Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Právní rozbor proti Babišovi - jako nástroj matení veřejnosti .

  Někdy zůstává rozum stát, co všechno si novináři pro veřejnost navymýšlí. A ještě si myslí, že jim to projde. Portál seznam.cz dnes uvedl rozbor několika nejmenovaných právních odborníků, jimiž byly obhajovány metody pořízení

rozhovoru s Babišem mladším.

Není horšího dezinformování veřejnosti, než je toto.

Před lety jsem osobně poznal majitele seznamu.cz a to jako inteligentního a osvíceného muže, dobrého pilota a uvědomělého mecenáše, který zachránil jedno z nejcennějších historických letadel, jaká dnes v Čechách máme.

Nemohu nyní uvěřit tomu, že ví detailně o tom, co se v jeho redakcích děje.

První otázkou, jež v tom rozboru, pod nějž se nikdo nepodepsal je, zda lze považovat za zákonné to, že novináři pořídili skrytý kamerový záznam rozhovoru bez souhlasu Andreje Babiše mladšího.

Odpověď zní, že je to plně v souladu s Občanským zákoníkem, konkrétně s par 88 odst. 2. zákona 89/2012 Sb.

 

A já se nyní ptám - "tento Český občanský zákoník ve Švýcarsku platí ?"

A to je ta první manipulace, která je vidět. Když už novináři vědí, že si způsobili právní problém, tak požádali právníky (kteří se pod ten materiál zjevně nechtěli podepsat) o posouzení věci z hlediska Českých zákonů.

Ale natáčelo se ve Švýcarsku.

Pominu nyní fakt, že natáčet skrytou kamerou je právně problematické i v ČR, ale zkuste si to ve Švýcarsku, při úrovni ochrany soukromí, jakou poskytuje "Švýcarské soukromé právo". V lepším případě Vás takovýto přečin stojí hromadu peněz, které prohrajete při soudní při.

A doslovný a právoplatný souhlas toho skrytě natáčeného Babiše mladšího, který by museli mítpředtím, než tu kameru ukrytou v brýlích zapnuli, ti novináři určitě neměli. Jestli dneska premiér mluví o útoku na svoje děti, vypadá to, že sám tuhle Švýcarskou právní problematiku zná.

Další otázkou je, zda měli novináři právo rozhovor šířit, například zveřejněním reportáže v ČR. To by jistě měli, kdyby to video pořídili ve Švýcarsku legálně. A to se zjevně nestalo. Ne podle "Švýcarského soukromého práva".

Nejdůležitější otázkou z hlediska právního posouzení, co ti novináři udělali, je zdravotní stav pana Babiše mladšího a jeho způsobilost k vedení takových rozhovorů.

Výklad právních expertů seznamu.cz je, že když není známa konkrétní diagnóza při pořízení, anebo zveřejnění záznamu, závisí to posouzení jen na těch novinářích. Jak se jim ten skrytě natáčený člověk jeví.

Pominu fakt, že takovýhle právní postup je proti mezinárodně uznávané "Listině základních práv a svobod". Všude v civilizovaném světě platí, že když kameramanovi, který mne natáčí otevřeně ( Neovlivní to udělali skrytě) řeknu "Nezlobte se, jsem nemocný, nenatáčejte mně!", tak ten kameraman nesmí ani natáčet, ani nic uveřejňovat, pokud zrovna nevykrádám banku.

Právní experti seznamu míní, že jsem v tom případě povinnen sdělit novinářům svoji diagnózu.

Ptám se, jakým právem to můžou chtít.

S takovouhle otázkou můžu poslat někam i soudy, natož novináře. Mé zdraví je má soukromá věc. Navíc tihle novináři lhali a tomu člověku neřekli že je natáčen. Byl tedy natáčen bez svého předchozího, vědomého souhlasu.

A tady bych se zastavil.

Smí můj zjevný zdravotní stav posuzovat novinář, hladový po reportáži a zároveň nevzdělaný v medicíně?

Nemluvím o tom, jak velký je to střet zájmů.

Natáčený A.Babiš Junior v čase toho skrytého natáčení jeví hlasové, pohybové i mimické symptomy užití silných psychofarmak. Které si určitě nevzal kvůli těm novinářům. Už proto, že jsou na předpis.

Mohu se mýlit, ale i laickým okem poznám, že půjde o inhibitory zpětného odchytu některých hormonů produkovaných v mozkovém hypotalamu. Dost možná, Švýcarským Zandozem produkovaný lék Serlift. Jentak mimochodem výborný lék, který může dlouhodobým pacientům, významně pomoci překonávat hluboké stavy nesoustředěnosti, deprese a dezorientovanosti. Copak to ti novináři neviděli?

V těchle stavech jsou lidi dlouhodobně neschopní právních úkonů, čtení dlouhých textů a vedení dlouhých rozhovorů, pokud je při nich zapotřebí užívat více logiku.

Samostatnou otázkou je nasnímání nebo natočení nemocného člověka. V německy mluvících zemích je v tomhle ochrana soukromí nejsilnější.

Pamatujete si jak se unesená a dlouhodobě vězněná Natascha Kampuschová několik týdnů léčila tuším v roce 2006 na jedné klinice na předměstí Vídně a jak ošklivě dopadli Britští paparrazi, co jí špehovali a vlezli jí na nemocniční balkon. A kolik stálo vydavatele The SUN, čuňáka Ruperta Murdocha, než je dostal v tichosti z basy?

A to si zkuste v Německu vyfotografovat obličej člověka zraněného při autonehodě. Půl roku vás v čechách nikdo neuvidí. Ani si nezavoláte domů.

A v tomhle je ještě speciálnější Švýcarsko. Tamní ochrana nemocných vznikla díky diskrétnosti Švýcarského zdravotnictví. Ne nadarmo si tam světoví politici, celebrity a hvězdy jezdí léčit kdeco.

A zejména pokud někdo natočí za účelem zveřejnění tvář nemocného psychiatrického pacienta. Je zadržen jako zločinec a odvezen do městské basy. U Kantonátního soudu obvykle dostane 1-6 měsíců a 3 až 5 let zákazu vstupu do Švýcarska.

Ve Švýcarsku platí, že zneužít něčí zdravotní stav je stejné, jako ho zranit, nebo mu vážně ublížit.

Jestli Andrej Babiš není hloupý, a to on zase není, tak netřeba pochyb o tom co udělá. Až si s koaličními partnery vyříká tu uhulákanou čamčarádu, co se nyní děje ve Vadštejnské konírně,  zavolá právníka ve Švýcarsku. A není nic než jisté, že se ti novináři do Švýcarska léta nebudou smět podívat.

Ve Švýcarské Konfederaci jsou práva nemocných chráněna stejně jako práva malých dětí.

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 15.11.2018 15:34 | karma článku: 44,14 | přečteno: 3352x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články