Výtvarné umění a psychika

- aneb malý report z výtvarně zaměřeného poznávacího zájezdu do Rakouska. Dvě lokality – jednak bývalé sanatorium v Gugingu, nyní centrum „art-brutu“ a později přímo Vídeň a Kunsthistorické muzeum.

Na předpokládané vazbě psychicky, nebo spíše psychických poruch a výtvarného umění jsou založeny některé metody nepřímé psychoterapie – kdy například výtvarný projev pacienta, či klienta může o něm poskytnout objektivnější obraz než například přímé sdělení. S toto metodou se například pracovalo v psychiatrickém sanatoriu v Gugingu. Výtvarná díla pacientů jsou základem zdejší muzejní expozice. Účastníky zájezdu čekala komentovaná prohlídka – z němčiny tlumočila Hana Stehlíková Babyrádová.

 

Později se zájezd přesunul do Vídně, kde se v galerii „Albertinum“ konala výstava Moneta (několik obrazů v přímém vlastnictví této galerie doplnily další zapůjčené obrazy) – dále byla k shlédnutí dalších renomovaných autorů – např. Picasa, Rembranta, Dürera a dalších.

Co se týče vztahu psychiky a výtvarna, lze doporučit další blog a to report z výstavy „Zbláznit se může každý“ https://jantomasek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=610050

Autor: Jan Tomášek | pondělí 19.11.2018 5:23 | karma článku: 3,55 | přečteno: 135x