Tenkrát v Grozném

„My taky nejsme Rusové“  s jistou dávkou hrdosti prohlásil jeden z mladíků, se kterými jsem seděl na dvorku jednoho z mnoha zdejších domků. Seděli jsme jenom tak a navzájem si kladli zvídavé otázky.

Čečnu, tehdy ještě Čečensko - Ingušsko je možno považovat za kraj islámu  - i když nikoliv bezvýhradně. Třeba v Grozném nezůstala ani jedna mešita a jenom jeden pravoslavný kostel - jisté názor o zdejší historii se ovšem lze vytvořit například na hřbitovech - podle náhrobků. .

hřbitovní kaple jako malá mešita v Olomouci - jako podklad krajina v Čečně

Krajina v Čečně  (přesněji v její jižní - horské části nastíněna v kresbě)

obsah

rozcestník cestování východní Evropa a Asie
revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR 
Tenkrát v Grozném (cestopis)
naftový institut a rafinerie Groznyj (vlastní rafinérie a vodíkový reforming)
výroba benzínu z uhlí
jiné rafinerie
rozcestník těžba a paliva

 

ROZCESTNÍK CESTOVÁNÍ  VÝCHODNÍ EVROPA A ASIE 

dvoupříspěvek na téma Ukrajina  Halič a severní Slovensko 1997, zapomenutý etnograf Haliče - Blog iDNES.cz / Divadlo na provázku - Měsíc autorského čtení Brno 2017 "literatura a divadlo Ukrajiny" - Blog iDNES.cz 

cestopisy dále na východ

Čečensko - IngušskoTenkrát v Grozném (tento příspěvek)

Dagestán pobřeží Kaspiku (Macačkala) + Starobylý Derbent - Blog iDNES.cz

ÁzerbájdžánJeden šálek z Baku - Blog iDNES.cz / Druhý šálek z Baku - Blog iDNES.cz

Gruzie a Arménie Měsíc autorského čtení Brno 2017 "literatura a divadlo Gruzie" a plán na cestu do Arménie - Blog iDNES.cz

Sibiř

Miranda – romský holokaust / Na vlnách Tomu / Kemerovská oblast Sibiř - Blog iDNES.cz

Jan Kozák: Lovcem v tajze - Blog iDNES.cz

odkaz na rozcestník země islámu Islám na Moravě - Měsíc autorského čtení 2018 se zaměřením na literaturu Turecka - Blog iDNES.cz

Cesty elektrické energie 2JED/T - od elektrárny domácí s propojením víc sítí po jadernou - Blog iDNES.cz jaderná energetika Rusko

část 1

revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR 

ROZCESTNÍK MILNÍKY a REVOLUCE Historie začíná u Kaštanů, socialistické a revoluční hnutí, vznik SSSR - Blog iDNES.cz rozcestník, rovněž zahrnuje příspěvky:

Říjen se socialistickými hesly - socialistické strany v Rusku v období 1917 - 1918 album na FCB

https://www.facebook.com/Jan-Gogin-Tom%C3%A1%C5%A1ek-152784985326595/photos/a.935772627027823/935731503698602

příspěvek na FCB

Rusko - země křížů - na motivy románu A. Jakovleva Rusko plné křížů

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.935772627027823&type=3 celé album  na FCB

Kavkaz 

Tenkrát v Grozném (Čečensko - Ingušská ASSR, tento příspěvek) 

Měsíc autorského čtení Brno 2017 "literatura a divadlo Gruzie" a plán na cestu do Arménie - Blog iDNES.cz Gruzie, Arménie

revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR

 

Ruská  sovětská federativní socialistická republika.

V období po listopadu 1917 Bolševíci definitivně odhodili sociálně demokratický kabát. Nastalo období omezování činnosti a blokování tisku jiných levicových stran. Nová vláda - dosud koaliční - oficiálně nazvaná Rada lidových komisařů - jejímž předsedou se stal Lenin - zejména pozastavovala - či omezovala tisk socialistické opozice. Zaměřeno bylo zpočátku především na druhou složku původních sociálních demokratů - na Menševíky. Omezováno - či pozastavováno bylo například vydávání novin - kterými bylo třeba Lidové slovo - nebo periodikum Den. Po více jak desítce let - ve třicátých letech pak na činnost Sociálních demokratů - menševíků pak v soukromí zavzpomínalo několik postarších pánů - kterým se podařilo přečkat nejrůznější útrapy - které přinášel život po říjnové revoluci.

ústava RSFSR 

Specifikum Občanské války

Centrální "Moc Sovětů" - či Bolševická moc se ustanovila nejprve "nahoře" a na úrovni gubernií a měst a obcí trvala právní struktura z dob carství. 

