v ČR mít nehodu, nebo vážně onemocnět.

Jsme 29 let po odchodu komunistů součástí západní Evropy. Dlouhých 29 let. Ti kdo léta v ČR vládnou se před každými volbami předhánějí v tom, co za novinky v sociální a zdravotní péči lidem nabídnou.

Ale tyhle děti, jako by pro ně neexistovaly...

Autor: Jan Zíma | úterý 25.9.2018 18:06 | karma článku: 22,20 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Jan Zíma

Právní rozbor proti Babišovi - jako nástroj matení veřejnosti .

Někdy zůstává rozum stát, co všechno si novináři pro veřejnost navymýšlí. A ještě si myslí, že jim to projde. Portál seznam.cz dnes uvedl rozbor několika nejmenovaných právních odborníků, jimiž byly obhajovány metody pořízení

15.11.2018 v 15:34 | Karma: 44,14 | Přečteno: 3352x | Ostatní

Jan Zíma

Jak vystřelit Jarka Nohavicu z děla - zkrácený návod.

Někdy nestačíte žasnout, jak si novináři mohou beztrestně dovolit šířit nenávist. Ve stínu koaličního kraválu okolo Andreje Babiše nám utekla jedna důležitá diskuse o jednom našem oblíbeném Ostravském Bardovi.

14.11.2018 v 20:15 | Karma: 34,29 | Přečteno: 1149x | Ostrava

Jan Zíma

Kdo si ještě kopne do Andreje Babiše ?

Dnešní odpoledne se českými i světovými médii prohnala smršť informací o synovi předsedy vlády. A byly úsměvné pro toho, kdo ví jak se věci mají opravdu. Následující článek vyvrací pomocí několika ověřitelných

13.11.2018 v 20:03 | Karma: 46,13 | Přečteno: 6518x | Politika

Jan Zíma

Proč si nekopnout do Michala Davida ?

Když někdo vědomě na veřejnosti šíří hloupost, jsou jen dvě možnosti, proč to dělá. Je hloupej, nebo je navedenej....

6.11.2018 v 19:09 | Karma: 34,82 | Přečteno: 1442x | Osobní

Jan Zíma

Smí úředník prolomit Vaši domovní svobodu ?

Ale smí, protože jste kdysi volili Bursíka. Češi plačte. Tak hloupý zákon nemají nikde ve světě. Policie potřebuje na domovní prohlídku rozhodnutí soudu. Nějaký ekologický ouřada nikoli.

6.11.2018 v 18:04 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1335x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:09

Britská policie zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi a...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články