Voda a pole se neprodávají (8)

 řikali naši předkové , ale čeští politici tvrdí opak a mimo prodej dokonce i „darují “ vodovody a kanalizace  zahraničním provozovatelům na truc  usnesením Evropské unie i  Deklaraci  odborníků a politiků „vodařů“ světa na V. Světovém fóru o vodě v roce 2009. Českou republiku čeká  postupná nákladná výměna  vodovodů a kanalizací ve výši 904.771.703 tisíc Kč(propočet na ceny  roku 2002), kterou  v ceně vody budou muset zaplatit naše děti a vnuci.( blog Proč je v ČR drahá voda). Český systém organizace i propojení na veřejnou správu v zajištění pitné vody a likvidace odpadních vod v ČR, která trpí ne dostatkem přírodních zdrojů vody,převzalo již v 70 letech východní Německo. Profesor německé university  Bodenheimer se k rozpadu oboru VaK v ČR vyslovil následovně: „V první řadě jste udělali velkou chybu s privatizací. Ne všechno bylo špatně organizováno, ale privatizovat vodárny nebo elektrické rozvody,byl nesmysl ,to jsme v Německu neudělali a každou vodárnu vlastní nebo provozuje město, které si účtuje za vodu jen  nákladya proto je v Německu  voda levnější než v ČR.“

Časový sled privatizace as VaK ČR:

První  střet  vodárenských odborníků  s politiky ve věci privatizace VaK,  vyústil  v roce 1991 k uzavření dohody mezi vládou ČR, Mze,  Odborovým svazem a Vědecko- technickou společností  ve zřízení a,s. VaK  transformací odštěpných závodů organizovaných podle okresů.

 Klausova vláda   na základě tlaku některých politiků povolila v roce 1993-5 k odzkoušení  formu pronájmu zařízení VaK k provozování  zahraniční firmě (Severočeský kraj, + 2 další) . Současně byl  zřízen institut Zlaté akcie pro Min. zemědělství zamezující  prodej akcí a  provádění   změn v závazných Stanovách a,s.   VaK.

Zemanova vláda (1998-2002) ve svém programovém prohlášení uvádí:4.1  Demokratický právní stát (str 8 prohl)  - Důležitou součástí zvýšení transparentnosti ekonomických vztahů bude politika postupné deregulace (rozvod energií, tepla, vody a pod)přirozených monopolů a vytvoření  konkurenčního tržního prostředí !  (NESMYSL  typu: dřív slon uchem jehly projde) , Vláda zákonem 274/2001Sb zrušila  statut „ veřejných vodovodů a kanalizací“  a  stanovila „  vlastníci vodovodů a kanalizací pro veřejnost“ a tím zbavila  zahraniční provozovatelé V+K  zodpovědnosti za rozvoj i rekonstrukce zařízení, které jim produkuje vysoký zisk. 

Paroubkova vláda (2005-2006) zákonem 76/2006Sb završila špatnou legislativu, protože regulaci  cen vodovodů a kanalizací pro veřejnost  svěřila  starostům a stanovení  procenta  přiměřeného zisku Ministerstvu financí. Poznámka: Starostové měst a obcí nemají žádné právo k provádění  kontrol v určených organizacích (struktura a opodstatněnost nákladů). 

Vydáním těchto zákonů o vodovodech a kanalizacích a  především neprováděním regulace cen vody ( tedy ochrany občanů) přimělo Evropskou unii k zastavení poskytování dotací v ČR. Ve světě zřejmě neexistuje tak špatný zákon o vodě  i jeho novelizace, což se také odráží v celosvětových hodnoceníchnaší republiky v roce 2013:  Česká republika v hodnocení nevěry má světové prvenství,. V hodnocení  věrohodnosti  vlád, je česká vláda na druhém místě hned za Tanzanií  a Česká republika patří mezi evropské země ohrožené moderním otroctvím spolu Maďarskem na 3 místě ! 

V hodnocení prof. Bodenheimera zaznívají i další kritická slova : Politici vám lhali, že je třeba privatizovat vodárny, bohužel jste se chovali jak ovce a vládě jste kývali. To by u nás v Německu žádný politik si nedovolil. Vám předhazují před volbami  do televize či radia místo skutečných problémů trápící občany, informace o řešení soukromých skandálů : jako úřednice pronikla do vojenské rozvědky, předseda vlády dal- nedal vysoké odměny, poslanec xyz  přijal úplatek- nepřijal atd.

  Při různých příležitostech politici se opírají  o nesporný fakt že „Bez vody není život“ .  V současnémv předvolebním  boji se  objevil  pokrytecký  závazek „Zkrotíme ceny energii a vody“.  Přitom politické strany léta nevyužili možnosti provedení změn zákonů  v parlamentu. Přitom jejich poslanci jsou vázany přísahou :  Slibuji na svou čest, že můj mandát budu vykonávat  v zájmu všeho lidu.

 

 

Autor: Jaroslav Januška | pondělí 21.10.2013 11:00 | karma článku: 15,94 | přečteno: 590x