Druhým krokem bylo vypracovat formální ústavu RSFSR která by stanovila 
hierarchii "rad"-"sovětů"
na čtyřech úrovních
venkovské oblasti (v ruštině "voloti")
okresy (ujesdy)
gubernáty (gubernii)
a větší regiony

Tento dokument kterým RSSFR a SSSR vstoupil mezi většinové parlamentní demokracie v Evropě představil principiální odlišnosti systému rad neboli sovětů a sjezdů sovětů.

Za Stalina byla v roce 1937 byla schválena nová ústava. V této ústavě byl také vytvořen parlament SSSR - Nejvyšší sovět - do přejetí ústavy37 funkci parlamentu měly "sjezdy sovětů" - které měly ovšem daleko k permanentnímu zasedání parlamentu, jak bylo běžné v západních demokraciích- a také SSSR neměl jednoznačně definovanou hlavu státu - její funkci mělo několik starostů - jedním z nich byl Kalinin. 

ústavní systém RSFSR a SSSR

část 2

Tenkrát v Grozném

Při procházce domkářskou čtvrtí jsem narazil na skupinu mladíků. Slovo dalo slovo a za chvíli jsme postávali ve sklepním výčepu - a k místní specialitě - pivu s uzenou rybou jsem dostával různé zvídavé otázky.

Třeba jestli je u nás milice nebo policie. Nebo jestli je u nás taky komsomol. Či co se v Československu  povídá o Čečencích. Trochu jsem je zklamal. Já sám jsem se o Čečensku a Čečencích dozvěděl až v souvislosti s přípravou na tuto – na tehdejší české poměry  –  poměrně dalekou cestu. A „Čečna“ byla medializována do povědomí veřejnosti až o pěkných pár let později,  ještě několik let po rozpadu Sovětského svazu.

„Je tam nějaká vlastní kultura?“ ptám se do telefonu v rámci cestovní horečky. „ No je, taková  Kavkazská“.

„Tady jsme v oblasti islámu“ informoval mě jeden z českých inženýrů  na místě v Grozném. Jenže přece k islámu patří mešity a ve městě nebyla žádná k nalezení. Dokonce v tomto víc jak půl miliónovém městě se nacházel pouhý jediný pravoslavný kostel  - a to nepříliš velký. Prý ve městě před revolucí – pochopitelně mám na mysli tu v roce sedmnáct - stával i chrám daleko výstavnější -  nápadně podobný „Vasilu blaženému“ v Moskvě, ten byl ale nekompromisně stržen.

Konfese ve městě Groznyj byly však přesto snadno identifikovatelné – a to na hřbitovech. Liší se štíhlé kamenné náhrobky muslimské, pravoslavné kříže a hroby sekulární – které v případech významných funkcionářů nabývaly značné pompéznosti.

Jaký vlastně byl Groznyj v roce 1987? Jak bylo zmíněno výše, mnoho historických památek zde k mání nebylo.  Střed města představoval tzv. socialistický realizmus v architektuře – tedy tradicionalistická kompozice jak v uliční síti, tak zdobných ornamentech na domech. Přes rozporné hodnocení tohoto architektonického směru je nepopiratelné, že město tím získalo vcelku útulný ráz. Dále následovaly paneláky, ale i ty více respektovaly uliční síť než jak je tomu obvyklé v našich krajích.

Byly zde i rozsáhlé čtvrti nízkých rodinných domků, či spíše baráčků venkovského charakteru, na rozdíl od centrálního Ruska zděných,  a těžko identifikovatelného stáří.  Třeba takto Groznyj vyhlížel i před revolucí.

 

Jednoho dne jsem se jako obvykle toulal po městě -  zrovna procházel jednou „baráčnickou“ čtvrtí -  když jsem byl osloven domorodci tak mého věku. A v zápětí už jsme navštívili jednu zdejší hospodu – bylo to vlastně poprvé (a naposled) co jsem nějakou v Grozném navštívil – tedy hospodu dokonale ukrytou v suterénu jednoho z domků.

Místní specialita: k pivu se přikusuje uzená ryba. „Da, u nas prosto“ odpovídám na otázku jednoho z místních, když viděl mě trochu překvapeného – u nás se prostě pivo pije jenom tak – prosté.

Se známými tohoto dne jsme se pak pokračovali v otázkách a odpovědích na dvoře jednoho domků. Prý až budu psát memoáry – mám si vzpomenout na tento den. DA! Třeba se k těm memoárům někdy dostanu...

