Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čachry s vládním letadlem, aneb - co nám pan ministr zase nesmí říct !

      Jestli máte zato, že se v médiích dovíte pravdu, tak někdy se jistě nemýlíte. Asi tak v deseti procentech zpráv. Není to trochu málo ?

tom jak funguje vydírání nesmyslnými Americkými celními bariérami a jak musí politik na kobereček do jednoho Bílého domu si můžeme nechat jen zdát. Když jsem v pátečních zprávách četl o cestě ministra ČSSD Tomáše Petříčka do Washingtonu, dost jsem se nasmál. To člověk neodolá, když ví jak věci jsou.

Jedním dechem všichni novináři dodávají, že delegace bude bez zástupců podnikatelů a že pan ministr s nejnutnějším doprovodem, letí běžnou leteckou linkou.

Zjednodušeně, jsme se ze zpráv dověděli, že ministr poletí na návštěvu USA mezi 20-23 únorem, a že nepoletí, jak je běžné vládním speciálem, který je na plánované údržbě na letišti v Hamburku, ale běžnou linkou a tím pádem s ním nepoletí v těchto případech celkem běžná podnikatelská delegace.

Jestli tuhle zprávu někdo přečte a pustí z hlavy, nebylo mu shora dáno dost rozumu. My ostatní bychom měli zbystřit a zamyslet se.

Jak je možné, že na tak důležitou zahraniční návštěvu není pro pana ministra a delegaci naplánované a připravené letadlo, které, namísto toho stojí v servisu v Německu.

První co Vás asi napadne, jsou všechny ony anabáze posledních let, které začaly koupí dvou víceúčelových Aitbusů 319 v roce 2007. Zadání bylo solidní. Z vládního letadla pro 44 úředníků, šlo stroj předělat na verzi přepravující 100 vojáků, například do Afghánistánu během 24 hodin. Stroje dostaly nádherný štříbrný lak a celkem solidně, dlouhá léta, až doposud, dobře reprezentovaly ČR. A když slyšíte, že najednou vázne něco se servisem v tak důležitý termín, vzpomenete si na mnohaletou neschopnost úředníků, dlouhodobě řešit servis těchto strojů.

Od původního nápadu servisovat v Toulouse, přes ještě lepší nápad servisu v Leteckých závodech v Kunovicích, v ten samý čas, kdy vedení Kunovic přivedlo fabriku do konkursu. Nakonec zvítězilo praktické řešení, servisováním přes jednu nenápadnou Českou firmu, která je jen k tomu účelu založenou dceřinkou servisních závodů Lufthansy v Hamburku.

Jak se vždy pečlivým Němcům mohlo stát, že na tak důležitou cestu, není připravené vládní letadlo. Jen pro představu. Je to po 7 letech první mezistátní setkání s USA na této úrovni. Naši politici využili vládní letku a její stroje jen předloni 1250 letových hodin, z toho 900 hodin zahraničních letů.

Jak je možné, že na tak důležitou schůzku není letadlo.

Předpokládejme, že jde o stroj Airbus 319 vojenské imatrikulace (značky) 3085, naší vládní letky, letiště v Kbelích, který díky velkým nádržím přeletí moře na jeden zátah.

Proč selhali v plánování lidé z protokolu, vojenští plánovači i servis?

Proč i běžnou linkou, s naším ministrem Petříčkem neletí početná delegace byznysmenů jak to recipročně bývá zvykem?

Není to náhodou proto, že tato cesta se dopředu neplánovala? Že o ní ještě předminulý týden nikdo nevěděl? Tendry, bilaterální smlouvy, pracovní a státní návštěvy, se přeci plánují dlouhé měsíce dopředu ?

Ano už to tak vypadá. Setkání ministra Petříčka, možná i s ministrem Mikem Pompeem, je z iniciativy Americké strany. A copak od nás Americká strana tak narychlo potřebuje, že má přiletět jen sám ministr, i kdyby to bylo běžnou linkou?

Tady je zapotřebí připomenout jednu důležitou věc. Bez ohledu na to, že pan ministr pochází z ČSSD je poměrně prozápadně orientován. To jistě není špatně. Ale ani tento jistě schopný ministr, nemůže nevidět, že je na tuto návštěvu pozván jen kvůli projektu 5G a uměle vyvolané kauze Huawei. A v té jde o to, jestli Evropskou zakázku na tisíce satelitů a nějaký milion základnových pozemních stanic BTS, dostane jedna Čínská firma, či jedna Americká. A to za situace, kdy dvě největší Evropské ekonomiky vážně uvažují o Číňanech a jejich hardwaru dodaném s německými programy. Jistě ne náhodou.

Nemylte se, že bych zrovna já měl rád Číňany a jejich velkohubost, kterou v Čechách dopustil Miloš Zeman.

Jen si myslím, že Barack Obama by na takové jednání šel mnohem inteligentněji a víc diplomaticky, než tím, že bude letité Evropské partnery vydírat a zastrašovat celními bariérami a něco si vynucovat.

Panu ministrovi Petříčkovi, při jeho nesporné inteligenci asi nebude milé, kdyby on sám jako první, měl působit jako klín vražený mezi Evropské partnery. A příslib návštěvy Andreje Babiše v Bílém domě je ještě složitější věcí. Pokud se pamatuji, Mike Pompeo, tehdy ještě ne jako ministr, také sliboval návštěvu Miloše Zemana v Bílém domě a dnes, je nad slunce jasné, že se Miloš Zeman nikdy do Bílého domu jako oficiální návštěva nepodívá.

A pozvání Andreje Babiše do Bílého domu by mělo velmi potupnou cenu.

Ostatně Andreje Babiše, asi také ještě nepřešla hořkost z toho, že poté co nezadal dostavbu Temelína jedné tamní  zámořské firmě, tak novináři o nichž se ví, odkud jsou financovaní, pronikli bezohledně do soukromí jeho rodiny ve Švýcarsku. A také jistě nezapomněl, že několik dní poté, placení demonstranti šli v čele průvodu k 17 listopadu a něčí spřátelení novináři to vydávali za demonstraci proti Babišovi.

Nenajímá obtěžující stalkery, paparazzi, a falešné ukřičené demonstranty - herce, právě Americká firma Crowd on Demand, která patří Adamu Swartovi? Nebyl on náhodou tou dobou v Evropě?

Pan premiér z toho jistě bude mít těžkou hlavu. V situaci, kdy by běžný Evropan, za nic na světě nechtěl podat ruku Donaldu Trumpovi, on sám asi bude muset. Možná se k té nechtěné poctě návštěvy v Bílém domě bude muset nechat donutit, ale zůstává důležitá otázka.

Nevyplatilo by se dva roky počkat, než bude v Bílém domě zase nějaký inteligentní prezident?

Jan Zíma

https://crowdsondemand.com/?gclid=Cj0KCQiAtP_iBRDGARIsAEWJA8gPZKjm9aWcM6BuYg8HfUrqoKAsROOKrI02GWxcz58eIAr5ClpXtDoaAut7EALw_wcB

Autor: Jan Zíma | pondělí 11.2.2019 5:43 | karma článku: 23,39 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články