Sny - organická součást našeho života

Tak aspoň zněl název přednášky – či spíše besedy, či události pořádané dnes v Brně. Protože s rozborem snů mám jisté – a to poněkud protichůdné zkušenosti připravil jsem si vlastní příspěvek.

Tato beseda měla však poněkud jiný charakter, než jsem čekal, tak jsem tento příspěvek nakonec nečetl – ale třeba může někoho oslovit, proto ho předkládám pozornosti alespoň v psané formě.

PROTIMLUVY SNŮ

Jsou sny, které žádný zásadní význam nemají. Je to jakési zpřetrhané pavoučí vlákno předchozího dne – na které se ráno snaží navázat.

Ale pak jsou sny, které mohou být zcela směrodatné v tom, či onom životním příběhu. Jsou to zpravidla sny opakované, a to někdy dokonce velmi naléhavé. Ano – tyto sny opravdu mohou obsahovat poselství, že je potřeba něco změnit, že všechno může být úplně jinak.

Jenže každodennost přináší tolik otoček a protimluvů, že ani tento druh snů nemůže nést žádný manuál, žádnou záruku – že něco půjde lépe. I sebevětší odborník na výklad snů má svoje limity, dokonce může tento výklad vést k úplnému opaku.

Ano – sen je především vlastnictvím onoho konkrétního dotyčného. Příslušný terapeut může doporučit něco ve smyslu, že je třeba jít na vlak, ale už neřekne informaci, zda jet z Brna do Prahy či naopak. Nebo dokonce nechtěně poradí opačný směr.

Vlastně sny dotyčnému sny nemusí prozradit o mnoho víc, než co sám ví, či tuší...

Autor: Jan Tomášek | středa 3.10.2018 22:03 | karma článku: 4,93 | přečteno: 190x