Pravoslavný kostel - jediný ve městě

 

Tramvaj se proplétá domkářskou čtvrtí

do hor... 

Groznyj - Nazraň (středisko Ingušska) - Vladikavkaz a odtud na jih do hor směr Kazbegi (již v Gruzii), odbočka z hlavní silnice - tzv. Vojenské cesty přes Kavkaz na jinou silnici směřující do vedlejšího údolí. 

Podobné kamenné věže se vyskytovaly v jednom protáhlém údolí na hranicích s Gruzií - údolí vycházelo jak bylo zmíněno z tzv. Vojenské cesty přes Kavkaz ze severu na jih . 

 

horská část Čečenska

Bašennyj Kompleks S.h'astmage

V údolí jsme narazili na tábor archeologů - jeden si ztěžoval na nepřízeň  ministerstva kultury - ministr je údajně Inguš a preferuje archeologické výzkumy zaměřené na dějiny menšinových Ingušů. 

 

 

obsah

rozcestník cestování východní Evropa a Asie
revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR 
Tenkrát v Grozném (cestopis)
naftový institut a rafinerie Groznyj (vlastní rafinérie a vodíkový reforming)
výroba benzínu z uhlí
jiné rafinerie
rozcestník těžba a paliva

část 3

Něvťanoj institut

Název jedné městské administrativní jednotky „Promyšlenyj rajon“ naznačuje, že ve městě je hojně zastoupen i průmysl. Významný je především ropný průmysl. Proto zde tehdy působilo i mnoho „československých specialistů“ , mezi které jsem tehdy zavítal i já – byť jako host. Význam ropy pro město dokládá i skutečnost, že zdejší vysoká škola nese název „Něvťanoj institut (???????? ????????). “

 

Naftový institut

 

 Ve městě se nachází velká rafinerie (z centra města jakoby poněkud skrytá). .

naftová pole: Groznyj - Baku

část 3r

ROPNÁ RAFINERIE 

 

frakce při destilaci ropy

 

mazadla

ostatní, ztráty atd.           ~2 %

 

Kromě zařízení pro hlavní funkci je součástí rafinérie 
PŘÍSTROJOVÉ VYBAVENÍ pro doplňkovou kontrolní činnost... 

Typická ropná rafinerie má tisíce přístrojů pro měření a řízení průtoku, tlaku,teploty, hladiny atd.

přístroje pro měření a sledování parametrů

Co je přístrojové vybavení?

 

Měření a řízení procesních proměnných průtoku, tlaku, teploty a hladiny

ve zpracovatelském závodě

Základní prvky přístrojového vybavení:

Senzory a převodníky

Standardy přenosu signálu

Pneumatické, Elektronické, Digitální (Hart, Fieldbus)

Schémata potrubí a přístrojového vybavení

Regulátory a koncové ovládací prvky

PID regulátory Regulační ventily

to jsou ovšem různé měřící přístroje

 

vlastní 

RAFINÉRIE 

rafinérie a vodíkový reforming

vstup do rafinérie : 1.vsrup - čerrpání surové ropy, 2. odsolení
rafinerie (+ vodíkový či parní reforming):3.destilace (na jednotlivé frakce), 4. rafinace jednotlivých frakcí zvlášť, 4-5 odsíření (bezprostředně navazující na rafinaci), 6. reformování - zvýšení oktanového čísla (například za přispění vodní pár kdy se vyloučí vodík)
výstup z rafinérie 7. (což může být benzín jako hlavní produkt - ale i vodík jako produkt reformingu - co se týče paliva pro automobily)

část 1h

VODÍKOVÝ REFORMING (v překladu z či do ruštiny zní spíš jako vodní, či parní reforming)

jednou ze sekcí rafinérie je vodíkový (možná lépe parní reforming) - což je vlastně poslední fáze úpravy benzínu - reformování, či zvýšení oktanového čísla - a získaný vodík (uvolněný z benzínu) se může použít různě - například jako alternativní palivo do automobilů - ale k odsíření se používá téměř vždy

parní či vodíkový reforming

(6) oktanové číslo benzínu se zvyšuje například vodní párou - a z benzínu se vylučuje vodík (který lze využít k různým účelům) - v rámci rafinérie se může vracet zpět a může se použít k odsíření (5)

hydrogen reforming oil refinery

Pro rafinaci ropy: H2 se používá v různých procesech rafinace ropy a petrochemikálií, jako je hydrokrakování, katalytická hydrogenace, hydrorafinace, hydroodsíření, hydrogenace benzenu na cyklohexan atd.

vodíkový reforming

 

