Chrání stát své občany před chováním monopolů zodpovědně ? (6)

Už v roce 1870neměly ze zákona účinnost úmluvy živnostníků uzavřené s cílem zvýšit ceny zboží v neprospěch zákazníků. Zákon ČSR z roku 1933 o kartelech a soukromých monopolech - zajišťoval regulaci v odvětvích přirozených monopolů (elektřina, plyn a voda). Česká republika vytvořila sice dobrý systém ochrany občanů před monopoly, ale nedostatečně brání postupné ztrátě konkurence schopnosti národního hospodářství.

Nejvyšší  cenu hovorů přes mobil v Evropě (k výdělkům) umožnil  Český telekomunikační  úřad  provozovatelům  mobilní sítě povolením 50%  zisku.  5/3 2012 novinář upozornil českou veřejnost, že Evropská unie vytýká  českému úřadu, proč už 5 let nesjednává  nápravu v cenách hovorů !

Zatím co Německo ruší malé elektrárny, neboť solární  a větrné elektrárny vyrábějí a dodávají  elektřinu za nízké ceny,  Český energetický úřad před léty svými propočty připustil státní dotace na provoz solárních elektráren a tím i zvýšení cen za elektřinu ! Známé vystoupení poslance Úlehly  s požadavkem navýšit  dotace provozovatelům  „úhradu na budoucí likvidaci solárních panelů“  je ostudou  Českého parlamentu.

Česká republika vytvořila dobrý systém ochrany občanů před monopoly. Byl zřízen Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s pravomocemi státní správy v oblasti ochrany hospodářské soutěže, dohledu nad zadáváním  veřejných zakázek a v monitoringu a koordinaci veřejné podpory. Úřad také vykonává  roli  dohledu nad dodržováním zákona o  významné tržní cíle při prodeji zemědělských a potravinářských výrobků  a jejím zneužitím.  Přesto dochází k vážnému porušování pravidel samotnou veřejnou správou když:

a/ výstavba českých dálnic je o jednu pětinu dražší než v Německu ( 1 km dálnice v Německu stojí 200 mil Kč a v ČR 355 mil Kč),

b/ kvalita práce na dálnici D 47 v části Ostrava –Bohumín neodpovídá rozpočtům stavby, auta jezdí sníženou rychlostí a přitom platí dálniční známky. Stát čeká složité soudní projednávání s dodavateli.

c/zpracovává a předkládá nedostatečné zákony, které v praxi zapříčiňují vážné komplikace.Tento stav se také promítá do konkurence schopnosti státu dalším poklesem z 33 místa na 35 místo v roce 2012.

Hlavní  roli v národním hospodářství  mají přirozené monopoly, které jsou nositelé stagnace nebo úspěchu.

Čtenáři - ve volbě kandidáta na poslance  pečlivě vybírej podle zásady:  Potřebujeme lidi, kteří dovedou něco vykonat, ne lidi, kteří umějí jen vysvětlovat !

 

Autor: Jaroslav Januška | pondělí 14.10.2013 8:30 | karma článku: 10,57 | přečteno: 285x