část 4

výroba benzínu z uhlí

rozcestník výroba benzínu z uhlí

Vzhledem k faktu, že benzín z uhlí je typicky německou záležitostí - na téže téma rovněž pojednáno v příspěvku Hnědouhelné elektrárny a další průmysl v Porýní - Kolín nad Rýnem 1998 - Blog iDNES.cz

benzín z uhlí se ovšem vyráběl i v severních Čechách - o severočeských hnědouhelných elektrárnách pojednávají dva příspěvky  

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy - Blog iDNES.cz

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most - Blog iDNES.cz

Německo ovšem též nemělo vlastní zdroje nafty, a i tento problém se stal předmětem syntetického řešení, známo jako Fischer-Tropschův proces, opět reakce v plynné fázi katalyzovaná kovy, vedoucí od kysličníku uhelnatého a vodíku na uhlovodíky, např. oktan:

8CO + 17H2 = C8H18 + 8H2O

a tím k syntetickému benzinu. Zde zatím ještě jde o jedovatý CO, nikoliv o nejedovatý CO2. Kysličník uhelnatý býval obsažen např. i ve svítiplynu, tyto otravy však ustoupily s přechodem na zemní plyn. Tento syntetický proces vyvinuli Franz Fischer a Hans Tropsch ve dvacátých letech.

A teprve nyní se dostáváme od kysličníku uhelnatého ku kysličníku uhličitému, CO2, hlavnímu agentu v skleníkovém jevu oteplujícím zemskou atmosféru. I CO2 může být, společně s vodíkem, surovinou pro produkci uhlovodíků, a tedy paliv včetně benzinu, a to v rámci modifikovaného (dvoustupňového) Fischer-Tropschova procesu. Nejprve je ale třeba provést konverzi CO2 na CO:

CO2 + H2 = CO + H2O

A pak už je možné v rámci Fischer-Tropschovy reakce produkovat různé uhlovodíky, kondenzovaně zapsáno:

CO + 2H2 = (1/n)(CnH2n) + H2O.

A opět jde o reakce v plynné fázi, a pro obě je opět klíčová katalýza, a kolem té dnes dál probíhají výzkumy - zase jde o katalýzu na bázi kovů (jako železa, kobaltu, manganu, mědi), nebo s pomocí zeolitů.

 

část 5

rafinérie jiného druhu

 

recyklace použitých olejů

 

recyklace použitých olejů (Rafinerie minerálních olejů - Ostrava   také: Max Böhm & Co. / OSTRAMO)

 

obsah

rozcestník cestování východní Evropa a Asie
revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR 
Tenkrát v Grozném (cestopis)
naftový institut a rafinerie Groznyj (vlastní rafinérie a vodíkový reforming)
výroba benzínu z uhlí
jiné rafinerie
rozcestník těžba a paliva

ROZCESTNÍK TĚŽBA , PALIVA a ENERGETIKA

ropná rafinérie - stránka v angličtině (zaměřené především na potrubí, průtoky a senzory) benvalle.com/web.html 

a současně 
ROZCESTNÍK TĚŽBA a HORNICTVÍ 

ropa a zemní plyn Benzínky a další čerpací stanice - ropa a zemní plyn, a také rozvody vody - Blog iDNES.cz

ropná rafinérie Groznyj (tento příspěvek) 

černé a hnědé uhlí Česká republika Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - a hornictví uhlí, uranu a energetika - trojpříspěvek - Blog iDNES.cz (elektrárna na hnědé uhlí) / elektrárna na černé uhlí Oslavany Cesty elektrické energie a Ohmův zákon 2 - elektrárna Oslavany, Západomoravské elektrárny - Blog iDNES.cz

hnědé uhlí Německo Hnědouhelné elektrárny a další průmysl v Porýní - Kolín nad Rýnem 1998 - Blog iDNES.cz , průmysl Německo Večer v Hamburku, rozcestník němčina a Německo - Blog iDNES.cz

barevné kovy a zlato Jeden den jízdy koňmo k moři / Baltští Prusové / výroba Bronzu - Blog iDNES.cz

železo Železo z Moravy - v okolí Adamova a na Blanensku, metalurgie Plutonie - Blog iDNES.cz

hliník Malá přírodovědecká zastávka u vysokého smrku a metalurgie hliníku Žiar nad Hronom - Blog iDNES.cz

uran Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - a hornictví uhlí, uranu a energetika - trojpříspěvek - Blog iDNES.cz

 

TU 154 a Groznyj

Letecká linka Moskva - Groznyj  byla v 80tých letech typickou trasou pro letoun středních tratí TU 154.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tomášek | středa 19.10.2016 18:40 | karma článku: 14,25 | přečteno: 542x